Αποστολή Κάννες

H σχέση της Νικόλ Κίντμαν με το φεστιβάλ Καννών έχει μεγάλη ιστορία. Στις Κάννες φάνηκε για πρώτη φορά το ταλέντο της όταν πήρε μαζί της τους κριτικούς έχοντας παίξει στο «Ετοιμη για όλα» του Γκας Βαν Σαντ και στις Κάννες έχουν παιχτεί σπουδαίες ταινίες της_ από το «Μουλέν Ρουζ» του Μπαζ Λούρμαν (που αργότερα την οδήγησε στα Οσκαρ) ,μέχρι το «Dogville» του Λαρς Φον Tρίερ, μια από τις καλύτερες στιγμές και των δυο.

Το αν η «Grace of Monaco» που σήκωσε την αυλαία της εφετινής διοργάνωσης θα μείνει στην Ιστορία σαν μια μεγάλη στιγμή της αυστραλέζας ηθοποιού μένει να το δούμε, αν και η ταινία πολύ πριν την πρεμιέρα είχε ήδη προκαλέσει έναν αρνητισμό γύρω της. Ωστόσο ήταν μια πρεμιέρα που ταίριαζε απολύτως με τον χαρακτήρα του φεστιβάλ λόγω του θέματος, των προσώπων μα και των τοποθεσιών στις οποίες γυρίστηκε, δηλαδή την ίδια …Γαλλική Ριβιέρα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πολύ περισσότερο από την Νικόλ Κίντμαν, η αμερικανίδα ηθοποιός Γκρέις Κέλι (1929 – 1982) είχε επίσης στενούς δεσμούς με το φεστιβάλ των Καννών. Δεσμούς ζωής για την ακρίβεια αφού σε μια πολύ παλιότερη διοργάνωσή του, εκείνη του 1955, η Κέλι γνώρισε εκεί τον μελλοντικό σύζυγό της, Πρίγκιπα Ρενιέ τον 3ο του Μονακό.

Η αμερικανίδα ηθοποιός βρισκόταν στην Κοτ Ντ’ Αζούρ για την προώθηση της ταινίας της «Η χωριατοπούλα». Εν τέλει, η γνωριμία της με τον Ρενιέ σήμανε την γέννηση ενός μεγάλου έρωτα και το διαζύγιό της από το Χόλιγουντ παρότι για την «Χωριατοπούλα» απέσπασε το Οσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου! Από μόνα τους όλα αυτά πλάθουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.

«Ουάου τι πρόκληση!» Αυτό ήταν που σκέφτηκε η Νικόλ Κίντμαν όταν ο Ολιβιέ Νταάν της πρότεινε τον ρόλο της Γκρέις Κέλι στην ταινία του η οποία τοποθετείται την εποχή που η τελευταία, στο απόγειο της καριέρας της αποφάσισε να διακόψει την καριέρα της για χάρη της οικογένειας. Η Κίντμαν δούλεψε σκληρά. Η προετοιμασία για τον ρόλο διάρκεσε πέντε ολόκληρους μήνες. Είδε ταινίες της Κέλι (είπε ότι η αγαπημένη της είναι ο «Σιωπηλός μάρτυρας» του Αλφρεντ Χίστκοκ ενώ δεν είχε δει την «Χωριατοπούλα»), διάβασε βιβλία για αυτή, πέρασε ατέλειωτες ώρες ακούγοντας απλώς την φωνή της. «Η πρόκληση ήταν να ξεφύγω από την παγίδα της μιμητικής και να βρω την ουσία αυτής της γυναίκας» είπε η αυστραλέζα ηθοποιός. «Γιατί επέλεξε την αγάπη; Το κάνουν πολλοί αλλά είναι δύσκολο να έχεις τα πάντα και να τα παρατήσεις για να κάνεις οικογένεια. Πολλές φορές έβλεπα τον εαυτό μου να της μοιάζει. Βρήκα ομοιότητες. Δεν παντρεύτηκα βέβαια πρίγκιπα… Η’ μάλλον παντρεύτηκα. Εναν πρίγκιπα του υπαίθρου…» διόρθωσε αμέσως αναφερόμενη φυσικά στον Νεοζηλανδό μουσικό και ηθοποιό Κιθ Ερμπαν, δεύτερο σύζυγό της.

Ενα πάντρεμα ευρωπαϊκής αριστοκρατίας και α-λά Χόλιγουντ δόξας δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, πόσο μάλλον στον κινηματογράφο. Ωστόσο, το παρασκήνιο της δημιουργίας της ταινίας «Grace of Monaco» είναι που προκαλεί αν όχι μεγαλύτερο, σίγουρα ανάλογο ενδιαφέρον.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation, ο Ολιβιέ Νταάν, γνωστός από την ταινία «Ζωή σαν τριαντάφυλλο» με την Μαριόν Κοτιγιάρ στον ρόλο της Εντίθ Πιάφ σχεδόν κατηγόρησε τον αμερικανό παραγωγό και διανομέα της στις ΗΠΑ Χάρβεϊ Γουάινστάιν για… εκβιασμό. «Οταν έρχεσαι αντιμέτωπος με έναν Αμερικανό διανομέα δεν μπορείς να κάνεις και πολλά» είπε ο Νταάν. «Οι πιθανότητες είναι δυο: Η’ του λες “βγάλε άκρη μόνος σου με την μαλ…” ή υποκύπτεις στον εκβιασμό ελπίζοντας ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνος

Οι διαφωνίες του στο τελικό μοντάζ θα πρέπει να έχουν γράψει πλέον ιστορία αφού ο Γουάινσταϊν είπε ότι δεν θα διανείμει την ταινία στις Ηνωμένες Πολιτείες με την μορφή που έχει σήμερα. Η «Grace of Monaco» ανοίγει εμπορικά στην Γαλλία απόψε.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πάντως, ανακοινώθηκε από δημοσιογράφο ότι η ταινία θα διανεμηθεί τελικά στην Αμερική. Στην Ελλάδα θα την δούμε στις 29 Μαίου.