Spiegel: Η ΕΕ μπλοφάρει στο ζήτημα των κυρώσεων στη Ρωσία

Ενας νέος γύρος κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας θα είναι απλώς μια καλοσχεδιασμένη μπλόφα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχυρίζεται σε άρθρο του το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ενας νέος γύρος κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας θα είναι απλώς μια καλοσχεδιασμένη μπλόφα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχυρίζεται σε άρθρο του το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Spiegel. Με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γαλλίας, Γουίλιαμ Χέιγκ και Λοράν Φαμπιούς, αντίστοιχα, να μιλάνε πλέον ευθέως για μία επέκταση των υφιστάμενων κυρώσεων, περιλαμβανομένων της ταξιδιωτικής απαγόρευσης και της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών, όλοι περιμένουν να δουν ποιο θα είναι το φημολογούμενο «τρίτο επίπεδο των κυρώσεων» για την περίπτωση που αποδειχθεί «πέραν πάσας αμφιβολίας» μια ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία. Ημερομηνία-ορόσημα για την επιβολή ή όχι κυρώσεων είναι οι εκλογές τις οποίες προκύρηξε η φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου για τις 25 Μαίου.
Στην πιο αυστηρή εκδοχή του, το λεγόμενο «τρίτο επίπεδο» περιλαμβάνει μέτρα μεγαλύτερης εμβέλειας στους τομείς των οικονομικών, εμπορικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων. Ωστόσο για κάτι τέτοιο απαιτείται ομοφωνία όλων των κρατών μελών της ΕΕ, κι αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

«Πλέον είναι περισσότερο πιθανό από ποτέ το ενδεχόμενο ευρύτατων οικονομικών απαγορεύσεων που θα αναγκάσουν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να υπαναχωρήσει της στάσης του. Το τρίτο αυτό επίπεδο αποτελεί ένα «πυρηνικό όπλο» στα χέρια της Ε.Ε., αλλά εδώ ενυπάρχει ένα πρόβλημα: μπορεί να επιβληθεί μόνο κατόπιν ομοφωνίας όλων των κρατών-μελών. Για τα επίπεδα κυρώσεων επιπέδου ένα και επιπέδου δύο η ομοφωνία φάνηκε να λειτουργεί, επειδή αποτελούσαν συμβολικές πράξεις με στόχο να πλήξουν τους ανθρώπους γύρω από τον Πούτιν. Όμως στο τρίτο επίπεδο τα πράγματα αλλάζουν, καθώς πλέον ο αντίκτυπος στη Ρωσία θα είναι μεγάλος. Και το πιο ισχυρό όπλο της Ε.Ε. καθίσταται μια απλή μπλόφα», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.
Και προσθέτει: «πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι σκεπτικές ως προς το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία, η οποία διαθέτει μικρό διεθνές χρέος και τεράστιο νομισματικό αποθεματικό και μπορεί να αντέξει τουλάχιστον δυο χρόνια υπό το καθεστώς κυρώσεων μέχρι να βρει νέους αγοραστές για το φυσικό της αέριο. Όπως είπε στο Spiegel ένας ανώτερος γερμανός αξιωματούχος, «εμείς [η Ε.Ε.] μπορεί να μείνουμε εκτεθειμένοι πολύ νωρίτερα απ’ τους Ρώσους»».

Όντως υπάρχει μια διάσταση απόψεων εντός της Ε.Ε., γεγονός που οφείλεται σε διαφορετικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα ανά κράτη-μέλη, καθώς και τις διάφορες απόψεις για την αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις των περαιτέρω κυρώσεων.
Σημειώνεται ότι με απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στον κατάλογο με τις κυρώσεις συμπεριελήφθησαν άλλα 13 πρόσωπα και άλλες δύο εταιρείες από την περιοχή της Κριμαίας. Η Μόσχα από την πλευρά της απειλεί την Ουκρανία ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου εάν το Κίεβο δεν αποπληρώσει τις οφειλές του.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk