Ν.Πολικάνοβ: Το ΝΑΤΟ εκμεταλλεύεται την κατάσταση στην Ουκρανία

«Το ΝΑΤΟ επιχειρεί να λύσει τα προβλήματα του χρησιμοποιώντας την κατάσταση στην Ουκρανία και παίζοντας πάλι το φόβητρο της ρωσικής απειλής», δήλωσε ο Ντμιτρι Πολικάνοβ αντιπρόεδρος του Ρωσικού Κέντρου Πολιτικών Μελετών. Η άποψή του συμπίπτει με τις εκτιμήσεις της διεύθυνσης του περιοδικού «American Conservative» και με την ανάλυση που δημοσίευσε το περασμένο Σάββατο ο βρετανικός «The Guardian».

«Το ΝΑΤΟ επιχειρεί να λύσει τα προβλήματα του χρησιμοποιώντας την κατάσταση στην Ουκρανία και παίζοντας πάλι το φόβητρο της ρωσικής απειλής», δήλωσε ο Ντμίτρι Πολικάνοβ αντιπρόεδρος του Ρωσικού Κέντρου Πολιτικών Μελετών. Η άποψή του συμπίπτει με τις εκτιμήσεις της διεύθυνσης του περιοδικού «American Conservative» και με την ανάλυση που δημοσίευσε το περασμένο Σάββατο ο βρετανικός «The Guardian».

«Φέρνοντας πάλι στο προσκήνιο την ρωσική απειλή και την ανάγκη να διασφαλιστεί η συλλογική άμυνα το ΝΑΤΟ προσπαθεί να σταθεροποιήσει τον διατλαντικο δεσμό και να πείσει τους Ευρωπαίους να διαθέσουν περισσότερα για την κοινή ασφάλεια», δήλωσε ο κ. Πολικάνοβ. «Αυτό το τραγούδι είναι παλιό, από δεκαετίες. Η Ουάσιγκτον επιμένει να περιορίσει τις αμυντικές δαπάνες της και να εξισορροπήσει με τους σύμμαχους της το κόστος της νατοϊκής “ομπρέλας ασφάλειας”».

Διευρύνοντας ιστορικά την ανάλυσή του ο κ. Πολικάνοβ σημείωσε ότι «ενώ οι προηγούμενες προσπάθειες της Ουάσιγκτον, όπως λ.χ.η “έξυπνη αμυντική πρωτοβουλία”, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν πολύ πειστική για τους Ευρωπαίους, η κρίση στην Ουκρανία και το ότι αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στα κράτη της Ευρώπης ίσως είναι ένα ισχυρότερο κίνητρο, όπως το στερεότυπο για την επιθετικότητα της Ρωσίας του Ψυχρού Πόλεμου».

Ο ρώσος αναλυτής απαντούσε ουσιαστικά στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος την περασμένη Τρίτη κάλεσε τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους. «Είναι ώρα να ξυπνήσετε» είπε στους Ευρωπαίους. Και «δεν μπορούμε να αφήνουμε συνέχεια τους συμμάχους να ψαλιδίζουν τα αμυντικά τους κονδύλια», δήλωσε μιλώντας στην Ημερίδα του Ατλαντικού Συμβουλίου με θέμα «Για μια Ευρώπη Συνολική και Ελεύθερη».

Την πρόσκληση του κ. Κέρι στους Ευρωπαίους υποστηρίζει, αλλά από άλλη προσέγγιση, και ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτικό-Στρατιωτικής Ανάλυσης της Καλιφόρνιας Ρίτσαρντ Ουιτς. «Και για λόγους μη-ρωσικούς έχει σημασία η αύξηση των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ. Ενισχύει την αντιπυραυλική άμυνα και την ασφάλεια της ηλεκτρονικής επικοινωνίας», δήλωσε. Το ΝΑΤΟ, τόνισε «στον σημερινό κόσμο που αλλάζει πρέπει να είναι αποτελεσματικό ενάντια στις νέες απειλές, στις νέες δυνατότητες και στους νέους συνεταίρους». Δυστυχώς, πρόσθεσε «όπως διαπιστώθηκε στην υπουργική διάσκεψη του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιανουάριο τα κράτη της Συμμαχίας πολύ μικρή πρόοδο έκαναν για την υλοποίηση αυτού του στόχου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk