Το τέρας της κατάθλιψης

Απέραντη πλήξη, έλλειψη κάθε διάθεσης για δουλειά, ερωτική απομόνωση, καταναγκαστική ανοχή των λίγων, ελάχιστων φίλων και πεισιθάνατο πνεύμα: ο πρωταγωνιστής του καινούργιου μυθιστορήματος του Δημήτρη Σωτάκη έχει βυθιστεί στην κατάθλιψη.

Δημήτρης Σωτάκης
Η ανάσταση του Μάικλ Τζάκσον
Εκδόσεις Κέδρος,
σελ. 252, τιμή 14 ευρώ

Απέραντη πλήξη, έλλειψη κάθε διάθεσης για δουλειά, ερωτική απομόνωση, καταναγκαστική ανοχή των λίγων, ελάχιστων φίλων και πεισιθάνατο πνεύμα: ο πρωταγωνιστής του καινούργιου μυθιστορήματος του Δημήτρη Σωτάκη έχει βυθιστεί στην κατάθλιψη. Υποχρεωμένος να ζει σε έναν κόσμο από τον οποίο έχει αποδράσει εδώ και πολύ καιρό το οποιοδήποτε νόημα, σκέφτεται στα σοβαρά να αυτοκτονήσει. Ενα καλοκαιρινό βράδυ όμως, με μιαν ασυνήθιστα καταρρακτώδη βροχή, θα αποκτήσει μια παράταιρη συντροφιά. Ανοίγοντας την πόρτα του ύστερα από ένα επίμονο χτύπημα, θα βρεθεί μπροστά στον νεκραναστημένο Μάικλ Τζάκσον, για να διαπιστώσει γρήγορα πως το πρόσωπο που μπήκε στο σπίτι του δεν έχει καμιά σχέση με τον άλλοτε βασιλιά της ποπ. Καλόγνωμος, με μιαν απίστευτη όρεξη για ζωή και έτοιμος να κάνει μια νέα αρχή, καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες φαγητού και γράφοντας ποιήματα, ο Μάικλ θα βάλει μια προσωρινή ανάπαυλα στις αυτοκτονικές τάσεις του ήρωα και θα μοιραστεί μαζί του μια μοναδική αίσθηση ελευθερίας.

Το τέρας της κατάθλιψης δεν θα αργήσει μολοντούτο να επανέλθει. Ο άνθρωπός μας θα κάνει αυτό που σκεφτόταν από την πρώτη στιγμή, αλλά, περιέργως, θα αναστηθεί με τον τρόπο με τον οποίο αναστήθηκε και ο Μάικλ, εξασφαλίζοντας μια δεύτερη περίοδο χάριτος γεμάτη ένταση και δράση. Το τελικό αποτέλεσμα πάντως δεν θα αλλάξει. Υστερα από έναν βομβαρδισμό που θα πλήξει την πόλη τους, έναν βομβαρδισμό που μοιάζει με θεία δίκη (μια πλάγια ενδεχομένως αναφορά στην κρίση), ο Μάικλ και ο σύντροφός του θα δουν τη φιλία τους να καταρρέει χωρίς την παραμικρή πιθανότητα αποκατάστασης, ενώ ο οικοδεσπότης θα οδηγηθεί σε μια ολοκληρωτική απώλεια αισθημάτων: σε μια κατάσταση δηλαδή χειρότερη και από την κατάθλιψη.
Εραστής του αλλόκοτου και της αλληγορίας, με μυθιστορηματικά πρόσωπα που λόγω του τεράστιου εσωτερικού τους κενού παραμένουν εσκεμμένα ασαφή και απροσδιόριστα, ακόμα κι όταν πρέπει να πουλήσουν την ψυχή τους στον Διάβολο, ο Σωτάκης έχει κατά καιρούς εντρυφήσει και σε αρνητικές ουτοπίες προκειμένου να υποδείξει το χαίνον βάραθρο όχι μόνο της ατομικής ψυχής αλλά και της συλλογικής συμβίωσης. Τα στοιχεία αυτά επανέρχονται και στο ανά χείρας βιβλίο μαζί με την πάγια μέθοδο του Σωτάκη να αποδομεί τα προσφιλή μοτίβα της μαζικής κουλτούρας. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά θα μπουν τόσο οι βιογραφίες των μουσικών αστέρων όσο και οι θεωρίες συνωμοσίας που σάρωσαν το Διαδίκτυο μετά τον θάνατο του Μάικλ Τζάκσον.
Διαλέγοντας βέβαια τη φόρμα της δραματικής κομεντί, ο Σωτάκης δεν θα μας επιτρέψει ούτε να ευθυμήσουμε ούτε να γελάσουμε με το ξήλωμα που επιχειρεί. Του φτάνει να συναισθανθούμε την υπαρξιακή περιδίνηση του κεντρικού ήρωα. Ενας ήρωας που δεν θα κατορθώσει να λυτρωθεί ούτε με την κατάφαση την οποία θα του προσφέρει ο φανταστικός εαυτός του ενσαρκωμένος στη μορφή του Μάικλ Τζάκσον.
Θα λείψουν παρ’ όλα αυτά από το βιβλίο (ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για το αντίθετο) οι αρετές της παλαιότερης πεζογραφίας του Σωτάκη: η υποβλητικά κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και το έντονο αίσθημα αναμονής το οποίο πυροδοτεί ένας υπόγειος (σοφά σχεδιασμένος) ηλεκτρισμός της δράσης. Προσωπικά θα με κρατήσει επιφυλακτικό και κάτι επιπλέον: ο συγκεχυμένος (αν όχι και ακατανόητος) ρόλος των παρέμβλητων αφηγήσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk