Κομισιόν: Ανάπτυξη 1,2% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη το 2014

Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει σε 1,6% στην ΕΕ και σε 1,2% στη ζώνη του ευρώ το 2014, και να βελτιωθεί περαιτέρω το 2015 σε 2,0% και 1,7% αντίστοιχα, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στην υπόθεση ότι τα συμφωνηθέντα μέτρα οικονομικής πολιτικής θα εφαρμοστούν από τα κράτη-μέλη και την ΕΕ, τονίζεται. Ανησυχητικές παραμένουν οι προβλέψεις για την ανεργία (11,4% στη ζώνη του ευρώ το 2015).

Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει σε 1,6% στην ΕΕ και σε 1,2% στη ζώνη του ευρώ το 2014, και να βελτιωθεί περαιτέρω το 2015 σε 2,0% και σε 1,7% αντίστοιχα.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα – με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των εαρινών οικονομικών προβλέψεών της – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η εν λόγω πρόβλεψη βασίζεται στην υπόθεση ότι τα συμφωνηθέντα μέτρα οικονομικής πολιτικής θα εφαρμοστούν από τα κράτη-μέλη και την ΕΕ, προωθώντας την απαραίτητη προσαρμογή.

Η σταδιακή αυτή ανάκαμψη ευθυγραμμίζεται με προγενέστερες ανακάμψεις μετά από σοβαρές οικονομικές κρίσεις, σημειώνει η Επιτροπή, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι ενώ οι όροι χρηματοδότησης παραμένουν κατά μέσο όρο ενθαρρυντικοί, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών και μεταξύ επιχειρήσεων διαφορετικού μεγέθους.

Ως προς τα βασικά μεγέθη των ευρωπαϊκών οικονομιών η Επιτροπή σημειώνει τα εξής:

– Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας άρχισαν να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια του 2013 και αναμένεται να σημειωθεί μεγαλύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας, καθώς και περαιτέρω μείωση των ποσοστών ανεργίας (σε 10,1% στην ΕΕ και 11,4% στη ζώνη του ευρώ το 2015).

– Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, τόσο στην ΕΕ (1,0% το 2014, 1,5% το 2015), όσο και στη ζώνη του ευρώ (0,8% και 1,2%).

– Τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών σε ευάλωτα κράτη-μέλη έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, χάρη στα συνεχιζόμενα οφέλη από την ανταγωνιστικότητα των τιμών. Σε ορισμένες από τις οικονομίες αυτές αναμένονται πλεονάσματα το 2014 και το 2015.

– Η μείωση των ελλειμμάτων της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να συνεχιστεί. Το 2014, προβλέπεται να υποχωρήσει σε περίπου 2,5% του ΑΕΠ τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ.

Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ θα κορυφωθεί σε ποσοστό σχεδόν 90% στην ΕΕ και 96% στη ζώνη του ευρώ πριν μειωθεί κατά το επόμενο έτος.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος επιδείνωσης των προοπτικών ανάπτυξης εξακολουθεί να είναι η εκ νέου απώλεια της εμπιστοσύνης λόγω της στασιμότητας των μεταρρυθμίσεων, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή, επισημαίνοντας όμως ότι περαιτέρω τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη ισχυρότερη από την προβλεπόμενη.

Επίσης, συνεχίζει, έχει ενταθεί η αβεβαιότητα όσον αφορά το εξωτερικό περιβάλλον ενώ τονίζει ότι μια υπέρ το δέον παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού ενδέχεται επίσης να συνεπάγεται κινδύνους.

Ωστόσο, η σταδιακά ισχυροποιούμενη ανάκαμψη και η όλο και περισσότερο διευρυνόμενη βάση της θα πρέπει να αμβλύνουν τους κινδύνους αυτούς, καταλήγει η Επιτροπή.

Κάλας: Η ανάκαμψη έχει εδραιωθεί

«Η ανάκαμψη έχει πλέον εδραιωθεί. Τα ελλείμματα έχουν μειωθεί, οι επενδύσεις ανακάμπτουν και, κυρίως, η κατάσταση όσον αφορά την απασχόληση έχει αρχίσει να βελτιώνεται» δήλωσε ο αντικαθιστών τον Όλι Ρεν Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Σιμ Κάλας, ανακοινώνοντας τις εαρινές προβλέψεις.

«Οι συνεχείς μεταρρυθμιστικές προσπάθειες από τα κράτη μέλη και την ίδια την ΕΕ αποδίδουν καρπούς. Οι συνεχιζόμενες αυτές διαρθρωτικές αλλαγές μου θυμίζουν τη βαθιά προσαρμογή που δρομολόγησαν οι οικονομίες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης κατά τη δεκαετία του ’90 και τα επόμενα έτη, σε συνάρτηση με την προσχώρησή τους στην ΕΕ πριν από 10 έτη ακριβώς.»

» Η εμπειρία τους δείχνει πόσο σημαντικό είναι να εφαρμοστούν έγκαιρα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ανεξαρτήτως από τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπιστούν στην πορεία.» επισήμανε ακόμη ο κ. Κάλας και κατέληξε:

«Με αυτό το πνεύμα, οφείλουμε να μην μειώσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας για τους Ευρωπαίους και να ενισχυθεί το αναπτυξιακό δυναμικό».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk