Η αόρατη «σύγκρουση» νομικών για τον νόμο περί καταχραστών

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις ημέρες μια αόρατη «σύγκρουση» νομικών, δικηγόρων αλλά και δικαστών με αφορμή το σημαντικότερο ίσως νομοθέτημα των τελευταίων χρόνων που ολοκληρώνεται σύντομα, τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις ημέρες μια αόρατη «σύγκρουση» νομικών, δικηγόρων αλλά και δικαστών με αφορμή το σημαντικότερο ίσως νομοθέτημα των τελευταίων χρόνων που ολοκληρώνεται σύντομα, τον νέο Ποινικό Κώδικα. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης η διάταξη που καταργεί τον νόμο 1608 /50 περί καταχραστών, νομοθέτημα το οποίο έχει χαρακτηριστεί αναχρονιστικό, δυστυχώς όμως έχει γίνει σημείο αναφοράς και «στήριγμα» πολλών δισκογραφιών μεγάλων υποθέσεων όπως τα εξοπλιστικά.
Έγκυρες πληροφορίες και του «Βήματος» αναφέρουν ότι η Επιτροπή που συντάσσει τον νέο Ποινικό Κώδικα με λιτή διάταξη τροποποιεί το άρθρο 324 και καταργεί τις δρακόντειες ποινές του νόμου του 1950 και κυρίως τα ισόβια.
«Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αυτή η ποινή και οπωσδήποτε όχι στην Ευρώπη» έλεγε στο «Βήμα» μέλος της Επιτροπής υιοθετώντας πλήρως και την παλαιότερη πρόταση του εκλιπόντος πλέον καθηγητή Ιωάννη Μανωλεδάκη, ο οποίος ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Επιτροπής για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Άλλωστε, όπως αναφέρουν, δεν καταργείται το αξιόποινο των κακουργημάτων της υπεξαίρεσης, της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ενώ επισύρονται και ποινές 15-20 χρόνων.
Οι αντιδράσεις για την προώθηση του νομοσχεδίου που κατατίθεται από την Επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου είναι εν μέρει εύλογες. Δικαστές φοβούνται ότι θα τιναχτούν στον αέρα εκκρεμείς υποθέσεις και κυρίως οι 10 καυτοί φάκελοι των εξοπλιστικών.
Από την άλλη πλευρά, όσες φωνές τάσσονται υπέρ της κατάργησης αναφέρουν: «Δεν μπορούμε να νομοθετούμε πάντα εν θερμώ και πάντως ο εξευρωπαϊσμός του Δικαίου περνάει και μέσα από την κατάργηση αναχρονιστικών νόμων. Το διακύβευμα σημαντικών δισκογραφιών είναι κυρίως να εντοπίζονται και να πληρώνουν οι ένοχοι και να απαλλάσσονται οι αθώοι. Να μην μπαίνουν, για παράδειγμα, συλλήβδην αθώοι και ένοχοι στο ίδιο τσουβάλι χωρίς να συντάσσονται διαφοροποιημένα κατηγορητήρια. Να μην οδηγούνται στο εδώλιο πρόσωπα «ως εκ της θέσεώς τους μόνο»».
Όπως εξηγούν, το ασφαλές κριτήριο είναι ο δρόμος του χρήματος που ακολούθησαν με καλά αποτελέσματα ανακριτές όπως οι κκ. Γαβριήλ Μαλλής, Σπύρος Γεωργουλέας, Χρήστος Παπακώστας και άλλοι… Άλλωστε, όπως λέγεται, «κανείς δεν πήρε μίζες μόνο σε μετρητά».
Οι αναταράξεις που θα δημιουργήσει το νέο νομοθέτημα μετά τις εκλογές, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα λυθούν με πολιτική απόφαση και των δύο πολιτικών αρχηγών.
Όλα αυτά προωθούνται στον απόηχο αντιδράσεων για την ήδη ψηφισμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου την οποία κάποιοι συνδέουν με τον προφυλακισμένο Σωτήρη Εμμανουήλ, πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων. Άλλοι νομικοί πάντως επιμένουν ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανένα στέλεχος των ΕΝΑΕ διότι ο ΠΚ προβλέπει στην έννοια του υπαλλήλου και στελέχη εταιρειών ΝΠΙΔ επιφορτισμένα με την εκτέλεση προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης όπως τα εξοπλιστικά.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk