Κινητικότητα στο θέμα των επτά παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούνται από τους φιλορώσους ενόπλους στο Σλαβιάνσκ: Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης δηλώνει ότι οι ξένοι αξιωματούχοι «θα μπορέσουν να απελευθερωθούν σύντομα». Και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που πήρε πρώτη φορά θέση για το θέμα, εξέφρασε την «ελπίδα» του να επιλυθεί γρήγορα το ζήτημα και να φύγουν ελεύθεροι από την περιοχή οι παρατηρητές.

Η γενικότερη κατάσταση ανατολική Ουκρανία παραμένει εκτός ελέγχου. Οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων από φιλορώσους ενόπλους επεκτείνονται, με ενόπλους να καταλαμβάνουν την Τρίτη το κτίριο της διοίκησης της περιφέρειας του Λουχάνσκ στην ομώνυμη πόλη. Τα κοντινά γραφεία της υπηρεσίας ασφαλείας SBU είχαν ήδη καταληφθεί στις αρχές Απριλίου.

Σε αυτό το φόντο, διαφαίνονται ενδεχόμενες εξελίξεις στο θρίλερ με τους επτά παρατηρητές του ΟΑΣΕ στο Σλαβιάνσκ. Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Β.Πονομάριεφ δήλωσε στη γερμανική Bild, όπως μεταδίδεται το πρωί της Τετάρτης, πως «θα μπορέσει σύντομα να υπάρξει απελευθέρωση, και μάλιστα χωρίς ανταλλαγή κρατουμένων».

Οι ένοπλοι είχαν θέσει ως όρο για την απελευθέρωση των παρατηρητών την απελευθέρωση συντρόφων τους.

«Έχουμε συμφωνήσει ωστόσο με τον ΟΑΣΕ να μην δώσουμε ακόμη περισσότερες πληροφορίες» είπε ο Πονομάριεφ.