Αισιοδοξία στην Εθνική για την αύξηση κεφαλαίου

Με την αγορά να προεξοφλεί την άνετη υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου των 2,50 δισ. ευρώ, ανοίγει την Τρίτη το βιβλίο προσφορών της Εθνικής Τράπεζας για τη διάθεση των νέων μετοχών που θα εκδοθούν αποκλειστικά σε ειδικούς επενδυτές στο εξωτερικό.

Με την αγορά να προεξοφλεί την άνετη υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου των 2,50 δισ. ευρώ, άνοιξε την Τρίτη το βιβλίο προσφορών της Εθνικής Τράπεζας για τη διάθεση των νέων μετοχών που θα εκδοθούν αποκλειστικά σε ειδικούς επενδυτές στο εξωτερικό. Η ομάδα της τράπεζας, υπό τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Πέτρο Χριστοδούλου, που έχει αναλάβει τις παρουσιάσεις, ήταν προγραμματισμένο να βρεθεί στο Λονδίνο τη Δευτέρα και στο Παρίσι την Τρίτη προτού επιστρέψει στην Αθήνα έπειτα από ένα δεκαπενθήμερο τουρ σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Η τιμή «δεν αποτελείτο ζητούμενο»

Στα roadshows που διοργανώθηκαν συμμετείχαν εκπρόσωποι 250 funds από όλον τον κόσμο και η αίσθηση που έχει αποκομίσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας από τις επαφές αυτές είναι ότι η αύξηση κεφαλαίου θα στεφθεί με επιτυχία. Με βάση το άτυπο χρονοδιάγραμμα, το βιβλίο προσφορών ανοίγει την Τρίτη, κλείνει την Πέμπτη και την Παρασκευή ανακοινώνεται η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Αν όλα πάνε καλά, οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ στις αρχές του τελευταίου δεκαημέρου του Μαΐου.
Με δεδομένο το ισχυρό ενδιαφέρον για εγχώριους τίτλους από το εξωτερικό, η προσοχή της αγοράς επικεντρώνεται στο τίμημα που θα καταβάλουν οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην αύξηση. Πηγές από την Εθνική υπογραμμίζουν πάντως ότι η τιμή «δεν αποτελεί το ζητούμενο» και εκτιμούν ότι πολύ σύντομα η μετοχή της τράπεζας θα ανακάμψει, προεξοφλώντας την ανάκαμψη των αποτελεσμάτων της τα επόμενα τρίμηνα.
Σημειώνουν δε ότι σε κάθε περίπτωση το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, ήτοι κάτω από το 67%. Μετά την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης για την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου που έχει εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Εσοδα υψηλότερα από τις εκτιμήσεις

Στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια του ομίλου επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία των οικονομικών μεγεθών, καθώς με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου τα καθαρά έσοδα της τράπεζας είναι υψηλότερα από τις εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί στο πλάνο αναδιάρθρωσης. Δηλαδή, η τράπεζα βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης μέσω ενεργειών περικοπών κόστους και αύξησης των εσόδων που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Στόχος αποτελεί η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες, χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτό το ποσό η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ή μειοψηφικού πακέτου της Finansbank.
Εξάλλου τα αρμόδια τμήματα της τράπεζας θα συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα την αποστολή στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δανειακών χαρτοφυλακίων της για τις πανευρωπαϊκές ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην Εθνική Τράπεζα παραμένουν αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα και αυτής της δοκιμασίας, θεωρώντας ότι, ακόμη κι αν προκύψει κεφαλαιακό έλλειμμα, το ύψος του θα κινείται κατ’ ανώτατο όριο στα επίπεδα των αναγκών που υπολόγισε η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση το δυσμενές σενάριο.
Ως εκ τούτου, με δεδομένη την κεφαλαιακή ενίσχυση που θα επιτευχθεί αυτή την εβδομάδα, δεν θα χρειαστεί να ξαναβάλουν το «χέρι στην τσέπη» οι μέτοχοι. Διά παν ενδεχόμενο πάντως θα αναμένουν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και αυτών των stress tests προτού προχωρήσουν στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk