Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 0,7% από 0,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε η Eurostat, ωστόσο ήταν χαμηλότερος από ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, παρά τις αυξημένες δαπάνες της πασχαλινής περιόδου, αφήνοντας την απειλή του αποπληθωρισμού να επικρέμαται πάνω από την ΕΚΤ και ασκώντας της νέες πιέσεις για λήψη μέτρων.

Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ετήσια τιμή τροφίμων, οινοπνευματωδών και προϊόντων καπνού αυξήθηκε 1,0% τον Απρίλιο (+0,7% το Μάρτιο). Η μέση ετήσια τιμή ενέργειας υποχώρησε -1,2% (-2,1% το Μάρτιο). Στον τομέα των υπηρεσιών καταγράφεται αύξηση 1,6% (1,1% το Μάρτιο).

Τα στοιχεία του Απριλίου διαμορφώθηκαν στα επίπεδα του περασμένου Φεβρουαρίου, αλλά αρκετά χαμηλότερα από το 1,2% που σημείωσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο του 2013. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Απρίλιο λόγω μίας μικρότερης μείωσης των τιμών της ενέργειας, αλλά ο ρυθμός αύξησης των τιμών των τροφίμων, των οινοπνευματωδών και του καπνού, υποδηλώνουν ότι οι Ευρωπαίοι είναι απρόθυμοι να καταναλώνουν όσο η οικονομική ανάπτυξη παραμένει πολύ εύθραυστη.

Το 0,5% του Μαρτίου ήταν η χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωζώνη από τα τέλη του 2009. Οι οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters ανέμεναν αύξηση του πληθωρισμού στο 0,8%. Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή, ο πληθωρισμός θα παρέμενε στη «ζώνη κινδύνου» κάτω από το 1%, αντανακλώντας την κακή κατάσταση της οικονομίας μετά από μία μακρά ύφεση και με την ανεργία κοντά σε επίπεδα – ρεκόρ.

Η Eurostat θα δημοσιεύσει τα οριστικά στοιχεία για την εξέλιξη του πληθωρισμού τον Απρίλιο στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη, στις 15 Μαΐου.

Πάντως, τα μέχρι τώρα στοιχεία διατηρούν την πίεση για μέτρα τόνωσης στην οικονομία στην ΕΚΤ, καθώς δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη αύξηση των τιμών καταναλωτή. Ωστόσο, δεν αναμένονται σχετικές αποφάσεις στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της για τη νομισματική πολιτική στις 8 Μαΐου.

«Δεν νομίζω ότι (το αποτέλεσμα του Απριλίου) είναι αρκετά κάτω από τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ ώστε να προχωρήσει στην ανάληψη δράσης μειώνοντας τα επιτόκια στην επόμενη συνάντηση», είπε στο Reuters ο Πολ Ρόμπσον, της RBS.

«Θα περιμένουν πιθανότατα μέχρι τις νεότερες προβλέψεις τον Ιούνιο. Αυτό θα δώσει μια καλύτερη εικόνα. Ο δομικός πληθωρισμός ήταν σύμφωνος με τις προβλέψεις δίνοντάς τους την κάλυψη, ώστε να μην κάνουν τίποτα», πρόσθεσε.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί προϊόντα των οποίων οι τιμές τους έχουν χρηματιστηριακή συμπεριφορά, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, ήταν ελαφρά υψηλότερος του 1% που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε Γερμανούς βουλευτές τη Δευτέρα ανέφερε είπε πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί σύντομα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).