Νεκρός σε ερημική τοποθεσία του Καράκας βρέθηκε ο άλλοτε επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Βενεζουέλας, Ελιέσερ Οτάισα. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Ούγκο Τσάβες και το τελευταίο διάστημα είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος.

Η σορός του εντοπίστηκε το περασμένο Σάββατο, ωστόσο, οι δράστες είχαν φροντίσει να αφαιρέσουν τα προσωπικά του αντικείμενα, για αυτό και δεν αναγνωρίστηκε άμεσα. Τουλάχιστον αυτή ήταν η επίσημη εξήγηση των Αρχών.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα οι αστυνομικοί ανακάλυψαν το Ι.Χ. του να είναι «γαζωμένο» από σφαίρες. Αμέσως ξεκίνησαν τις έρευνες για να εντοπίσουν λίγο αργότερα και τη σορό του.

Ο 48χρονος Οτάιζα είχε γλιτώσει το θάνατο σε δύο προηγούμενες περιπτώσεις. Το 1992 είχε βρεθεί στο πλευρό του Ούγκο Τσάβες στο αποτυχημένο πραξικόπημα του μετέπειτα προέδρου. Στην ανταλλαγή πυροβολισμών δέχθηκε μία σφαίρα στην κοιλιακή χώρα και μία στο πόδι.

«Όλοι τον είχαν ξεγραμμένο, αλλά εκείνος σηκώθηκε» θυμάται ο Νικολάς Μαδούρο.

Υπήρξε επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών μεταξύ 2000-2001. Σε αντίθεση με τα βλοσυρά και λιγομίλητα πρόσωπα που τοποθετούνται σε μια τέτοια θέση, ο Οτάιζα -μόλις 35 ετών τότε- δεν δίσταζε να μιλά ακόμα και για προσωπικά ζητήματα: αποκάλυψε για παράδειγμα ότι τα χρόνια που βρισκόταν στην Στρατιωτική Ακαδημία αναγκαζόταν να δουλεύει ως στρίπερ για να τα βγάζει πέρα.

Εκείνα τα χρόνια είχε ξεσπάσει και ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της περιόδου Τσάβες, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο καταζητούμενος επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών του Περού, ο Βλαντιμίρο Μοντεσίνος, βρισκόταν στο Καράκας.

Ο Μοντεσίνος υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους άνδρες του Περού επί προεδρίας Αλμπέρτο Φουτζιμόρι (1989-1999).

Το 2004 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, ενώ αργότερα αντιμετώπισε και άλλες κατηγορίες, μεταξύ αυτών, για διακίνηση ναρκωτικών και ηθική αυτουργία στις δολοφονίες αντιπάλων του Φουτζιμόρι.

«Είναι ίσως ο πλέον διεφθαρμένος άνθρωπος στην ιστορία του Περού» είχε πει στη διάρκεια της δίκης του ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Περού.

Το 2005 ο Ελιέσερ Οτάισα τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα, ενώ ο συνοδηγός του αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαινε, σκοτώθηκε.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο ανταποκριτής της El Pais, «ο Οτάισα εξαφανίστηκε από το δημόσιο βίο για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αναρρώσει, αλλά και να ξεχαστεί μια υπόθεση για την οποία θα είχε και ποινικές ευθύνες».

Επανήλθε και ανέλαβε μικρότερης σημασίας κυβερνητικά καθήκοντα, μέχρι που εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο δήμου του Καράκας.

Η υπόθεση του θανάτου του ερευνάται από τις Αρχές, αλλά τα σενάρια συνωμοσίας έχουν ήδη περάσει σε πρώτο πλάνο.

Η υπουργός αρμόδια για τα Σωφρονιστικά Καταστήματα, Ίρις Βαλέρα, δεν δίστασε να γράψει στον λογαριασμό της στο Twitter: «Αυτό το έγκλημα μυρίζει συνωμοσία. Πρέπει να το πούμε, σύντροφε, Ελιέσερ, θα υπάρξει εκδίκηση για τον θάνατό σου.»

Απόστολος Ρουμπάνης