Κλειδιά οι τράπεζες και η ρευστότητα

Αν και οι αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών και οι ομολογιακές εκδόσεις αντλούν ρευστότητα από την αγορά, το θετικό επενδυτικό κλίμα παραμένει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το οποίο έκλεισε με εβδομαδιαία κέρδη 1,39%.

Αν και οι αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών και οι ομολογιακές εκδόσεις αντλούν ρευστότητα από την αγορά, το θετικό επενδυτικό κλίμα παραμένει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το οποίο έκλεισε με εβδομαδιαία κέρδη 1,39%.

Η επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, η μετοχή της οποίας σημειώνει κέρδη 55,81% (+18% την Παρασκευή) από την τιμή των 0,31 ευρώ της δημόσιας τοποθέτησης, καθώς και η υπερκάλυψη των ομολογιακών εκδόσεων της ΔΕΗ και της Ιντραλότ, που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών προς τις ελληνικές εταιρείες, ενισχύουν την αγορά η οποία από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 6,66%.
Η Ελλάδα ήταν το πρόσωπο της κρίσης χρέους και τώρα δείχνει να επιστρέφει, ανέφεραν οι αναλυτές, την ώρα που ξένοι επενδυτές τοποθέτησαν στις τράπεζες περί τα 10 δισ. ευρώ, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα περιορίζονται ταχύτερα από τις προβλέψεις ενισχύοντας την κερδοφορία του κλάδου – σηματωρού της εγχώριας αγοράς μετοχών.
Την ίδια ώρα η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω εταιρικών εκδόσεων των μεγάλων εγχώριων ομίλων ενισχύει τις προοπτικές των εταιρειών. Επίσης, η αναμενόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση στις λήξεις των δανείων έως και στα 50 χρόνια αλλά και η μείωση των επιτοκίων, η μετατροπή τους σε σταθερά από κυμαινόμενα, με παράλληλη όπως αναμένουν ορισμένοι ξένοι διαχειριστές τόνωση της ανάπτυξης με νέα κεφάλαια, θα μπορούσε να βελτιώσουν περαιτέρω το κλίμα.
Από τα 318,6 δισ. ευρώ του χρέους της χώρας τα περίπου 33 δισ. βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών επενδυτών, τα υπόλοιπα στους επίσημους δανειστές της χώρας.
Η Ελλάδα έχει πει ότι δεν θα χρειαστεί νέο τρίτο πακέτο στήριξης ενώ είναι πιθανό να ξαναβγεί στις αγορές ομολόγων για 3-6 δισ. ευρώ καλύπτοντας ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό για το επόμενο 12μηνο. Τα νέα ομόλογα είναι πιθανό να έχουν διάρκεια μικρότερη των 5 ετών ώστε να καλύψουν το βραχυπρόθεσμο κομμάτι της καμπύλης των λήξεων.
Παράλληλα, η ελληνική μεταποίηση επέστρεψε σε ανάπτυξη τον Απρίλιο χάρη στην επιτάχυνση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, που οδήγησε στην αύξηση της απασχόλησης για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα της Markit. Ο δείκτης κινούνταν μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης από τον Ιανουάριο και ήταν η πρώτη φορά από τα μέσα του 2009 που πέρασε πάνω από τις 50 μονάδες.
Επενδυτικό συνέδριο
Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ανώτατα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και 26 εισηγμένων επιχειρήσεων αναμένεται θα δώσουν το παρών στο 3o Forum που διοργανώνουν από κοινού ΕΧΑΕ και Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στη Νέα Υόρκη στις 11 και 12 Ιουνίου. Τα funds που θα συμμετάσχουν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 90, ενώ οι συναντήσεις των εταιρειών με τους διαχειριστές τις 300.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Η γιορτή της δημοκρατίας και η παραφωνία Βελόπουλου Το κεντρικό σύνθημα στη δεξίωση για την 47η επέτειο από την... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk