Η ατζέντα της επιστήμης

Αν σας απασχολούν ερωτήματα όπως το «γιατί θυμόμαστε;», «πόσα είδη μνήμης υπάρχουν;», «τι είναι οι μνημονικές κοινότητες;»

6 Μαΐου – 10 Ιουνίου


Σεμινάριο «Μνήμη και Κοινωνία»


ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΔΟΥΚΑ 4, ΑΘΗΝΑ
Αν σας απασχολούν ερωτήματα όπως το «γιατί θυμόμαστε;», «πόσα είδη μνήμης υπάρχουν;», «τι είναι οι μνημονικές κοινότητες;» και «πώς ανακαλούμε ιστορικά γεγονότα που δεν ζήσαμε;», τότε ο σεμιναριακός κύκλος έξι συναντήσεων «Μνήμη και Κοινωνία» μάλλον είναι ο κατάλληλος για σας. Το σεμινάριο – που θα λάβει χώρα Τρίτες από τις 18.30 ως τις 20.30 – θα επιχειρήσει να διερευνήσει αυτά τα θέματα με διαλέξεις, συμμετοχικά εργαστήρια λόγου και εικόνας και διάλεξη-παράσταση με προσωπικές αφηγήσεις. Συμμετέχουν ο αρχαιολόγος και επιμελητής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκος Παπαδημητρίου, η καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αννα Μαντόγλου, η επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ελεάνα Γιαλούρη, η ηθοποιός, σκηνοθέτρια και καθηγήτρια υποκριτικής Μάνια Παπαδημητρίου, η εικαστικός Χριστίνα Κατσάρη και η ιστορικός του χορού Στεριανή Τσιντζιλώνη. Κόστος συμμετοχής: 72 ευρώ. Πληροφορίες στα τηλ. 210 7228.321-3.
6 Μαΐου


Συνέδριο e-Skills 2014
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ 103-105, ΑΘΗΝΑ
Υπό την αιγίδα της δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Μεγάλη Συμμαχία για Θέσεις Ψηφιακής Εργασίας» διοργανώνουν την Τρίτη ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) και το DigitalEUROPE το συνέδριο «Ψηφιακές δεξιότητες για την απασχόληση: Κινητοποίηση για την υποστήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας και αναβάθμισης των προσόντων του εργατικού δυναμικού».* Το εν Αθήναις συνέδριο είναι μέρος της όλης εκστρατείας που θα γίνει σε 30 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να ενημερώσει φοιτητές και ανέργους επαγγελματίες του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και των ΜΜΕ σχετικά με το ευρύ φάσμα των ευκαιριών που σχετίζονται με θέσεις εργασίας στις ΤΠΕ. Οι ευκαιρίες αυτές πηγάζουν από την αυξανόμενη ζήτηση για εξειδικευμένους επαγγελματίες ΤΠΕ, η οποία δεν πληρούται επί του παρόντος στην Ευρώπη – παρά το υψηλό επίπεδο ανεργίας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου προετοιμάζεται η δημιουργία και υπογραφή ενός Εθνικού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με τίτλο «Συμμαχία για την Ψηφιακή Οικονομία», που ελπίζεται ότι με την πολυμετοχική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα επιφέρει αποτελέσματα. Για πληροφορίες για το πρόγραμμα και εγγραφή στο συνέδριο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.eskills4jobs.gr
* Ζητούμε συγγνώμη από τους διοργανωτές για τη μετάφραση των αγγλικών τίτλων, αλλά… υποθέσαμε ότι απευθύνονται σε Ελληνες.
9 Μαΐου


Εργαστήριο Οπτικών Τηλεματικών Δικτύων
ΑΙΤ, 19,5ο ΧΛΜ. Λ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΙΑΝΙΑ
Το Athens Information Technology (AIT) διοργανώνει διεθνή ημερίδα εργασίας (workshop) για τα οπτικά συστήματα επικοινωνιών και δικτύων. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές του θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις και τα αποτελέσματα των μεγάλων έργων της ΕΕ που αντιμετωπίζουν τις εξελισσόμενες ανάγκες τηλεπικοινωνίας. Η εναρκτήρια ομιλία θα δοθεί από τον δρα Francisco Ibanez (επικεφαλής του τομέα «Διαδίκτυο των Πραγμάτων και Οπτικά Δίκτυα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»), ενώ το κλείσιμο της ημερίδας θα γίνει με συζητήσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων διαχείρισης της καινοτομίας, όπως ο δρ Πάρις Κοκορότσικος (Ευρωσύμβουλοι), ο Γεώργιος Κασσελάκης (Openfund) και ο Κώστας Καραγιάννης (Axeon Capital Advisors). Για τις λεπτομέρειες και το πρόγραμμα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.ait.gr/ait_web_site/conference/optical/.
Ως 7 Μαΐου


Εργαστήριο Ρομποτικής & Ψηφιακών Τεχνών
ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΨΥΧΙΚΟΥ, ΑΡΣΑΚΗ 1, Π. ΨΥΧΙΚΟ
Τρεις ημέρες απομένουν για όσους επιθυμούν να στείλουν τα παιδιά τους στο θερινό εργαστήριο ψηφιακών τεχνών και ρομποτικής που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» σε συνεργασία με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες 14-18 χρόνων και θα πραγματοποιηθεί σε δύο αυτόνομους εβδομαδιαίους κύκλους ολοήμερων μαθημάτων (8.45 – 16.00): ο πρώτος θα έχει θέμα τις Ψηφιακές Τέχνες (30 Ιουνίου – 4 Ιουλίου, κόστος 250 ευρώ) και ο δεύτερος τη Ρομποτική (7-11 Ιουλίου, κόστος 450 ευρώ, με δωρεάν το ρομπότ για κάθε μαθητή). Τα σεμινάρια θα διδάξουν έμπειροι ερευνητές από το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και το Old Dominion University των ΗΠΑ. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην ιστοσελίδα http://smart-camp.iit.demokritos.gr ή τηλεφωνήστε στα 210 6503.148 και 210 6503.153.
8-10 Μαΐου


Συνέδριο Ψηφιακής Αφήγησης


ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ 22, ΑΘΗΝΑ
Tο Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν το διεθνές συνέδριο «Η Ψηφιακή Αφήγηση στην Εποχή της Κρίσης». Δεδομένου ότι η αφήγηση με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων αποτελεί όχημα ατομικής και συλλογικής έκφρασης, επιστήμονες, καλλιτέχνες και ειδικοί της ψηφιακής αφήγησης θα συγκεντρωθούν στην Αθήνα για να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες από τις πολλαπλές εφαρμογές της. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν, μεταξύ άλλων, τον συνιδρυτή του Center for Digital Storytelling του Berkeley και πρωτοπόρο στη διάδοση της ψηφιακής αφήγησης διεθνώς Joe Lambert. Οι επιστημονικές παρουσιάσεις του συνεδρίου πλαισιώνονται από παράλληλες εκδηλώσεις με εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό προσανατολισμό, οι οποίες απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και είναι ανοικτές για το κοινό. Για περισσότερα στοιχεία στο dst.ntlab.gr και στο τηλέφωνο 210 3680.900.
Ως 31 Μαΐου


Εκθεση του CERN στην Αθήνα


ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ 387 & ΠΕΝΤΕΛΗΣ 11, Π. ΦΑΛΗΡΟ
Η εντυπωσιακή διαδραστική έκθεση «Επιταχύνοντας την Επιστήμη», που δημιούργησε το CERN προκειμένου να φέρει το κοινό πιο κοντά στην καρδιά του μεγάλου του πειράματος, φιλοξενείται στην Αθήνα ως και τις 31 Μαΐου. Την έκθεση φέρνουν στην Ελλάδα το Ιδρυμα Ευγενίδου και η Ελληνογερμανική Αγωγή και την υλοποιούν σε συνεργασία με τον τομέα Φυσικής της Σχολής ΕΜΦΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών και την Ενωση Ελλήνων Φυσικών. Η έκθεση απευθύνεται σε όλους άνω των 10 ετών, με δωρεάν είσοδο και πρόγραμμα λειτουργίας 17.00 – 21.00 κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή (πλην αργιών) και 11.00 – 21.00 Σάββατο και Κυριακή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk