Αλ. Τσίπρας: «Οσμή ακροδεξιάς ναφθαλίνης στην κυβέρνηση»

Η επιχειρηματολογία που θέλει τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να κινείται με ακροδεξιά ατζέντα και πρακτικές κυριαρχεί πλέον στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιχειρηματολογία που θέλει τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να κινείται με ακροδεξιά ατζέντα και πρακτικές κυριαρχεί πλέον στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του αναφέρονται πλέον κατά κόρον με τέτοιους χαρακτηρισμούς σε βάρος του κ. Σαμαρά, τον οποίο δε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ως μοναδικό του αντίπαλο στις εκλογές, επιδεικνύοντας περιφρονητική διάθεση κατά του άλλου κυβερνητικού εταίρου, του κ. Ευ. Βενιζέλου.
Τα στοιχεία αυτά κυριάρχησαν και στην ομιλία του κ. Τσίπρα το βράδυ της Τετάρτης στην Καλαμάτα, ιδιαίτερη πατρίδα και πρωτεύουσα της εκλογικής περιφέρειας του Πρωθυπουργού.
Η επίθεση που εξαπέλυσε στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρας ήταν ενδεικτική του κλίματος που θα κυριαρχήσει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα που μεσολαβεί έως και τις εκλογές.
«Ζούμε τις τελευταίες μέρες της μνημονιακής παντοδυναμίας. Δύσκολες μέρες. Αποπνικτικές. Με μια κυβέρνηση που αποπνέει οσμή ακροδεξιάς ναφθαλίνης», τόνισε μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση «αποσταθεροποιείται κάθε μέρα και αποσταθεροποιεί έτσι τα πάντα στη χώρα».
Αναφέρθηκε δε με έμφαση ο κ. Τσίπρας, σε μία ομιλία που είχε χαρακτήρα συνολικής απάντησης στα όσα είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός μία ημέρα νωρίτερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι η κυβέρνηση «διατρέχεται από εμφύλιους μεταξύ των κομμάτων που τη στηρίζουν και των στελεχών που την υποστηρίζουν», ενώ την χαρακτήρισε «κυβέρνηση αστάθειας, που έχει μετατρέψει σε προεκλογικό πρόγραμμα τον πανικό μπροστά στην επερχόμενη λαϊκή ετυμηγορία. Και μπροστά στην επερχόμενη λαϊκή Νέμεση».
Αναφερόμενος στα όσα ανέφερε προ ημερών ο Ευ. Βενιζέλος, ο Αλ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Συμφωνούμε με τον κύριο Βενιζέλο. Συμφωνούμε. Μάλιστα. Γιατί αναγνωρίζει ότι οι επικείμενες εκλογές είναι κρίσιμες. Ότι μπορεί να σημάνουν το τέλος της κυβέρνησης. Επαυξάνουμε μάλιστα: Θα σημάνουν το τέλος της κυβέρνησης. Ότι δεν είναι χαλαρό πανηγύρι όπως τις παρουσίαζαν μέχρι χτες αλλά αποφασιστική μάχη».
«Υπάρχει όμως κι ένα ερωτηματικό: Ποιους θέλει να εκβιάσει ο αρχηγός του ΠαΣοΚ;», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Τους πολίτες που αν δεν τον ψηφίσουν θα στερηθούν από το προνόμιο να τους καταστρέφει ο Σαμαράς με τη δική του στήριξη; Ή τους ισχυρούς εκείνους εγχώριους και διεθνείς παράγοντες που στηρίζουν την κυβέρνηση για να επιβάλουν το καθεστώς τους; Μήπως φοβάται ο κύριος Βενιζέλος ότι θα τον εγκαταλείψουν, όπως ακριβώς τους προκατόχους του, στο έλεος της εκλογικής αισχύνης και της λαϊκής κατακραυγής;».
Στην συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να δείξει ότι μοναδικό του αντίπαλο στις εκλογές θεωρεί τον Πρωθιυπουργό και σημείωσε: «Ο κύριος Βενιζέλος, όσο καλή διάθεση κι αν έχει, δεν είναι παρά κομπάρσος ακόμα και στην κατάπτωση. Ο κύριος Σαμαράς είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Αυτός έκανε ευαγγέλιο της κυβέρνησής του την ατζέντα της Χρυσής Αυγής. Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να συνωμοτεί με κατηγορούμενους για εγκληματικές πράξεις νεοναζί, μέσω του φίλου και ταχυδρόμου του Μπαλτάκου. Ακρωτηριάζει συστηματικά τη δημοκρατία, γελοιοποιεί τη Βουλή, ακυρώνει το σύνταγμα, για να περάσει τη βαρβαρότητα των μνημονίων. Κήρυξε εκτός νόμου το διάλογο και έγινε ο ηγεμόνας των μονολόγων. Έκανε την πολιτική, υπηρέτρια των μνημονίων, τα μνημόνια δυνάστη της δημοκρατίας, και τους Έλληνες παρίες της Ευρώπης. Και ενώ εμφανίζεται ως μεγάλος μεταρρυθμιστής δεν είναι παρά ο κορυφαίος εκπρόσωπος ενός πολιτικού συστήματος που αποσυντίθεται την ίδια στιγμή που καταστρέφει με τα μνημόνια τη χώρα».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και υπογγράμμισε στο πλαίσιο αυτό: «Μας εγκαλεί όμως συστηματικά ότι καλλιεργούμε εμφύλιο κλίμα. Ποιος; Ο κύριος Σαμαράς που μιλάει γλώσσα εμφυλίου, χρησιμοποιεί επιχειρήματα εμφυλίου, συκοφαντεί με στερεότυπα εμφυλίου, ακτινοβολεί σε κάθε του λέξη για την αριστερά, εμφύλια εμπάθεια. Ο κύριος Σαμαράς που καβάλησε την αντιδραστική θεωρία των δύο άκρων για να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κύριος Σαμαράς που παίζει τα πιο σκοτεινά παιγνίδια με την εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Την έκανε συμπαίκτη του στην αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ, με την ανοχή στα εγκλήματά της για πάρα πολύ καιρό. Και ύστερα, όταν το αίμα του αντιφασίστα Παύλου Φύσσσα απείλησε να τον πνίξει, εμφανίστηκε πάλι για μικροκομματικούς σκοπούς ως απηνής διώκτης της Ενώ την ίδια στιγμή ο έμπιστός του κύριος Μπαλτάκος είχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τους αρχηγούς της».
Σε εξίσου υψηλούς τόνους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Εδώ είναι που λένε: Στο κόμμα που ο Μπαλτάκος κρεμούσε τη δημοκρατία, δεν μιλάνε για σκοινί κύριε Σαμαρά. Καταλάβατε; Ή πρέπει να σας θυμίσουμε ότι εκτός από τον Μπαλτάκο υπάρχει κι ο μπαλτάς άλλου συνεργάτη σας; Και τα εμπρηστικά και αντισημιτικά κηρύγματα στελεχών που μετακόμισαν χάρη σε σας από την ακροδεξιά στη Νέα Δημοκρατία
«Πού θα βρει ο Σαμαράς 60 δισ. ως το 2020;»
Απάντηση θέλησε να δώσει ο κ. Τσίπρας και στις κατηγορίες σε βάρος του περί παροχολογίας και είπε, αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό: «Ας μας πει όμως: Ο ίδιος πώς υπόσχεται να βρει εξήντα δισ. μέχρι το 2020, για την εξυπηρέτηση του χρέους στους δανειστές και την ίδια στιγμή για τα ελάχιστα που απαιτούνται για να μη μένει κανένας χωρίς ρεύμα, χωρίς φαγητό και χωρίς στέγη, μιλά για παροχολογία και λαϊκισμό;».
Δηλώνοντας για μία φορά ακόμη την βεβαιότητά του για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων: «Κυρία Μέρκελ, κύριε Σαμαρά, κύριε Φούχτελ, κύριοι της τρόικας, κυρίες και κύριοι των μνημονίων, της ολιγαρχίας και της τραπεζοκρατίας: Οι μέρες της παντοδυναμίας σας είναι μετρημένες. Η παντοδυναμία σας στην Ελλάδα τελειώνει. Και ο ελληνικός λαός δεν γυρίζει απλώς σελίδα. Γράφει πάλι, όπως πάντοτε στις μεγάλες στιγμές της πατρίδας και του έθνους, το δικό του βιβλίο. Πρωτότυπο, ελληνικό, αποτέλεσμα της δικής του δουλειάς και απόφασης, και όχι μετάφραση από τη γλώσσα των αγορών και των αγοραίων».
Διατυπώνοντας δε εκ νέου το δίλημμα των εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Γιατί το δίλημμα είναι πλέον σαφές και ξεκάθαρο: Με την Ελλάδα ή με τη Μέρκελ; Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο; Πρώτη φορά με την Αριστερά, ή συνέχεια στη φθορά;».
Στήριξη στον Βουδούρη
Εκτενής ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα και στις περιφερειακές εκλογές και στο πλαίσιο αυτό, η προσπάθειά του να στηρίξει την επιλογή του στο πρόσωπο του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Οδ. Βουδούρη, η οποία είχε προκαλέσει μείζον εσωκομματικό ζήτημα προ μηνών. «Η Μεσσηνία επιμένει και αντιστέκεται στο σύστημα Τατούλη-Φούχτελ, που συνδυάζει ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική με αδιαφάνεια και αυταρχισμό.

Η νέα περιφερειακή διοίκηση, με τον Οδυσσέα Βουδούρη επικεφαλής, θα πράξει ακριβώς το αντίθετο: διάφανη διοίκηση για την ανάπτυξη προς όφελος των κατοίκων και όχι των μεγάλων συμφερόντων», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Στον πειραματισμό των μνημονίων εμείς αντιτάσσουμε τον πειραματισμό της ενότητας. Η νίκη στην Πελοπόννησο περνάει από μια ευρύτερη συμμαχία προοδευτικών, δημοκρατικών, αριστερών, οικολογικών δυνάμεων. Ακριβώς αυτήν την συμμαχία εκπροσωπεί δυναμικά ο συνδυασμός Πελοπόννησος Πρώτα, με επικεφαλής τον Οδυσσέα Βουδούρη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk