Ως τη «χειρότερη κρίση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο» χαρακτήρισε τα γεγονότα στην Ουκρανία ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Όπως είπε, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με δυνητικά δραματικές συνέπειες, συγκεκριμένα για τη Ρωσία» και αυτό αντανακλάται ήδη στις αγορές: οι μετοχές και τα ομόλογα της Μόσχας έχουν ήδη πάρει την κατιούσα και η προοπτική της ανάπτυξης έχει εξαφανιστεί.
«Όλοι αισθανόμαστε ότι τα γεγονότα των τελευταίων μηνών μπορεί να οδηγήσουν την Ευρώπη σε ένα σταυροδρόμι. Κατανοώ γιατί αυτό μπορεί να τρομάζει τον κόσμο – κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο γρήγορα θα διολισθαίναμε στη χειρότερη κρίση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όσοι μπορούν να θυμηθούν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου γνωρίζουν αυτά που έχουμε επιτύχει τα τελευταία 25 χρόνια. Όλα όσα έχουμε κερδίσει με όρους ειρήνης, ελευθερίας και ευμάρειας τώρα κινδυνεύουν. Γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να λάβουμε όλα τα μέτρα προκειμένου τα πράγματα να μην γίνουν χειρότερα» είπε ο Σταϊνμάγερ.
Όταν ερωτήθη σχετικά με την πιθανότητα μίας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, ο γερμανός ΥΠΕΞ απάντησε: «Δεν θέλω καν να σκέφτομαι τη στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής. Ένα πράγμα, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο: Αν τώρα λάβουμε τις λάθος αποφάσεις, μπορεί να ακυρωθούν δεκαετίες δουλειάς για την ελευθερία και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα το ήθελε στα αλήθεια αυτό. Γιατί θα πληρώσουμε το τίμημα – όλοι μας, χωρίς διακρίσεις». Και προσέθεσε: «Κανείς δεν γνωρίζει αν το Κρεμλίνο έχει κάποιο συνεκτικό μακροπρόθεσμο σχέδιο ή αν η ρωσική ηγεσία λαμβάνει τυχαίες αποφάσεις. Αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο σε εμένα είναι ότι όταν ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε πανικόβλητος το Κίεβο στις 21 Φεβρουαρίου πυροδότησε μία δυναμική της οποίας τις συνέπειες τώρα πρέπει να διαχειριστούμε».