Βγαίνει στις αγορές η Εθνική για άντληση κεφαλαίων 2,5 δισ. ευρώ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, η διοίκηση της οποίας εκτιμά με βάση τις ενδείξεις από τις παρουσιάσεις της στο εξωτερικό ότι το ερχόμενο Σάββατο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, η διοίκηση της οποίας εκτιμά με βάση τις ενδείξεις από τις παρουσιάσεις της στο εξωτερικό ότι το ερχόμενο Σάββατο θα παρουσιαστεί ενώπιον των μετόχων με υπερκαλυμμένη τη νέα έκδοση μετοχών της. Την ερχόμενη Τρίτη ανοίγει το βιβλίο προσφορών που απευθύνεται αποκλειστικά σε επενδυτές στο εξωτερικό με στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ.
Με βάση το άτυπο χρονοδιάγραμμα, το αργότερο ως και την Παρασκευή θα ανακοινωθούν ο βαθμός κάλυψης της έκδοσης και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Πηγές από την Εθνική σημειώνουν ότι το τίμημα «δεν αποτελεί ζητούμενο» και εκτιμούν ότι πολύ σύντομα η μετοχή της θα ανακάμψει, προεξοφλώντας την ανάκαμψη των αποτελεσμάτων της τα επόμενα τρίμηνα. Σημειώνουν δε ότι σε κάθε περίπτωση το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, ήτοι κάτω από το 67%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής θα αναμένει τα stress tests της ΕΚΤ προτού κάνει χρήση των κεφαλαίων που θα αντλήσει. Στο πλαίσιο αυτό δεν αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στην αποπληρωμή της βοήθειας που έλαβε από το Δημόσιο μέσω των προνομιούχων μετοχών.
Τους επόμενους μήνες θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή του πλάνου αναδιάρθρωσής της, το οποίο σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας αποδίδει περισσότερο του αναμενομένου, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία του α’ τριμήνου του 2014.
Εξάλλου, συμβολή στην προσπάθεια για εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου θα υπάρξει και από τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, με τα πρώτα αποτελέσματα από την αναδιοργάνωση των σχετικών υπερδιευθύνσεων να γίνονται ορατά από το ερχόμενο φθινόπωρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk