Θα πληρώνουν όλοι εισφορά αλληλεγγύης

Το φθινόπωρο του 2014 θα επανεξετασθεί η απαίτηση της τρόικας για παράταση και το 2015 της εισφοράς αλληλεγγύης σε όσους έχουν ετήσιο εισόδηµα πάνω από 12.000 ευρώ.

Το φθινόπωρο του 2014 θα επανεξετασθεί η απαίτηση της τρόικας για παράταση και το 2015 της εισφοράς αλληλεγγύης σε όσους έχουν ετήσιο εισόδηµα πάνω από 12.000 ευρώ. Κανονικά εφέτος είναι η τελευταία χρονιά που επιβαρύνονται τα εισοδήµατα µε εισφορά αλληλεγγύης, ωστόσο λόγω του γεγονότος ότι προβλέπεται δηµοσιονοµικό κενό περίπου 1,9 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016 η τρόικα έχει ζητήσει να καλυφθεί αυτό µε µέτρα. Ενα από αυτά θα είναι η παράταση εφαρμογής της εισφοράς αλληλεγγύης για ακόμη μία διετία.
Ωστόσο εναλλακτικά, όπως δηλώνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα», υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ναι μεν να παραταθεί η ισχύς του συγκεκριμένου μέτρου αλλά να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές που ισχύουν σήμερα (1% έως 4% ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα). Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τρόπους ώστε να εισπράττεται η εισφορά αλληλεγγύης μέσα στο έτος που εισπράττονται τα εισοδήματα όπως ισχύει με την παρακράτηση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
«Αγκάθι» υπάρχει στις περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος αμείβεται με μπλοκάκι ή είναι αμιγώς ελεύθερος επαγγελματίας.
Μία από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι αν κάποιος αμείβεται με «μπλοκάκι» να υπολογίζει η εταιρεία που τον πληρώνει τα εισοδήματά του σε ετήσια βάση και να προχωρεί σε παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης, όπως κάνει με τον φόρο παρακράτησης 20%.
Δηλαδή κάθε μήνα που ο φορολογούμενος θα κόβει απόδειξη παροχής υπηρεσιών θα συνυπολογίζεται στην παρακράτηση του φόρου και το 1/12 της εισφοράς αλληλεγγύης που αντιστοιχεί στα ετήσια εισοδήματά του.
Στο υπουργείο Οικονομικών επιδιώκουν να εφαρμόσουν ένα νέο σύστημα «τελικής παρακράτησης φόρου εισοδήματος» όπως το ονομάζουν, με το οποίο θα εξαντλείται πλήρως η φορολογική υποχρέωση των μισθωτών και των συνταξιούχων και εν μέρει των επαγγελματιών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk