Έναν από τους πλέον κακοήθεις καρκίνους αποτελεί το μελάνωμα. Πρόκειται για σχετικά συχνό καρκίνο, η επίπτωση του οποίου αυξάνει συνεχώς κάθε χρόνο. Τεράστια σημασία έχει η αναγνώριση των πρώιμων σημείων του μελανώματος, καθώς αν διεισδύσει βαθιά στο δέρμα και φτάσει στα λεμφαγγεία και τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στη δεύτερη στιβάδα του δέρματος, η ίασή του καθίσταται δύσκολη.

Το μελάνωμα ενδέχεται να αναπτυχθεί, εκτός από το δέρμα, και κάτω από το νύχι του χεριού ή του ποδιού, στο βλεννογόνο που καλύπτει την στοματική κοιλότητα, στον κόλπο ή τον πρωκτό.

Η έκθεση σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία σχετίζεται συχνότερα με μελάνωμα. Το μελάνωμα είναι συχνότερο στις ηλικίες ανάμεσα στα 20 και στα 60 έτη και σπάνια εμφανίζεται πριν από την εφηβεία. Ωστόσο, ο αριθμός των νέων ατόμων με πρωτοπαθή μελανώματα αυξάνεται. Πολλοί από τους ασθενείς αναφέρουν ιστορικό εγκαυμάτων λόγω έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία κατά την παιδική ηλικία.

Μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα διατρέχουν:

–Οσοι έχουν κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα.
–Τα ξανθά άτομα με γαλανά μάτια.
–Οσοι έχουν φακίδες ή πολλούς σπίλους.
–Άτομα με ατομικό και οικογενειακό ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων, συνδρόμου οικογενών δυσπλαστικών σπίλων ή μελανώματος.
Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημεία του μελανώματος έχουν ως ακολούθως:
–μαύρισμα κάποιου προϋπάρχοντος σπίλου,
–αύξηση του μεγέθους του,
–εμφάνιση ανομοιογενούς μελάγχρωσης (από σκούρο καφέ έως μαύρο) και μίγματος αποχρώσεων,
–δημιουργία ανώμαλων ορίων και προπέτεια (ανύψωση) της βλάβης.
Μπορεί επίσης να υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές στο χρώμα του σπίλου, όπως αποχρωματισμός κάποιου τμήματός του, ή εμφάνιση κάποιας ερυθρωπής, βαθυκύανης ή γκριζωπής απόχρωσης. Η αιμορραγία συνήθως παρατηρείται έπειτα από μικρή κάκωση και μερικές φορές αφού εμφανιστούν οι παραπάνω αλλαγές. Συχνά συνυπάρχουν στοιχεία φλεγμονής όπως κνησμός ή πόνος.
Δωρεάν εξετάσεις
Δωρεάν εξετάσεις για τον έλεγχο των σπίλων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος και της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του καρκίνου του δέρματος (5 –9 Μαΐου), παρέχουν σε κάθε ενδιαφερόμενο οι εκπρόσωποι του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.
Για να κλείσουν ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210-6862108 (Ιατρικό Κέντρο Αθηνών), 210-6974032-3 (Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού), 210-9892120 (Ιατρικό Κέντρο Φαλήρου) και 2310-400000 (Ιατρικό Διαβαλκανικό).
Δωρεάν εξετάσεις για τον έλεγχο μελανώματος διενεργούνται και από το Δερματολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».
Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να απευθύνονται για ραντεβού στο Δερματολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» (τηλέφωνο επικοινωνίας 210-6972494) κατά τις ώρες 7 πμ –3 μμ έως και την Παρασκευή 9 Μαϊου.