Γ. Ραγκούσης: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν ισχύουν όσα γράφουν οι FT»

Την Παρασκευή 16 Μαΐου ο Γ. Ραγκούσης μίλησε στον Βήμα fm για τον «Καλλικράτη», τις εκλογές, τις Κάννες και το δημοσίευμα των FT

Την Παρασκευή 16 Μαΐου ο Γιάννης Ραγκούσης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τον «Καλλικράτη», τις εκλογές, τις Κάννες και το δημοσίευμα των FT.{{{ audio1 }}}

Για το χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών

«Είχαμε προβλέψει το θεσμικά και λογικά ορθό: ο α’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών να συμπίπτει με τις ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στρεβλώσει αυτήν την απόφαση – και είναι ένα σημείο στο οποίο διαστρεβλώθηκε ο «Καλλικράτης» – και από τη στιγμή που έχουν αναχθεί οι ευρωεκλογές σε επίπεδο εθνικών εκλογών με τα γνωστά διλήμματα που μπήκαν εδώ και λίγο καιρό και είναι ρητώς και επισήμως διατυπωμένο ότι διακυβεύεται η κυβερνητική σταθερότητα, αφού ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι Έλληνες ψηφίζουν για την κυβέρνηση, για τον τόπο και για τον ίδιο βέβαια, η διαδικασία ψηφοφορίας σε μία Κυριακή όπου αναμένεται ενδεχομένως συμμετοχή μικρότερη από αυτή του α’ γύρου (των αυτοδιοικητικών εκλογών), προκύπτει μια προβληματική έως νοσηρή κατάσταση.

Θεωρώ νοσηρή σύλληψη την ιδέα. Η πρόθεση νόμισα αρχικά ότι ήταν να μειωθεί η σημασία των ευρωεκλογών διά μέσου της μειωμένης συμμετοχής. Έτσι το κατάλαβα και ότι θέλουν να πουν ότι στον α’ γύρο ψήφισαν 6 εκατομμύρια και στον β’ γύρο 5 εκατομμύρια και έτσι να πουν ότι δεν μπορούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις που προέρχονται από τα κυβερνητικά κόμματα.

Διλήμματα έχουν μπει κατά καιρούς από πολλές πλευρές, αλλά νομίζω πλέον ότι η απόφαση του κ. Βενιζέλου, βολεύει ή δεν βολεύει τη χώρα ή τον κ. Σαμαρά, είναι να μετατρέψει το ενδεχόμενο εσωτερικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ως ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς σε πρόβλημα της χώρας. Είναι ένα αντικειμενικό γεγονός αυτό και όχι θετικό για τη χώρα. Σε όλη την Ευρώπη θα υπάρξουν αποτελέσματα που κυβερνήσεις θα ηττηθούν.»

Για τα γεγονότα στις Κάννες και το δημοσίευμα των Financial Times

«Δεν ήμουν στις Κάννες. Αντικειμενικά, όμως, έχει προκύψει ένα πολύ σημαντικό θέμα για τον ιστορικό του μέλλοντος από το δημοσίευμα των Financial Times. Εμφανίζει τον κ. Μπαρόζο να καθοδηγεί τον κ. Βενιζέλο σε θέματα εσωτερικής λειτουργίας της κυβέρνησης. Δεν θέλω να το πιστεύω αυτό και σας το λέω ειλικρινά. Θεωρώ και θεωρούσα ότι από την πρώτη στιγμή ο κ. Βενιζέλος υποχρεούται να κάνει δύο εναλλακτικά πράγματα. Το πρώτο είναι να ζητήσει διά του κ. Παπανδρέου να μας διαβεβαιώσει ότι ο κ. Βενιζέλος τον ενημέρωσε γι’ αυτά που του είπε ο κ. Μπαρόζο, αν του τα έχει πει. Και το δεύτερο είναι πως αν δεν του τα έχει πει αυτά για το δημοψήφισμα που πρέπει να σκοτώσουν κοκ. οφείλει έστω και τώρα να απαιτήσει από τον κ. Μπαρόζο να διαψεύσει αυτά που λέγονται στους FT. Διαφορετικά, θα μείνει ένα πολύ σοβαρό θέμα για τη δημόσια ζωή την ελληνική και την ευρωπαϊκή, το οποίο δεν μπορεί να μείνει ως έχει. Δεν το διέψευσε ο κ. Μπαρόζο με τη δήλωση που έκανε και ξεπερνά κάθε όριο που δεν θέλω να φανταστώ και σας το λέω ειλικρινά, διότι δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κ. Μπαρόζο το επιβεβαίωσε, επειδή δεν το διέψευσε.»

Για το τι θα ψηφίσει και αν θα στηρίξει την Ελιά στις ευρωεκλογές

«Μεθαύριο έχουμε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ακόμη (δεν έχω αποφασίσει) για τις ευρωεκλογές…»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk