Μια «κάπως περίεργη» δραστηριότητα τουρκικών επιχειρήσεων και ιδιωτών στον χώρο της αγοραπωλησίας χρυσού απασχολεί από τις αρχές του περασμένου Απριλίου την αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ που παρακολουθεί την τήρηση των κυβερνητικών αποφάσεων σχετικά με κυρώσεις.

Η αγορά πολυτίμων μετάλλων και υλών της Ελβετίας εμφανίζεται να έχει «κλείσει» αγορές χρυσού τον Μάρτιο από επιχειρήσεις και ιδιώτες της Τουρκίας αξίας περίπου 1.3 δις δολαρίων. Πρόκειται για ποσό «περίεργα μεγάλο», σχολιάζουν αμερικανικές πηγές, γεγονός το οποίο «επιτρέπει να σκεφθεί κανένας μήπως τούρκικες εταιρίες παίζουν ρόλο ενδιαμέσου» σε αγοραπωλησίες είτε σε εξόφληση λογαριασμών «τρίτης χώρας στην οποία έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις και αδυνατεί να κινηθεί στην διεθνή αγορά». Όπως λ.χ το Ιράν, η Κούβα και η Βόρεια Κορέα.

Το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον παρακινήθηκε νωρίτερα φέτος από το γεγονός ότι η ελβετική αγορά χρυσού έστειλε το 2013 στην Τουρκία 303.6 τόνους, κατά 35%-50% περισσότερο από όσο είχε εισάγει κατά μέσον όρο την τετραετία 2008-2011.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι στο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου στην Τουρκία και είχε οδηγήσει σε παραιτήσεις υπουργών, μεταθέσεις κλπ είχε συλληφθεί αλλά αφέθηκε ελεύθερος και θα δικαστεί αργότερα και ένας ιρανός επιχειρηματίας ονόματι Ρεζά Ζαράμπ. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το Ιράν, το οποίο εξάγει πετρέλαιο στην Τουρκία αλλά βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων, εισέπραττε το αντίτιμο σε χρυσό και ο Ζαράμπ χρησιμοποιούσε την Τουρκία ως ενδιάμεσο.

Στο «κόλπο» λέγεται ότι είναι ανακατωμένος και ο γιος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τουρκικές πηγές «δεν βλέπουν κάτι το παράδοξο» στο άλμα της πώλησης χρυσού από την Τουρκία. Σημειώνουν ότι η χώρα παράγει χρυσό σχεδόν 30 τόνους το χρόνο, τονίζουν ότι καμία κρατική υπηρεσία δεν έχει αναμειχθεί σε παράνομη «εξυπηρέτηση ιρανικών λογαριασμών» και πληροφορούν ότι ιδιώτες και τρεις χρηματιστηριακές επιχειρήσεις στην Τουρκία απασχολούνται με αγοραπωλησίες χρυσού.

Η Τεχεράνη χρησιμοποιούσε–και ως ένα βαθμό εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ακόμη–τα Αραβικά Εμιράτα ως ενδιάμεσο για τις «παράνομες αγοραπωλησίες» της, αλλά υπό την πίεση της Ουάσινγκτον τα αραβικά κρατίδια περιόρισαν από το περασμένο φθινόπωρο τις «διευκολύνσεις» τους στο Ιράν.