«Ανάσα» στις επιχειρήσεις τα επιτόκια ομολογιακών εκδόσεων

Θεαματικές μεταβολές καταγράφονται σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα άντλησης ξένων κεφαλαίων από ελληνικές επιχειρήσεις μετά τις δύο τελευταίες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων από τη ΔΕΗ και την Intralot. H διεθνής κοινότητα σπεύδει να αγοράσει τους ελληνικούς τίτλους και υπερκαλύπτει τις εκδόσεις προσφέροντας επιτόκια που μπορούν πλέον να αντέξουν οι ελληνικές διοικήσεις.

Θεαματικές μεταβολές καταγράφονται σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα άντλησης ξένων κεφαλαίων από ελληνικές επιχειρήσεις μετά τις δύο τελευταίες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων από τη ΔΕΗ και την Intralot. H διεθνής κοινότητα σπεύδει να αγοράσει τους ελληνικούς τίτλους και υπερκαλύπτει τις εκδόσεις προσφέροντας επιτόκια που μπορούν πλέον να αντέξουν οι ελληνικές διοικήσεις.
Στη ΔΕΗ το επιτόκιο για δύο εκδόσεις 200 εκατ. και 500 εκατ. τριετούς και πενταετούς διάρκειας διαμορφώθηκε σε 4,75% και 5,5% αντίστοιχα, όταν το μεσοσταθμικό επιτόκιο στο κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 2,2 δισ. ευρώ που είχε εκδώσει πρόσφατα η εταιρεία είχε ανέλθει στο 6,5%. Αντίστοιχα, η Intralot διέθεσε ομόλογο 250 εκατ. ευρώ επταετούς διάρκειας, με επιτόκιο 6%, όταν η ίδια εταιρεία τον Αύγουστο του 2013 είχε διαθέσει ομόλογο πενταετούς διάρκειας ύψους 325 εκατ. ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 10%!
Μπορεί βεβαίως να πρόκειται για δύο εταιρείες leader στον κλάδο τους με σημαντικές χρηματοροές και οι ξένοι να κάνουν «ουρά» για να τις δανείσουν καθώς θεωρούν σίγουρο ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους, αλλά είναι εμφανές ότι η τάση έχει αλλάξει και πλέον το ρίσκο της χώρας δεν αποτελεί βαρίδι για εταιρείες με υψηλά έσοδα και υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση. Αλλωστε και η επιτυχής έκδοση του ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου πριν από το Πάσχα συνέβαλε στη διαμόρφωση αυτής της τάσης.
Στην περίπτωση της ΔΕΗ η επιχείρηση σκόπευε να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ, αλλά οι προσφορές άγγιξαν τα 3 δισ. ευρώ (έξι φορές κάλυψη), με αποτέλεσμα να «σηκώσει» 700 εκατ. ευρώ.
Το ποσό «έσπασε» σε δύο εκδόσεις 200 εκατ. ευρώ λήξεως την 1η Μαΐου 2017 και 500 εκατ. ευρώ λήξεως την 1η Μαΐου 2019 με σταθερό επιτόκιο 4,75% και 5,50% ετησίως αντίστοιχα και σε τιμή έκδοσης στο 100% και για τις δύο σειρές ομολογιών. Οι ομολογίες πρόκειται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας. Τα έσοδα από την έκδοση και πώληση των ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική προπληρωμή υφιστάμενων δανείων, για τη χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών και γενικών εταιρικών δαπανών και για την πληρωμή των αμοιβών και των εξόδων που σχετίζονται με την προσφορά και την πώληση των ομολογιών.
Το επιπλέον ποσό των 200 εκατ. θα διατεθεί αποκλειστικά για την πρόωρη αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους της επιχείρησης υψηλότερου κόστους. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «με την πρόωρη αποπληρωμή χρεολυσίων συνολικού ύψους 450 εκατ. στο πλαίσιο της πρόσφατης αναχρηματοδότησης δανείων ύψους 2,2 δισ. ευρώ με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών, η ΔΕΗ επιτυγχάνει παράλληλα μείωση του επιτοκίου του υπολοίπου του εν λόγω δανείου κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%)». Δηλαδή, από το 6,5% θα διαμορφωθεί στο 6%.

Μεγάλη ζήτηση κατεγράφη και για την ομολογιακή έκδοση της Intralot. Η εταιρεία ζητούσε 200 εκατ. ευρώ και συγκέντρωσε προσφορές ύψους 1,2 δισ. ευρώ (κάλυψη της έκδοσης έξι φορές), γι’ αυτό και αποφασίστηκε να αυξηθεί η έκδοση στα 250 εκατ. ευρώ. Μεγάλος αριθμός επενδυτών και επενδυτικών κεφαλαίων από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία επένδυσαν στις ομολογίες της εταιρείας. Το κουπόνι των ομολογιών διαμορφώθηκε στο 6% και απόδοση 6,125%.

Οι ομολογίες θα εκδοθούν από τη θυγατρική του ομίλου Intralot Capital Luxembourg SA και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λουξεμβούργου.
Το προϊόν της έκδοσης των νέων oμολογιών θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού και για να υποστηρίξει την ανάπτυξη της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά στις ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων αναμένεται να πάρει ο όμιλος Μυτιληναίου, αφού η ίδια η διοίκηση του ομίλου έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της, «εφόσον βελτιωθούν οι συνθήκες στις αγορές».

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk