Τσίπρας: «Ηρθε η δική μας ώρα, go back»

Σε μια δημόσια δήλωση υποστήριξης του Τζέρι Ανταμς, η οποία όμως έχει και τον χαρακτήρα παρέμβασης στα της βορειοϊρλανδικής δικαιοσύνης, προχώρησε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε συναντηθεί πρόσφατα με τον ιστορικό ηγέτη του Σιν Φέιν που…

Ενα νέο σύνθημα, το «Go back!», εγκαινίασε κατά την ομιλία του στη Μυτιλήνη, το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Δεν χρειάζεται να ξέρουμε αγγλικά για να ξέρουμε τι σήμαινε αυτό κάποτε και τι σημαίνει τώρα. Γιατί τα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά, του αγώνα εμείς τα ξέρουμε καλά. Όσο καλά ξέρουν οι άλλοι, ξέρετε ποιοι, τα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά της υποταγής» δήλωσε.

«Τον Δεκέμβρη του 1944, εδώ στην πόλη σας, ένα ανθρώπινο τείχος αποφασιστικότητας και πατριωτισμού, εμπόδισε το αγγλικά στρατεύματα να αποβιβαστούν στο νησί […] Go back! Αυτό ήταν το σύνθημα που τότε γεννήθηκε και απλώθηκε σ’ όλη τη Μυτιλήνη. Ξέρετε το αποτέλεσμα. Στο νησί δεν πάτησε εγγλέζικο πόδι» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα η εποχή άλλαξε, αλλά το μεγάλο ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας, ζήτημα ζωής και θανάτου για την Ελλάδα και το λαό μας, είναι πάλι δραματικά επίκαιρο. Και από κάθε δρόμο και πλατεία, από κάθε πόλη και χωριό, από κάθε κάλπη της επερχόμενης εκλογικής μάχης, είναι ανάγκη να προβάλλει η μεγάλη, ανυποχώρητη, αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας: Go back!»

«Go back, λοιπόν, κυρία Μέρκελ, κύριε Σόιμπλε, κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν είναι πειραματόζωο. Δεν θα ανεχτούμε να μετατρέψετε τη χώρα μας σε Μπανανία κι εμάς τους ίδιους σε φτηνή, ανασφάλιστη, αναλώσιμη και φιμωμένη μάζα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το κόμμα έχει μπροστά του μία δύσκολη μάχη απέναντι σε «ένα διεθνές διευθυντήριο που κάνει ότι μπορεί για να κρατήσει την Ελλάδα στο άρμα των συμφερόντων του» αλλά εμφανίστηκε βέβαιος ότι «στην επερχόμενη εκλογική μάχη ο ελληνικός λαός θα σαρώσει και τα σχέδια, και τις προβοκάτσιες, και την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς τους».

Επίθεση στην κυβέρνηση

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι με το μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση ετοιμάζει «νέες επώδυνες επιβαρύνσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, με νέους φόρους και νέες περικοπές κοινωνικών δαπανών, από το 2015 έως το 2018», ενώ προέβλεψε «νέα αντιδημοκρατικά μέτρα, πιο σφιχτό κολάρο στη δημοκρατία και νέα, ακόμα πιο επικίνδυνα παιγνίδια με τους νεκροθάφτες νεοναζί».

«Τους οποίους ο κύριος Σαμαράς χρησιμοποιεί ως μπαλαντέρ στο παιγνίδι υποταγής του ελληνικού λαού. Από τη μια τους καταγγέλλει κι από την άλλη τους χαϊδεύει. Από τη μια η δικαιοσύνη τους καταδιώκει κι από την άλλη ο ίδιος υιοθετεί την ατζέντα τους. Από τη μια ερωτοτροπεί μαζί τους, με προξενητή τον Μπαλτάκο, κι απ’ την άλλη ερωτοτροπεί με την ιδέα να τους θέσει λίγες μέρες πριν τις εκλογές εκτός νόμου, όχι από δημοκρατική ανιδιοτέλεια, αλλά από κομματική και εκλογική ιδιοτέλεια» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Γιατί αν είχε την ελάχιστη δημοκρατική ευαισθησία δεν θα είχε τον Μπαλτάκο στενό φίλο και συνεργάτη του. Δεν θα του ανέθετε την πιο λεπτή αποστολή στην κυβέρνηση. Όπως, δε θα εμπιστευόταν την υγεία και τη ζωή των Ελλήνων στο γνωστό ακροδεξιό διαφημιστή βιβλίων αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας. Όπως, δεν θα τοποθετούσε στο δεξιό ψηφοδέλτιο του Δήμου Αθήνας τον γνωστό και μη εξαιρετέο Θανάση Πλεύρη, με αποτέλεσμα να εξεγερθεί η εβραϊκή κοινότητα. Και κυρίως δεν θα μετέτρεπε το Μαξίμου σε φωλιά ακροδεξιών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ότι «τη χαριστική βολή την κρατούν για μετά τις εκλογές», οπότε «θα εμφανίσουν το νέο μνημόνιο που έχουν ήδη έτοιμο στα συρτάρια τους. Για να ξεμπερδεύουν με δικαιώματα, μισθούς, συντάξεις, δημοκρατικές ελευθερίες. Για να επιβάλουν τη νέα τάξη τους στην Ελλάδα και σε συνέχεια σε όλη την Ευρώπη.»

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα του φέρνει «μια άλλη αντίληψη για την πολιτική και την εξουσία» και δεν αναζητά τρόπους «για να γίνουμε χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη και να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική με τις ίδιες μεθόδους».

«Εμείς φέρνουμε την κατάργηση των μνημονίων, την αποπομπή της τρόικας. Την αποκατάσταση των κατώτερων συντάξεων και του βασικού μισθού, τη σταδιακή κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια. Την άμεση θέσπιση εργασιακού καθεστώτος που θα εγγυάται και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία σήμερα έχουν αφανιστεί από το καθεστώς. Εμείς φέρνουμε τέλος μια νέα αντίληψη στην άσκηση της πολιτικής και της εξουσίας: Την αντίληψη ότι τίποτε ουσιαστικό και μεγάλο δεν μπορεί να γίνει, αν η πλειοψηφία του λαού δεν πάρει στα χέρια της την υπόθεση της κοινωνίας και της χώρας» τόνισε.

«Εμείς πιστεύουμε στο λαό, στη δράση, στη συμμετοχή, στην πρωτοβουλία του. Όλα μπορεί να τα κάνει από τη στιγμή που αποφασίσει να φωνάξει με όλη του τη δύναμη: Go back. Μπορεί με την ψήφο του στις επερχόμενες εκλογές να αλλάξει την πορεία της Ελλάδας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση του Σ.Κεδίκογλου

Σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι το νέο σύνθημα «go back» «ταιριάζει απόλυτα στον ίδιο και στο κόμμα του. Θέλουν να πάνε τη χώρα πίσω. Πίσω στα λάθη του χθες, πίσω στο διχασμό, πίσω στην κρίση που τώρα ξεπερνάμε.
Η Ελλάδα όμως προχωράει και αφήνει πίσω τον κύριο Τσίπρα».

«Ζητώ την άμεση απελευθέρωση του Τζ. Ανταμς»

Σε μια δημόσια δήλωση υποστήριξης του Τζέρι Ανταμς, η οποία όμως έχει και τον χαρακτήρα παρέμβασης στα της βορειοϊρλανδικής δικαιοσύνης, προχώρησε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε συναντηθεί πρόσφατα με τον ιστορικό ηγέτη του Σιν Φέιν που τώρα ανακρίνεται για τη δολοφονία μιας γυναίκας το 1972.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε και στα αγγλικά και μιλώντας ως υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτήρισε «εμπρηστική πολιτικά κίνηση» τη σύλληψη του Τζέρι Ανταμς και υποστήριξε ότι η υπόθεση αποτελεί καιροσκοπική προεκλογική κίνηση ώστε «να επηρεαστούν οι τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές της 23ης Μαΐου στην Ιρλανδία»

Ο Τζέρι Ανταμς ανακρίνεται από την περασμένη Τετάρτη καθώς θεωρείται ότι ως μέλος του ΙRA το 1972 είχε διατάξει τη δολοφονία της 37χρονης τότε Τζιν ΜακΝόβιλ.

Η δήλωση του Αλ. Τσίπρα έχει ως εξής:

«Η σύλληψη και η κράτηση του Τζέρι Άνταμς, του ηγέτη του Σιν Φέιν και πρωτοπόρου της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Βόρεια Ιρλανδία, είναι μια πολιτικά εμπρηστική κίνηση ενάντια στη δημοκρατία και την εύθραυστη ειρήνη και ομαλότητα στην περιοχή.

» Η σύλληψη του Άνταμς προκαλεί ανησυχία σε όλη την Ευρώπη.

» Δεν είναι όμως μόνος του. Πέραν της υποστήριξης του ελληνικού λαού, έχει την υποστήριξη κάθε δημοκρατικού πολίτη στην Ευρώπη, που αποστρέφεται τις πολιτικές του «αποδιοπομπαίου τράγου» και τις καιροσκοπικές προεκλογικές κινήσεις, σε μια προσπάθεια να επηρεαστούν οι τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές της 23ης Μαίου στην Ιρλανδία.

» Ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ζητώ την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Τζέρι Ανταμς».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk