Σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ ουκρανικών στρατευμάτων και φιλορώσων ξέσπασε στα περίχωρα της πόλης Σλαβιάνσκ.

Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς ουκρανούς και 30 τραυματίες. Για νεκρούς και πολλούς τραυματίες μιλά και η φιλορωσική πλευρά, χωρίς να υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένος αριθμός θυμάτων.

Επίσης, ένα ουκρανικό στρατιωτικό ελικόπτερο καταρρίφθηκε στο Σλαβιάνσκ, ωστόσο οι πιλότοι επέζησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού των αυτονομιστών και πολλοί αντάρτες εγκατέλειψαν την περιοχή.

Πυροβολισμοί και πολλαπλές εκρήξεις ακούγονται από την πόλη του Σλαβιάνσκ.

«Το πρωί μία ομάδα της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης επλήγη από ενέδρα τρομοκρατών. Κάνουν χρήση βαρέων όπλων δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν, Αβάκοφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ της Ουκρανίας.

Εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο ειδήσεων ότι τουλάχιστον πέντε φιλορώσοι ακτιβιστές τραυματίστηκαν σοβαρά από τις συγκρούσεις στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Associated Press, τουλάχιστον τέσσερα ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο και μεταφέρουν τραυματίες στο νοσοκομείο της πόλης. Νοσοκομειακές πηγές κάνουν λόγο για ένα νεκρό κοριτσάκι χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πρακτορείο μετέδωσε ότι οι φιλορώσοι παραστρατιωτικοί υποχώρησαν προς το κέντρο της πόλης μετά την κατάληψη από τις κυβερνητικές δυνάμεις του κτιρίου της τηλεόρασης στο νότιο προάστιο Αντρέγεβκα.

«Οι δυνάμεις των εχθρών βρίσκονται ήδη στο έδαφος του Σλαβιάνσκ» αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα επικαλούμενο διοικητή των φιλορώσων που δεν κατονομάζεται.

Ο εκτελών χρέη προέδρου Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη αργά το βράδυ της Κυριακής ότι η αποκαλούμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση «θα συνεχιστεί και θα έχει αποτελέσματα» σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του.

Σήμερα, ο Αβάκοφ δήλωσε ότι έστειλε ένα τάγμα από την νεοσυσταθείσα ειδική μονάδα της Εθνικής Φρουράς στην Οδησσό και ότι θα μεταβεί και ο ίδιος στην πόλη.

Μόσχα: Η ουκρανική κρίση απειλεί την ευρωπαϊκή σταθερότητα

Η ουκρανική κρίση απειλεί την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη, εάν η διεθνής κοινότητα δεν απαντήσει στις «μαζικές» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στη χώρα, αναφέρεται σε επίσημη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα υπό μορφή «Λευκής Βίβλου» από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται κατάλογος «μαζικών» παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από «τις υπερεθνικιστικές, εξτρεμιστικές και νεοναζιστικές δυνάμεις» και απευθύνεται έκκληση για «διεθνή αντίδραση» χωρίς προκατάληψη, σε αντίθετη περίπτωση «οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την εδραίωση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη».

Ο κατάλογος «επιτρέπει τη διαπίστωση του μαζικού χαρακτήρα αυτών των παραβιάσεων» αναφέρεται στην εισαγωγή της 80σέλιδης έκθεσης.

«Η κύρια αποστολή της Λευκής Βίβλου είναι να προσελκύσει την προσοχή στα γεγονότα της διεθνούς κοινότητας και των κυριότερων διεθνών θεσμών, καθώς και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει την δέουσα και χωρίς προκατάληψη προσοχή σε αυτήν την προβληματική» αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, παρουσιάσθηκε στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει συνάντηση στις 13 Μαΐου στις Βρυξέλλες με την μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, υπό τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, η οποία θα έχει στόχο να εξεταστούν μέτρα υποστήριξης του Κιέβου.

Το βίντεο σοκ από το φλεγόμενο κτίριο στην Οδησσό, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 40 ανθρώπους