Τροπολογία Γεωργιάδη για πλαφόν στην συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων

Τροπολογία με την οποία επαναφέρει το πλαφόν στην συνταγογράφηση των φαρμάκων και επιπρόσθετα εντάσσει και τις διαγνωστικές εξετάσεις

Τροπολογία με την οποία επαναφέρει το πλαφόν στην συνταγογράφηση των φαρμάκων και επιπρόσθετα εντάσσει και τις διαγνωστικές εξετάσεις, παρουσίασε στην Βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Άδ. Γεωργιάδης (αναμένεται να εισαχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων που ήδη συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής). Η τροπολογία έρχεται μετά την προσωρινή απόφαση αναστολής του μέτρου για πλαφόν στην συνταγογράφηση φαρμάκων από το Συμβούλιο της Επικρατείας και αναφέρει ότι με απόφαση του υπουργού Υγείας μπορεί να τίθενται κλειστοί προϋπολογισμοί, στόχοι συνταγογράφησης φαρμάκων, περιορισμοί, και κάθε αναγκαίο μέτρο ελέγχου της συνταγογράφησης εκάστου ιατρού.

Με όμοια απόφαση μπορεί ο προϋπολογισμός, οι στόχοι, οι περιορισμοί και τα μέτρα να μεταβάλλονται ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, τον αριθμό των ασθενών που θεραπεύει και το μείγμα αυτών, την γεωγραφική περιοχή και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της, τον μήνα του έτους (εποχικότητα), τυχόν μεταβολές των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς επίσης και την εισαγωγή νέων φαρμάκων (πρωτοτύπων ή γενοσήμων) στο θετικό κατάλογο συνταγογράφησης και τέλος την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης. Επίσης, αναφέρεται ότι δύναται η συνταγογράφηση των φαρμάκων να συνδέεται με την πάθηση του ασθενούς όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση το International Classification of Disease.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας προσδιορίζονται επίσης επιπρόσθετα οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες εξαιρέσεων από τις άνω ρυθμίσεις, συγκεκριμένων κατηγοριών ιατρών, φαρμάκων, μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας, ομάδων ασθενών ή μεμονωμένων περιπτώσεων ιατρών και επίσης καθορίζεται ο τρόπος ενσωμάτωσης των άνω ρυθμίσεων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η μεθοδολογία ελέγχου καθώς και κάθε αναγκαίο μέτρο για την αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το πλαφόν επανέρχεται καθώς τα αποτελέσματα για τη δαπάνη του Απριλίου ήταν πάνω από το στόχο και «προσομοιάζουν στην εποχή πριν επιβληθεί το πλαφόν». Όπως είπε μάλιστα, τα στοιχεία ανησύχησαν και την τρόικα, η οποία ζητά μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% και νέα μείωση της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων, ενώ σημείωσε ότι αν δεν εγκριθεί η τροπολογία θα πρέπει να αυξήσουμε το ύψος του clowback (είναι χρήματα που ουσιαστικά επιστρέφονται στο δημόσιο από τις φαρμακευτικές εταιρείες).

Όσον αφορά τα νούμερα, είπε ότι το 2013 η φαρμακευτική δαπάνη έφτασε τα 2,530 δισ., με συνολική εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ. Για το 2014 ο στόχος της φαρμακευτικής δαπάνης είναι 2 δισ. ευρώ (μείωση άνω του 20%).

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της ΝΔ κ. Μ. Σαλμάς είπε ότι η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,2 δισ. ευρώ το 2009, έγινε 3,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012, όμως στην πράξη ήταν 4,2 δις αν εξαιρεθεί το rebate (συμψηφισμός οφειλών), ενώ ο ίδιος, όπως είπε, την παρέδωσε τον Δεκέμβριο του 2013 στα 2,9 δισ. (δηλαδή μειωμένη κατά 1 δισ. ευρώ). Μάλιστα σημείωσε ότι εκείνος παρέδωσε στον κ. Γεωργιάδη δαπάνη 190 εκατ. ευρώ τον Μάιο και 194 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013, «που σημαίνει ότι είχαμε πιάσει από νωρίς τον στόχο που ήταν στα 190 εκατ. ευρώ το μήνα», όπως ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί και η παρέμβαση του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Γ. Ντόλιου ο οποίος είπε ότι το όριο των 2 δισ. ευρώ για την φαρμακευτική δαπάνη του 2014 μπαίνει με αυθαίρετο τρόπο, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Π. Κουρουμπλής διερωτήθηκε αν πιστεύει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζει το ζήτημα του περιορισμού της δαπάνης και υπογράμμισε την ανάγκη κοινωνικού διαλόγου για την φαρμακευτική δαπάνη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk