Στην εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε παράνομα υπηκόους Αλβανίας προς Η.Π.Α., Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία εξάρθρωσε η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.
Ειδικότερα οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια επιχείρησης που έγινε το Σάββατο σε διάφορες περιοχές της Αττικής και ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας, την Πετρούπολη και στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» εντόπισαν και συνέλαβαν έξι άτομα (τέσσερις Έλληνες, ηλικίας 41, 28, 25 & 38 ετών και δύο αλλοδαπούς, 26 και 31 ετών).
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 41χρονος «εγκέφαλος» του κυκλώματος από τη Λάρισα, ένας αρχιφύλακας 38 ετών, που υπηρετεί στο Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, ένας 26χρονος υπήκοος Αλβανίας ο οποίος επρόκειτο να ταξιδέψει για το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αναζητούνται άλλα τέσσερα μέλη του κυκλώματος.
Επίσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. «για τη συμμετοχή τους, σε επιμέρους εγκληματικές πράξεις της οργάνωσης, κατηγορούνται άλλα τέσσερα άτομα, τρεις γυναίκες (36χρονη ομογενής από τη Γεωργία –ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, 40χρονη ομογενής από το Ουζμπεκιστάν και 23χρονη Αλβανίδα) και ένας 44χρονος ομογενής από το Καζακστάν».
Όπως έγινε γνωστό ο 41χρονος μαζί με τον 28χρονο Έλληνα και τον 26χρονο αλλοδαπό που επρόκειτο να ταξιδέψει συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου είχαν μεταβεί, προκειμένου να ταξιδέψει παράνομα ο νεαρός υπήκοος Αλβανίας για το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην κατοχή τους βρέθηκε κάρτα επιβίβασης, ενώ ο 26χρονος είχε μαζί του και επέδειξε διαβατήριο που είχε αφαιρεθεί, με το οποίο είχε εκδοθεί το εισιτήριο και η αντίστοιχη κάρτα επιβίβασης.
Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών, αλλά και σε κατ’ οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν στο σπίτι του, σε ισόγειο γραφείο που διατηρεί και σε διαμέρισμά του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολλά έγγραφα και πιστοποιητικά πρωτότυπα και φωτοτυπίες, σφραγίδες δημοσίων υπηρεσιών και δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων, υπολογιστές, εκτυπωτικά μηχανήματα, τρία αυτοκίνητα (ένα με αμερικάνικες πινακίδες) και μία μοτοσικλέτα, ένα πιστόλι των 32 χιλιοστών με σιγαστήρα και οκτώ φυσίγγια, ένα πιστόλι 635 με γεμιστήρα και επτά φυσίγγια, ένα όπλο –συναρμολογούμενο μεταλλικό τύπου «στυλό» καθώς επίσης και 51 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα των αστυνομικών έχει προκύψει ότι το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το 2010 και ενέχεται σε 53 περιπτώσεις διακίνησης 96 αλλοδαπών, σε χώρες του εξωτερικού.
Σχετικά με τη μεθοδολογία δράσης του κυκλώματος σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ότι «για την παράνομη έξοδο από τη χώρα αλλοδαπών και ειδικότερα για την έκδοση διαβατηρίων χρησιμοποιούσαν αρχικά νοθευμένα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, τα οποία ήταν γνήσια ως έγγραφα, αλλά η φωτογραφία του πραγματικού κατόχου είχε αντικατασταθεί από αυτή του αλλοδαπού».
Για το σκοπό αυτό, επισημαίνεται, «η εγκληματική οργάνωση εντόπιζε Έλληνες υπηκόους και τους έπειθε –έναντι αμοιβής –να παραχωρήσουν τα δελτία αστυνομικής τους ταυτότητας, τα οποία ακολούθως νοθεύονταν για να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων».
Στη συνέχεια, σημειώνεται, τα άτομα που δέχονταν να συνεργαστούν για να αποποιηθούν ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, προσέρχονταν σε αστυνομικές υπηρεσίες και δήλωναν απώλεια των δελτίων ταυτότητας, μόνο αφότου είχε «επιτυχώς» εκδοθεί/ υφαρπαχθεί το διαβατήριο ή είχε εξέλθει από τη χώρα μας ο αλλοδαπός.
Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, και άλλα συγγενικά τους πρόσωπα δήλωναν τακτικά «απώλειες» δελτίων ταυτότητας, που είχαν χρησιμοποιηθεί, νοθευμένα, για την υφαρπαγή διαβατηρίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για έξοδο αλλοδαπών από τη χώρα μας .
Μετά τη ψηφιοποίηση του αρχείου των εκδοθέντων δελτίων ταυτότητας, που ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2012 και παρείχε τη δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες απευθείας πρόσβασης στη φωτογραφία του πραγματικού κατόχου, εντοπίστηκαν ανάλογα περιστατικά και συνελήφθησαν αλλοδαποί, κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης για την έκδοση/ υφαρπαγή διαβατηρίου,
Έτσι τα μέλη της οργάνωσης άλλαξαν μεθοδολογία «και έκτοτε για την έκδοση διαβατηρίου χρησιμοποιούσαν υφαρπαχθέν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας (από αρχική χορήγηση, ή έπειτα από δήλωση απώλειας ή φθοράς παλαιότερου), καθώς επίσης γνήσιο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας Έλληνα, ο οποίος προσομοίαζε, ηλικιακά και φυσιογνωμικά, με τον αλλοδαπό (μέθοδος «σωσία»)».

Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι οι δράστες αποκόμισαν μεγάλο χρηματικό ποσό το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπερβαίνει τα 3.000.000 ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά συνήθως εκταμιεύονταν τμηματικά, σε μετρητά ή επιταγές, ή μετατρέπονταν σε δολάρια ΗΠΑ, τα οποία είτε αναλαμβάνονταν μετρητά, είτε εμβάζονταν στις Η.Π.Α.
Όπως διαπιστώθηκε μεταξύ των αλλοδαπών, που διακινήθηκαν προς τις αγγλοσαξωνικές χώρες, συμπεριλαμβάνονταν και παιδιά, τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων ταξίδεψαν με τους πραγματικούς γονείς τους.
Επίσης κατά την έρευνα προέκυψε ότι ο συλληφθείς αστυνομικός διευκόλυνε τη δράση των μελών του κυκλώματος, με την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων αναφορικά με την υφαρπαγή του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, ενώ λάμβανε 2.000-3.000 ευρώ για κάθε ταυτότητα που εκδίδονταν.
Η 36χρονη από τη Γεωργία, πράκτορας – ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, κατηγορείται ότι κατόπιν απευθείας επικοινωνίας με τον 41χρονο «εγκέφαλο», εξέδιδε τα εισιτήρια των υπό διακίνηση αλλοδαπών. Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος εισιτηρίων που είχαν εκδοθεί κατά παραγγελία του 41χρονου.
Η 23χρονη αλλοδαπή κατηγορείται ότι υφάρπαξε διαβατήριο με στοιχεία Ελληνίδας και προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να εξέλθει παράνομα από τη χώρα μας προς την Αυστραλία.
Τέλος, η 40χρονη από το Ουζμπεκιστάν και ο 44χρονος από το Καζακστάν, συνέδραμαν στην υφαρπαγή διαβατηρίων και στη συνέχεια συνόδευσαν τους διακινούμενους αλλοδαπούς προς τη χώρα προορισμού τους.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.
Ο εμπλεκόμενος αστυνομικός με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.