Αντικαρκινικό φάρμακο «προίκα» στην AstraZeneca

Νέα προσφορά, ύψους 100 δισ. δολαρίων, για την εξαγορά της βρετανικής φαρµακευτικής εταιρείας AstraZeneca υπέβαλε η αµερικανική Pfizer.

Νέα προσφορά, ύψους 100 δισ. δολαρίων, για την εξαγορά της βρετανικής φαρµακευτικής εταιρείας AstraZeneca υπέβαλε η αµερικανική Pfizer. Οπως αποκάλυψαν ωστόσο την περασµένη Πέµπτη οι «Times» του Λονδίνου, η ανανέωση του ενδιαφέροντος της Pfizer οφείλεται σε ένα νέο αντικαρκινικό φάρµακο που παρασκευάζει η AstraZeneca. Σύµφωνα µε το δηµοσίευµα, πρόκειται για φάρµακο το οποίο βρίσκεται στο στάδιο των δοκιµών και καταστρέφει µε πρωτοφανή βιαιότητα τα καρκινικά κύτταρα, ενισχύοντας την άµυνα του οργανισµού.
Βάση του φαρμάκου είναι ένα αντίσωμα με τον κωδικό MEDI4736, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για τους ανθρώπους και… χρυσωρυχείο για όποιον το εκμεταλλευθεί εμπορικά. Αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι αν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό θα αποφέρει πωλήσεις 5 δισ. δολαρίων ετησίως. Η AstraZeneca απορρίπτει φυσικά την προσφορά, ενώ το ζήτημα έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις στη Βρετανία.
Ο υπουργός Βιομηχανίας Βινς Κέιμπλ είχε επείγουσες επαφές με τους επικεφαλής των δύο φαρμακοβιομηχανιών, ενώ πολλοί βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να φέρει το θέμα στο Κοινοβούλιο. «Η Βρετανία πρέπει να λάβει την απόφασή της. Επιθυμεί να επιβεβαιώσει τη θέση της ως τόπου που συγκεντρώνει ένα εργατικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης; Ή μήπως αδιαφορεί αν οι επενδυτές που προσελκύει έχουν το αίσθημα του νικητή ή του χαμένου;» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Ιαν Ριντ.
Ο βρετανικός Τύπος εκφράζει φόβους για την τύχη των 7.000 εργαζομένων που απασχολεί η AstraZeneca στη χώρα, δεδομένου ότι η αμερικανική εταιρεία «έχει παράδοση έπειτα από κάθε εξαγορά να αποδεκατίζει το εργατικό δυναμικό της εταιρείας που αποκτά», όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι «Times». Γράφεται επίσης ότι η εδρεύουσα στη Νέα Υόρκη εταιρεία επιθυμεί να αποκτήσει την AstraZeneca για να μεταφέρει για φορολογικούς λόγους την έδρα της στο Λονδίνο.
Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν έχει χαρακτηρίσει το ενδιαφέρον της Pfizer «ψήφο εμπιστοσύνης» προς τη Βρετανία και το φορολογικό της σύστημα. Ξεκαθάρισε όμως ότι η εξαγορά θα τεθεί στην κρίση των αρμόδιων Αρχών. «Με δεδομένες τις διαστάσεις της προτεινόμενης συγχώνευσης, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τις επιπτώσεις της όχι μόνο στους μετόχους αλλά και στους εργαζομένους και στα γενικότερα συμφέροντα της Βρετανίας» δήλωσε η βουλευτής των Εργατικών Αν Μακέτσιν. Σημειωτέον ότι η AstraZeneca συνεισφέρει κατά 3% στις συνολικές εξαγωγές της Βρετανίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk