Σε στρογγυλό τραπέζι υπό τον ΟΑΣΕ καλούνται το Κίεβο και οι φιλορώσοι στην ανατολική Ουκρανία, με την Μόσχα να παίζει το χαρτί του δημοψηφίσματος στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Στο Κίεβο ως διαμεσολαβητής ο γερμανός ΥΠΕΞ. Απορρίπτει η ουκρανική κυβέρνηση να συνομιλήσει «με τρομοκράτες», θέλοντας να αποφύγει διαβουλεύσεις σε ισότιμη βάση με τους φιλορώσους ενώ η Μόσχα «δεν βιάζεται» να απαντήσει στην πρόσκληση των δύο επαρχιών για ένωση. Συνεχίζει να προσθέτει ονόματα η ΕΕ στη μαύρη λίστα για την ουκρανική κρίση.

Την Τρίτη πηγαίνει στο Κίεβο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, με στόχο να υποστηρίξει τη διενέργεια «εθνικού διαλόγου» μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και όσων την αμφισβητούν στα ανατολικά.

Το Βερολίνο θεωρεί πως κεντρικός άξονας θα πρέπει να είναι οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου -τις οποίες ορισμένοι φιλορώσοι ηγέτες στην ανατολική Ουκρανία απορρίπτουν, καθώς θεωρούν πως οι δύο επαρχίες δεν έχουν πια θέση στη χώρα- με διάλογο υπό τον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Από τη ρωσική πλευρά, το Κρεμλίνο είχε καλέσει «σε διάλογο» κατά την πρώτη του αντίδραση μετά τα αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα της Κυριακής, αναγνωρίζοντας τις κάλπες που είχαν στις δύο ουκρανικές περιφέρειες και την έκβασή τους ως «έκφραση της λαϊκής βούλησης».

Στην παρούσα φάση, η Μόσχα φαίνεται ότι θέλει να εξαναγκάσει την ηγεσία του Κιέβου να αναγνωρίσει ως ισότιμους συνομιλητές του φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία -ακριβώς αυτό που θέλει να αποφύγει η ουκρανική κυβέρνηση.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση αυτή, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε σε ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Τρίτης πως τα δημοψηφίσματα πρέπει να δώσουν «σαφές μήνυμα στο Κίεβο» και ο διάλογος πρέπει «να ξεκινήσει πριν τις εκλογές της 25ης Μαΐου για τη μελλοντική δομή της χώρας».

To Κίεβο εμφανίζεται θετικό στο διάλογο αλλά η θέση του είναι πως «δεν συνομιλεί με τρομοκράτες».

ΟΑΣΕ: «Δεν περιμένουμε όπλα στο τραπέζι του διαλόγου»

Οι συνομιλίες φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν εντός της εβδομάδας και ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Ντιντιέρ Μπούρκχαλτερ, είπε σχετικά: «Δεν νομίζω ότι στο τραπέζι θα έρθει κανείς με όπλα».

Η μορφή που θα έχουν οι συνομιλίες δεν έχει ακόμη καθοριστεί πλήρως -πιθανό θεωρείται να συπληρωθούν και με «ανοικτές συνελεύσεις» σε διάφορες ουκρανικές πόλεις. Επικεφαλής της επιτροπής του ΟΑΣΕ που θα έχει υπό την αιγίδα της τις συνομιλίες θα είναι ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, βετεράνος γερμανός διπλωμάτης, από κοινού με ουκρανό αξιωματούχο (δεν φαίνεται να έχει κλείσει το ποιος).

Την ίδια ώρα, η Μόσχα «δεν βιάζεται να απαντήσει στο αίτημα του Ντονέτσκ για ένωση με τη Ρωσία», όπως χαρακτηριστικά γράφει το ρωσικό RT.

Την επαύριο κιόλας του δημοψηφίσματος για «ανεξαρτησία», οι φιλορώσοι στο Ντονέτσκ απευθύνθηκαν στη Μόσχα καλώντας σε ένωση. Το Κρεμλίνο «δεν έχει ακόμη απάντηση στο αίτημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πέσκοφ, στην εφημερίδα Κόμερσαντ.