Φώφη Γεννηματά: «Να δώσουμε όλοι τη μάχη»

Κινητοποίηση όλων των κεντρικών στελεχών του ΠαΣοΚ στις εκδηλώσεις της Ελιάς επιδιώκει η Χαρ. Τρικούπη στον απόηχο της αναταραχής που προκάλεσαν οι δηλώσεις περί αλλαγής ηγεσίας αν το κόμμα δεν πάει καλά στις εκλογές.

Κινητοποίηση όλων των κεντρικών στελεχών του ΠαΣοΚ στις εκδηλώσεις της Ελιάς επιδιώκει η Χαρ. Τρικούπη στον απόηχο της αναταραχής που προκάλεσαν οι δηλώσεις περί αλλαγής ηγεσίας αν το κόμμα δεν πάει καλά στις εκλογές. Την Πέμπτη στο Κάραβελ, η κυρία Φώφη Γεννηματά και ο κ. Φ. Σαχινίδης, μίλησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και το Σάββατο στο Ηράκλειο σε ανάλογη εκδήλωση έχουν ανακοινωνθεί ως ομιλητές οι κ.κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης, Αθ. Τσαυτάρης και Β. Κεγκέρογλου.
Η κυρία Γεννηματά, έδωσε με τις πρώτες κιόλας λέξεις της ομιλίας της το στίγμα της, αλλά δήλωσε παρούσα και στις μετεκλογικές εξελίξεις. «Είμαι σήμερα εδώ για να μιλήσω εκ μέρους του ΠαΣοΚ. Το ΠαΣοΚ είναι εδώ. Το ΠαΣοΚ είναι γύρω μας, στην Ελληνική κοινωνία, στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στο Οικονομικό Επιμελητήριο, στους Δικηγόρους, στις τράπεζες, στις συγκοινωνίες, στα ναυπηγεία … ‘Όπου υπάρχουν διαδικασίες σημειώνει νίκες, έχει κοινωνικές αναφορές παντού. Είναι εκεί έξω οι άνθρωποι που το 2009 μας έδωσαν πάνω από 40%. Είναι εκεί οι άνθρωποι που ξέρουν σε ποιον οφείλεται η εθνική συμφιλίωση, η αναδιανομή, το κοινωνικό κράτος, το ΕΣΥ, η μεσαία τάξη. Είναι τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης που υπηρετούν μεταρρυθμίσεις που μόνοι μας επί χρόνια χτίσαμε στους δήμους και στις αιρετές Περιφέρειες. Εχουμε αφήσει το στίγμα μας σ’ αυτόν τον τόπο. Γι αυτό δεν εγκαταλείψαμε στα δύσκολα. Μείναμε και δώσαμε τη μάχη. Γονατίσαμε αλλά δεν λυγίσαμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ούτε και τώρα. Είμαι αισιόδοξη ότι αυτές οι εκλογές είναι μόνο η αρχή, για την ενότητα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Αξίζει να παλέψουμε γι αυτό το σκοπό. Γι αυτό ζητάμε τη θετική ψήφο του Ελληνικού λαού», είπε.
«Τώρα είναι η ώρα της μάχης Ο χώρος πρέπει να υπάρχει μετά τις εκλογές. Όμως αμέσως μετά θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας και να συνομιλήσουμε με κόμματα, πρόσωπα και κινήσεις με τα οποία μπορεί να υπάρξει προγραμματική συμφωνία. Αυτό είναι ένα στοίχημα για το ΠαΣοΚ και για εμένα προσωπικά», υπογράμμισε.
Επιπλέον, διαφοροποιούμενη από την άποψη του κ. Ευ. Βενιζέλου ότι το ΠαΣοΚ θα ανεβεί μαζί με την χώρα, τόνισε ότι η ίδια πιστεύει ότι «πρέπει να δυναμώσουμε εμείς για να ανεβάσουμε τη χώρα διαφορετικά θα βρεθούμε απέναντι σε μια ακραία πόλωση που θα είναι καταστροφική και θα θέσει σε αμφισβήτηση τις θυσίες του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να βιώσει ένα νέο διχασμό»
Η κυρία Γεννηματά είπε ακόμα ότι το ΠαΣοΚ επαναλαμβάνει ότι οδηγήθηκε σε έναν ιστορικό συμβιβασμό γιατί αυτό επέβαλλε το εθνικό συμφέρον, αλλά οι ψηφοφόροι του δεν έχουν πειστεί ότι οι πολιτικές που ασκούνται είναι αναγκαστικός συμβιβασμός. «Υποχρεωθήκαμε να συνεργαστούμε με τη Νέα Δημοκρατία που ήταν και παραμένει ο βασικός μας πολιτικός αντίπαλος, δεν θα πρέπει όμως κανένας να ξεχνά ότι εμείς κάναμε πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς και σύσταση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε και η ΔΗΜΑΡ εγκατέλειψε την προσπάθεια. Ξέρουμε όλοι πως μέσα από αυτό το δύσκολο δρόμο του ιστορικού συμβιβασμού αποφύγαμε την καταστροφή και σιγά – σιγά το κατανοεί και η ελληνική κοινωνία.

Αν θέλουμε όμως να μας ξανακούσουν, αυτό που πρέπει να πούμε είναι τι στόχους έχουμε για την έξοδο από την κρίση και πως θα τους πετύχουμε», πρόσθεσε.

Η πρόταση της αφορά ένα σχέδιο ανασυγκρότησης που θα απαντά στο τρίπτυχο Δημοκρατικός Εκσυγχρονισμός- Κοινωνική Προστασία- Εθνική Ενότητα και το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση για την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς. Συγκεκριμένα προτείνει στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής μέτρα για τους άνεργους, για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για την προστασία των δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας.

Να εμποδιστεί η διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, Νέο παραγωγικό μοντέλο. Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στο Σύνταγμα, παρέμβαση στο κοινωνικό κράτος και ειδικότερα την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για το κοινωνικό κράτος που θα περιλαμβάνει: Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, στήριξη των νέων ανέργων, καθιέρωση του θεσμού της κοινωνικής επιταγής.

Στις κατηγορίες που δέχεται το ΠαΣοΚ ότι εγκατέλειψε τις παραδοσιακές θέσεις του απάντησε και ο κ. Σαχινίδης. «Όση κριτική και αν ασκηθεί στους χειρισμούς της περιόδου Οκτωβρίου 2009- Μαΐου 2012 η αλήθεια είναι μια», είπε. «Η χώρα θα είχε οδηγηθεί σε ασύντακτη χρεοκοπία και σε συνθήκες απόλυτης και μαζικής ένδειας αν δεν επιτυγχάνονταν τον Απρίλιο του 2010 η δημιουργία του Μηχανισμού Στήριξης, στον οποίο προσέφυγε η Ελλάδα εξασφαλίζοντας 110 δις για να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα των δίδυμων ελλειμμάτων και να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της οικονομίας.Ας μας πουν όσοι ένθεν κακείθεν μιλούν για εναλλακτικές προτάσεις, για ποια κοινωνική συνοχή θα μιλούσαμε το 2014, σε περίπτωση ασύντακτης χρεοκοπίας το 2010; Επομένως, άλλες οι συνθήκες του 2009 και άλλες του 2014 και όπως λέει ο στιχουργός «άλλο 1-1-4 και άλλο 9,84″».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επισήμανε ακόμα ότι πολλές παράμετροι που επηρεάζουν τη χώρα μας δεν προσδιορίζονται μόνο εντός των εθνικών τειχών αλλά εξαρτώνται καθοριστικά και από τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη. «Αυτό είναι και το βαθύτερο νόημα της μάχης που δίνουμε στις Ευρωεκλογές, ο συσχετισμός δυνάμεων να είναι πιο ευνοϊκός.αυτό σημαίνει για εμάς τους Έλληνες σοσιαλιστές να προτάξουμε ως προτεραιότητες μέσα από τα ερείπια της κρίσης την ανάγκη μιας υγιούς, και όχι κρατικοδίαιτης και παρασιτικής οικονομίας, που παράγει θέσεις εργασίας και πλούτο για την κοινωνία, την ανάγκη ενός πραγματικού ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους που δεν είχαμε ποτέ ως χώρα, παρά τα βήματα που το ΠαΣοΚ είχε κάνει.

Θεωρώ ότι αυτές είναι προτεραιότητες που ανταποκρίνονται στις αξίες μας και ότι με αυτές μπορούμε να βρεθούμε ξανά στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων και να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των μεσαίων και δυναμικών στρωμάτων που τώρα νοιώθουν ότι κινδυνεύουν, για να μπορούμε με τις πολιτικές μας να στηρίξουμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για το ΠαΣοΚ και σε αυτή την μάχη πρέπει όλοι να προστρέξουμε για την ανασύνταξη της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης», τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk