Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας οι έρευνες στο ταχύπλοο σκάφος που βυθίστηκε τις πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας χωρίς να εντοπιστούν άλλοι σοροί. Οι έρευνες των Αρχών πλέον είχαν επικεντρωθεί στη θαλάσσια περιοχή.
Από το Λιμενικό έκαναν λόγο για το πιο σοβαρό περιστατικό με μετανάστες που ναυάγησαν από το 2007. Μάλιστα λιμενικοί στη Σάμο έλεγαν ότι είναι από τα περιστατικά που κανείς δεν θέλει να τα ζήσει και να τα θυμάται…
Κατά την έρευνα για τον εντοπισμό επιζώντων τούς σόκαρε η εικόνα μιας μητέρας με το ενός έτους κοριτσάκι της μέσα στο σκάφος, ενώ και η πλειονότητα των σορών που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ανήκαν σε άτομα νεαρής ηλικίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο σκάφος, το οποίο είχε ναυλωθεί κανονικά, δέχεται 12-15 επιβαίνοντες αλλά τελικά όπως φαίνεται στοιβάχτηκαν σε τόσο πολύ μικρό χώρο περίπου 65.
Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη πώς αναποδογύρισε. Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζεται είναι ότι οι περισσότεροι από τους μετανάστες δεν γνώριζαν από ταξίδι στη θάλασσα και έτσι θεωρούν πολύ πιθανόν να στράφηκαν από πανικό προς μια κατεύθυνση και έτσι να τούμπαρε αστραπιαία το σκάφος.
Η υπηκοότητα των 30 από τους 36 διασωθέντες έχει γίνει γνωστή. Από τους 32 άντρες, οι 23 προέρχονται από τη Σομαλία, δύο από Ερυθραία και δύο από Συρία. Από τις τρεις γυναίκες, μία είναι από την Ερυθραία και δύο από τη Συρία.