Νέος πρόεδρος του Παναμά ο Χουάν Κάρλος Βαρέλα

Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Παναμά Χουάν Κάρλος Βαρέλα αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές, επικρατώντας με περίπου 40% έναντι των άλλων δύο υποψηφίων για την ηγεσία της χώρας. Ο Βαρέλα είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος με τον απερχόμενο πρόεδρο αλλά συγκρούστηκε μαζί του πριν κατεβεί τελικά υποψήφιος με το κεντροδεξιό PP.

Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Παναμά Χουάν Κάρλος Βαρέλα αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές, επικρατώντας με περίπου 40% έναντι των άλλων δύο υποψηφίων για την ηγεσία της χώρας.

Ο Βαρέλα είχε εκλεγεί το 2009 αντιπρόεδρος με τον απερχόμενο πρόεδρο αλλά συγκρούστηκε μαζί του πριν κατεβεί τελικά υποψήφιος με το κεντροδεξιό PP.

Με περίπου το 80% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, ο Βαρέλα εμφανίζεται στο 39,2%. Το ποσοστό αρκεί για νίκη επί του Χοσέ Ντομίνγκο Αρίας του κυβερνώντος κόμματος της Δημοκρατικής Αλλαγής (CD) και του Χουάν Κάρλος Ναβάρο του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Επαναστατικού Κόμματος (PRD).

Ο Βαρέλα είχε επενδύσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία στα επιτεύγματα της απερχόμενης διακυβέρνησης, της οποίας ήταν μέλος πριν συγκρουστεί με τον απερχόμενο πρόεδρο Ρικάρντο Μαρτινέλι, μαζί με τη δέσμευση για καταπολέμηση της διαφθοράς.

Καθώς ο ίδιος ο Μαρτινέλι δεν μπορούσε να διεκδικήσει νέα θητεία, η σύζυγος του έθεσε υποψηφιότητα ως αντιπρόεδρος μαζί με τον Αρίας του CD.

Το στρατόπεδο του Βαρέλα κατηγορούσε τον Μαρτινέλι ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να κρατήσει την εξουσία του, επιδιώκοντας να κινεί παρασκηνιακά τα νήματα.

Ο Μαρτινέλι από την πλευρά του δεν είχε κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει την αντιπάθειά του για τον Βαρέλα, λέγοντας μάλιστα μετά τη νίκη του: «Γνωρίζω τον νικητή, ο Θεός να μας λυπηθεί».

Όπως αναφέρει το Reuters, δεν αναμένεται σημαντική αλλαγή πλεύσης στην πολιτική του Παναμά, με τις εκλογές της Κυριακής να θεωρούνται περισσότερο μάχη προσωπικοτήτων παρά διαφορετικών πολιτικών προτάσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk