Με αρκετές επιφυλάξεις και ελάχιστες εγγυήσεις για επιτυχία ξεκινά το «στρογγυλό τραπέζι» υπό τον ΟΑΣΕ για την ουκρανική κρίση, με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης: Σίγουρο δεν είναι καν το ποιος θα συμμετέχει στο διάλογο, την ώρα που το Κίεβο απορρίπτει διάλογο με «τρομοκράτες». Βαρύνει το κλίμα η νέα αιματοχυσία στο Σλαβιάνσκ, με θύματα έξι στρατιώτες.

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες ρωσικών στρατευμάτων δημοσίευσε το ΝΑΤΟ, διαψεύδοντας τα περί απόσυρσής τους από την περιοχή κοντά στη μεθόριο.

Οι πρώτες διαβουλεύσεις σχεδιάζεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη στο Κίεβο, στις οποίες προβλέπεται η συμμετοχή αντιπροσώπων της ουκρανικής μεταβατικής κυβέρνησης και των ανατολικών περιφερειών της χώρας, με στόχο τη συμφωνία στις προϋποθέσεις για υπέρβαση της κρίσης.

Την ίδια ώρα, η ένταση στα ανατολικά της χώρας παραμένει αμείωτη, με αιματηρές συμπλοκές να προστίθενται στο κάδρο της μετέωρης κατάστασης στην οποία έχουν περιπέσει οι επαρχίες του Ντοντέτσκ και του Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ρωσικό RT, τα ξημερώματα της Τετάρτης ομάδα ρώσων δημοσιογράφων έγινε στόχος ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων έξω από Κραματόρσκ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, έξι ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην περιοχή του Σλαβιάνσκ πέφτοντας σε ενέδρα φιλορώσων. Παράλληλα, ο αρχηγός των φιλορώσων στην επαρχία του Λουχάνσκ, Βαλέρι Μπολότοφ, φέρεται να έπεσε θύμα ένοπλης επίθεσης, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του.

Ο οδικός χάρτης του ΟΑΣΕ

Το σχέδιο του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη για την Ουκρανία έχει ως πρώτο στάδιο το διάλογο «στρογγυλού τραπεζιού», καλώντας εκ νέου και τις δύο πλευρές να κατεβάσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τη βία, τους εκφοβισμούς και τις προκλήσεις.

Το σχέδιο προβλέπει διερεύνηση των μέχρι τώρα αιματηρών περιστατικών από επιθεωρητές του ΟΑΣΕ με παράλληλη παράδοση του ελέγχου των κτιρίων που έχουν καταλάβει φιλορώσοι, οι οποίοι δεν θα διωχθούν.

Ο διάλογος κυβερνητικών αξιωματούχων με αξιωματούχους των ανατολικών περιφερειών θα συμπληρωθεί από διάλογο σε ανοικτές συνελεύσεις σε διάφορες πόλεις στα ανατολικά. Στόχος είναι διαδικασία προς ένα πιο αποκεντρωμένο πολιτειακό σύστημα, με ταυτόχρονη απρόσκοπτη διενέργεια των προεδρικών εκλογών της 25η; Μαΐου.

Το σχέδιο καταρτίστηκε από την Ελβετία, προεδρεύουσα χώρα του ΟΑΣΕ, και παρουσιάστηκε τις τελευταίες ημέρες. Η Ρωσία το υποστηρίζει, βλέποντας να ικανοποιείται αρχικά το αίτημά της για περισσότερες αρμοδιότητες στις ανατολικές επαρχίες -αλλά και το Κίεβο να πιέζεται να συνομιλήσει σε ισότιμη βάση με τα ανατολικά- ενώ την υποστήριξή της έχει δώσει και η ΕΕ. Την Τρίτη, στο Κίεβο βρέθηκε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών για να καλέσει τη μεταβατική κυβέρνηση σε διάλογο.

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες έδωσε το ΝΑΤΟ

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία δεν έχει μειωθεί παρά τις κατά καιρούς αναφορές της Μόσχας για απόσυρση των στρατευμάτων της.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ρωσία συνεχίζει να έχει 40.000 στρατιώτες συγκεντρωμένους και σε ετοιμότητα στα σύνορα με την Ουκρανία και άλλους 25.000 στην Κριμαία» είπε σε δήλωσή του ο συνταγματάρχης Μάρτιν Ντάουνι, εκπρόσωπος Συμμαχίας.

Επικαλέστηκε δορυφορικές εικόνες που δείχνουν μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού, τεθωρακισμένα και στρατιωτικά ελικόπτερα, μέρος των δυνάμεων που, όπως είπε, «στόχο έχουν να εκφοβίσουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας».

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η αμερικανική αποστολή στο ΝΑΤΟ δημοσίευσαν ξανά νέες δορυφορικές εικόνες από τη ρωσική περιοχή κοντά στην ουκρανική μεθόριο ως απόδειξη ότι δεν αποκλιμακώνεται η στρατιωτική παρουσία.

Πρόκειται για μία φωτογραφία από τις 9 Μαΐου, που δείχνει 20 στρατιωτικά ελικόπτερα στο Μπελγκορόντ -μαζί με προηγούμενες φωτογραφίες από την ίδια περιοχή στις 22 Μαρτίου, οπότε και δεν εμφανίζονται συνάμεις- και δεύτερη φωτογραφία, ημερομηνίας 12 Μαΐου στο Ροστόφ, όπου εμφανίζονται τεθωρακισμένα οχήματα.