Αίτημα εξαίρεσης κατά των ανακριτριών Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, καταλογίζοντας τους «μεροληπτική συμπεριφορά κατά την άσκηση καθηκόντων τους».

Το αίτημα εξαίρεσης κατέθεσε ο προσωρινά κρατούμενος βουλευτής Γιάννης Λαγός, την ώρα που οι τέσσερις άλλοι βουλευτές της ΧΑ, μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του γενικού γραμματέα του κόμματος Ελένη Ζαρούλια, βρίσκονται ενώπιον των δύο δικαστικών λειτουργών κατηγορούμενοι για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

O Δημήτρης Κουκούτσης έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί στις 6 Ιουνίου, ο Ν.Κούζηλος έλαβε προθεσμία για τις 10 Ιουνίου, ενώ η σύζυγος του γραμματέα του κόμματος Ελ.Ζαρούλια θα απολογηθεί στις 12 Ιουνίου. Σε λίγη ώρα αναμένεται να λάβει προθεσμία και ο τέταρτος των κληθέντων για σήμερα βουλευτών Μιχάλης Αρβανίτης.

Η νέα αίτηση εξαίρεσης, που υποβάλλεται από τη Χρυσή Αυγή, βασίζεται, όπως και η πρώτη που είχε υποβάλει ο Ηλίας Κασιδιάρης, σε υπόνοιες μεροληψίας των δύο εφετών σε βάρος των κατηγορουμένων.

Ο Γιάννης Λαγός στην πολυσέλιδη αίτηση ο επικαλείται τους δύο λόγους που κατά την άποψη του αποδεικνύουν πως οι δύο ανακρίτριες μεροληπτούν και κινούνται «με κριτήρια σκέψης που καθορίζονται αποκλειστικά από ιδεολογικοπολιτική ιδεοληψία».

Συγκεκριμένα, στην αίτησή του ο κατηγορούμενος βουλευτής αναφέρεται στην επιστολή που είχαν αποστείλει στον πρόεδρο της Βουλής στις 16 Απριλίου οι δύο δικαστικές λειτουργοί για την επίσπευση των διαδικασιών για την κρίση επί του αιτήματος ασυλίας με την επισήμανση πως λόγω των στενών χρονικών ορίων προκύπτει κίνδυνος αποφυλάκισης κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Κατά τον Γ.Λαγό, με την εν λόγω επιστολή τους οι ανακρίτριες «εκφράζουν δημόσια τη δικανική τους πεποίθηση πως οι έγκλειστοι βουλευτές θα παραμείνουν τουλάχιστον ως το πέρας της ανάκρισης προσωρινά κρατούμενοι» και σημειώνει ότι «ανακοινώνουν ότι μέριμνά τους είναι η διατήρηση της προσωρινής μας κράτησης».

Ο Γ.Λαγός παραθέτει και την απάντηση του προέδρου της Βουλής στις ανακρίτριες, στην οποία ο κ. Μεϊμαράκης τονίζει πως το αίτημα άρσης ασυλίας εξετάζεται με την «αρμόζουσα αντικειμενικότητα, ευθύνη και κοινοβουλευτική δεοντολογία», κάτι που κατά τον βουλευτή της ΧΑ καταδεικνύει πως ο κ. Μεϊμαράκης «ουσιαστικά τις αποδοκιμάζει (σσ: τις ανακρίτριες) για την υπέρβαση της νόμιμης εξουσίας τους και τις «επαναφέρει στην τάξη»».

Ως δεύτερο λόγο, ο Γ.Λαγός επικαλείται τη διάπραξη εκ μέρους των ανακριτριών, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της απόπειρας εκβίασης σε βάρος του πυρηνάρχη της ΧΑ Περάματος Αναστάσιου Πανταζή.

Όπως αναφέρει, κατά τη συμπληρωματική απολογία του Αν.Πανταζή, οι δύο ανακρίτριες επικαλούμενες μηνύματα στο κινητό τού κατηγορουμένου από τον βουλευτή την ημέρα επίθεσης μελών της Χρυσής Αυγής κατά μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα «αποπειράθηκαν εκβιαστικά να αναγκάσουν τον Πανταζή να ομολογήσει ότι δήθεν έδρασε με την ιδιότητα του ως πυρηνάρχη, κατόπιν δικών μου εντολών ενώ δεν αμέλησαν να προσφέρουν και το ανάλογο αντάλλαγμα και μάλιστα το πολυτιμότερο όλων για έναν προσωρινά κρατούμενο ήτοι την αποφυλάκισή του».

Κατά την άποψη του βουλευτή της Χρυσής Αυγής οι δύο ανακρίτριες «παρεκτρέπονται ευθέως και απροκάλυπτα από θεσμοθετημένες νομικές αρχές και διεξάγουν ανακριτική έρευνα βάσει ιδεολογικών πολιτικών αρχών». Θεωρεί, ακόμη πως «υιοθετούν την πολιτική θέση των αντιπάλων μας στην εξίσωση Χρυσή Αυγή = Εγκληματική Οργάνωση».

Ο Γ.Λαγός σημειώνει ότι οι ανακρίτριες έχουν «βάλει σε μια δικογραφία ό,τι πετάει και ό,τι «κινείται πανελλαδικά» γύρω από την Χρυσή Αυγή» και ότι «έχουν σηκώσει ιδεολογικά «λάβαρα» διεξάγοντας πολιτική και όχι δικαστική έρευνα σε βάρος μας».