Ρεν: Ισχύουν οι δεσμεύσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος

H πορεία για την Ελλάδα είναι ανοδική, επισημαίνει ο πρώην επίτροπος για τα δημοσιονομικά και υποψήφιος των Φιλελευθέρων Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι η χώρα δεν έχει ζητήσει, έως τώρα, περαιτέρω βοήθεια. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι δεσμεύσεις τού Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά το θέμα θα συζητηθεί το φθινόπωρο.

H πορεία για την Ελλάδα είναι ανοδική, επισημαίνει ο πρώην επίτροπος για τα δημοσιονομικά και υποψήφιος των Φιλελευθέρων Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι η χώρα δεν έχει ζητήσει, έως τώρα, περαιτέρω βοήθεια.

«Η Ελλάδα δεν έχει, έως τώρα, ζητήσει περαιτέρω βοήθεια. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και η Αθήνα μπόρεσε να εκδώσει με επιτυχία κρατικά ομόλογα. Η πορεία είναι ανοδική» αναφέρει ο κ. Ρεν σε συνέντευξη που παραχωρεί από κοινού με τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Γερμανών Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, στη Rheinische Post.

Πάντως, ο πρώην επίτροπος επισημαίνει ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι δεσμεύσεις των υπουργών του Eurogroup από τον Νοέμβριο του 2012 και διευκρινίζει:

«Χρειαζόμαστε, όμως, πρώτα μία νέα αποστολή της τρόικας και μία νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Έπειτα, θα μπορούσαμε το φθινόπωρο να λάβουμε αποφάσεις σε αυτήν τη βάση». Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα υπάρξει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο Φινλανδός πολιτικός δηλώνει:

«Έχω πάψει να λέω κάτι οριστικό για την Ελλάδα. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι αναμφίβολα ένα πρόβλημα. Αλλά είναι, επίσης, σαφές και το εξής: Δηλώσεις για αυτό αποτελούν τόσο τέχνη όσο και επιστήμη, διότι εξαρτώνται πάρα πολύ από ποιον ρυθμό ανάπτυξης θέτει κανείς ως βάση».

Από την πλευρά του, ο κ. Λάμπσντορφ τονίζει ότι πρέπει να διατηρηθεί η πίεση προς την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις και επισημαίνει ότι θεωρεί λανθασμένη την πρόσφατη κριτική για την τρόικα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και τη συζήτηση για νέα βοήθεια στην παρούσα φάση.

Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Ρεν υποστηρίζει ότι «καμία από τις υποψήφιες χώρες δεν θα είναι στα επόμενα πέντε χρόνια ώριμη για ένταξη» αλλά εξηγεί ότι «χρειαζόμαστε την πολιτική διεύρυνσης ως εργαλείο σταθερότητας» και προσθέτει: «Εάν οι χώρες της Βαλτικής δεν ήταν στην ΕΕ ή η Σερβία δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα σε δυτική πορεία, θα συμπεριφερόταν ο Πούτιν ακόμη χειρότερα με την πολιτική γεωστρατηγικής ισχύος του».

Ειδικά για την Τουρκία, ο κ. Λάμπσντορφ τάσσεται υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς, όπως λέει, «η Άγκυρα έχει, κατά τα 10 χρόνια των συνομιλιών, απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από δυτικές αρχές, όπως το κράτος δικαίου, η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Στην Τουρκία βρίσκονται περισσότεροι δημοσιογράφοι στη φυλακή από ό,τι στο Ιράν ή στην Κίνα». Όμως, αναφέρει ότι η συνεργασία με την Άγκυρα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε τομείς όπου έχουμε κοινά συμφέροντα, πχ στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ενέργειας.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Ρεν επισημαίνει ότι ως υποψήφιος ευρωβουλευτής επιθυμεί μία ισχυρή εντολή από τη χώρα του, όμως, σημειώνει ότι είναι υποψήφιος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων για κορυφαίο ευρωπαϊκό πόστο, είτε στην οικονομική είτε στην εξωτερική πολιτική. Παραδέχεται, δε, ότι εάν του προτεινόταν η θέση του επικεφαλής του Eurogroup, δεν θα την απέρριπτε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk