Η γεωργική ποικιλομορφία και η μετατροπή της σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, παρουσία του επιτρόπου Ντάτσιαν Τσιόλος.

Ο κύριος στόχος της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Προεδρίας με τίτλο «aGRidiversity» είναι να φέρει τους Ευρωπαίους αγρότες και τους πολίτες πιο κοντά μεταξύ τους, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής γεωργίας και ταυτόχρονα αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για την κοινή τους ιστορία και τις κοινές τους αξίες.

Εκτός από τη διαφύλαξη και την προώθηση της γεωργικής ποικιλομορφίας, η προτεινόμενη πρωτοβουλία «aGRidiversity» στοχεύει στην ανάδειξη και προώθηση της συμβολής της γεωργίας στη μακροπρόθεσμη εξέλιξη της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Η Προεδρία επιθυμεί να δοθεί έμφαση στις μακροπρόθεσμες στρατηγικές γεωργικής ανάπτυξης, που βασίζονται στη γεωργική ποικιλομορφία, με έντονη ευρωπαϊκή διάσταση.

Το ζητούμενο σήμερα, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, είναι πώς αυτή η ποικιλομορφία των παραγωγικών συστημάτων που αντανακλάται και στα προϊόντα της Ευρώπης, θα μετατραπεί σε στρατηγικό της πλεονέκτημα.

Το τρέχον άτυπο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον, με σχεδόν 40 εκπροσώπους ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης να βρίσκονται στην Ελλάδα για την παρακολούθηση των εργασιών του.

Ενδιαφέρον, το οποίο, μεταξύ άλλων, πηγάζει κι από τη γενικότερη στροφή προς τον αγροδιατροφικό τομέα που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη.

Ο γεωργικός τομέας και οι βιομηχανίες αγροδιατροφής αντιπροσωπεύουν 46 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, το 6% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ και το 24% περίπου των εξαγωγών της. Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις ανέρχονται σε 12,2 εκατ. ευρώ, από τις οποίες τα 6 εκατ. ευρώ αφορούν σε πολύ μικρές εκμεταλλεύσεις με λιγότερο από 2 εκτάρια σε μέγεθος, που καλλιεργούν το 2,5% του συνόλου των γεωργικών γαιών.

Οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις αποτελούν το 2,7% του συνόλου των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με πάνω από 100 εκτάρια σε μέγεθος, που καλλιεργούν το 50,2% των γεωργικών εκτάσεων.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών της ΕΕ, θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου.