Μέσα αντιαεροπορικής άμυνας χρησιμοποίησαν φιλορώσοι ένοπλοι στο Σλαβιάνσκ εναντίον της πρώτης μεγάλης κλίμακας επιχείρησης των ουκρανικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης, καταρρίπτοντας στρατιωτικά ελικόπτερα. Νεκροί τουλάχιστον δύο πιλότοι των ουκρανικών δυνάμεων και ένα μέλος των φιλορωσικών δυνάμεων. Σε υψηλούς τόνους αντιδρά η Μόσχα λέγοντας παράλληλα πως έχει χαθεί η επαφή με τον απεσταλμένο της στην ανατολική Ουκρανία.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, στα ανατολικά της Ουκρανίας επικρατεί εικόνα εμπόλεμης ζώνης: Ελικόπτερα των ουκρανικών δυνάμεων έχουν καταρριφθεί από αντιαεροπορικούς πυραύλους, το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει καταληφθεί από τις φιλορωσικές δυνάμεις ενώ ο ουκρανικός στρατός έχει θέσει σε πλήρη εξέλιξη την επιχείρηση ανακατάληψης του Σλαβιάνσκ και κοντινών πόλεων.

Οι κάτοικοι των πόλεων έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και στους δρόμους κυκλοφορούν μόνο μέλη των φιλορωσικών δυνάμεων που ενισχύουν ήδη υπάρχοντα οδοφράγματα, με φλεγόμενα λάστιχα, και στήνουν νέα για το φόβο προέλασης των δυνάμεων του στρατού.

Ξένοι ανταποκριτές μιλούσαν ήδη από το πρωί της Παρασκευής για πυροβολισμούς και ανάπτυξη ελικοπτέρων στο Σλαβιάνσκ, κτίρια της οποίας βρίσκονται εδώ και εβδομάδες υπό τον έλεγχο φιλορώσων ενόπλων.

Οι ένοπλοι αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν ξεκινήσει «μεγάλης κλίμακας» επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους.

Μερικές ώρες αργότερα, ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε στο Διαδίκτυο -επιβεβαιώνοντας την επιχείρηση- ότι «οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν βαρύ οπλισμό, περιλαμβανομένων εκτοξευτών χειροβομβίδων και φορητών εκτοξευτών αντιαεροπορικών πυραύλων, εναντίον των ειδικών δυνάμεων».

«Ένας πιλότος είναι νεκρός και άλλοι τραυματίστηκαν» συμπλήρωσε ο υπουργός Αρσέν Ασάκοβ, αναφορά που φαίνεται να επιβεβαιώνει όσα είχε πει νωρίτερα και ο αρχηγός των φιλορώσων ενόπλων στο Σλαβιάνσκ, ο αυτοανακηρυχθείς «δήμαρχος» της πόλης.

Το μεσημέρι της Παρασκευής το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι φιλορώσοι αυτονομιστές έφυγαν από το γραφείο της εισαγγελίας και το κτίριο της τοπικής τηλεόρασης, μετά από διαπραγματεύσεις με τις τοπικές αρχές.

Την ίδια ώρα πέντε πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ κατέφθασαν στο λιμάνι Κλαϊπέντα της δυτικής Λιθουανίας στη Βαλτική για να ενισχύσουν την άμυνα της περιοχής. Σύμφωνα με τον λιθουανό υπουργό Άμυνας, η αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι ένα «αποτρεπτικό» μέτρο απέναντι στη Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει περί τους 40.000 στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Με ελικόπτερα και αντιαεροπορικούς πυραύλους

Ανταποκριτής του Reuters στο Σλαβιάνσκ ανέφερε ότι είδε το πρωί της Παρασκευής στρατιωτικό ελικόπτερο να ανοίγει πυρ στα περίχωρα της πόλης.

Συνεργάτης του ανέφερε επίσης ότι άκουσε πυροβολισμούς όπως και σειρήνα συναγερμού, ενώ εικονολήπτης του Associated Press επίσης ανέφερε πως είδε στήλη μαύρου καπνού στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ.

Το ρωσικό Ria Novosti υποστηρίζει, επίσης επικαλούμενο φιλορώσους ένοπλους στην πόλη, ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις προχωρούν στοχεύοντας διαδοχικά διαφορετικά μπλόκα που έχουν στηθεί έξω από το Σλαβιάνσκ.

Οι πιο πρόσφατες, ανεπιβεβαίωτες, αναφορές στα ρωσικά ΜΜΕ μιλούν για κατάρριψη τριών ελικοπτέρων.

Οι φιλορώσοι ένοπλοι που έχουν καταλάβει από τις αρχές Απριλίου κυβερνητικά κτίρια στο Σλαβιάνσκ υποστήριξαν πως οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει «μεγάλης κλίμακας» επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως κατέρριψαν τουλάχιστον τρία ελικόπτερα. Σύμφωνα μάλιστα με τον αυτοανακηρυχθέντα δήμαρχο της πόλης, ένας πιλότος σκοτώθηκε και άλλος ένας πιάστηκε όμηρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρχε το πρωί παρουσία ουκρανών στρατιωτών στην πόλη.

Άλλος ένοπλος, «εκπρόσωπος» των καταληψιών που επικαλείται το Associated Press, υποστήριξε πως συμπλοκές ξέσπασαν σε αριθμό σημείων στην περιφέρεια του Σλαβιάνσκ.

Βίντεο που μεταδόθηκε στο ρωσικό RT φέρεται να δείχνει καπνό από την άκρη του Σλαβιάνσκ την ώρα που χτυπάει η σειρήνα συναγερμού το πρωί της Παρασκευής.