Μέχρι πρότινος τα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας αποτελούσαν μια σχεδόν διαδικαστική υπόθεση, καθώς λίγες ήταν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στο μίνι πρωτάθλημα έμοιαζαν ισοδύναμες ή είχαν ανάλογο κίνητρο. Συνήθως επρόκειτο για μια ανιαρή μάχη των δύο πρώτων στη βαθμολογία, με τους άλλους δύο συμμετέχοντες απλώς να περιορίζονται σε ρόλο κομπάρσου. Φαίνεται ωστόσο ότι τα εφετινά πλέι οφ δεν θα θυμίζουν σε τίποτα το έργο που παιζόταν τα τελευταία χρόνια.
Ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός και ο Ατρόμητος ξεκινούν από την ίδια βαθμολογική αφετηρία (2 βαθμοί), ενώ ο τέταρτος Αστέρας Τρίπολης βρίσκεται μόλις δύο πόντους πίσω. Μάλιστα, δεδομένης της ισορροπίας που υπήρξε στα παιχνίδια των τεσσάρων αντιπάλων κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου, η επερχόμενη μάχη φαντάζει αμφίρροπη.
Προφανώς το Τριφύλλι και ο Δικέφαλος έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα λόγω της ισχυρής έδρας αλλά και του ειδικού βάρους που διαθέτουν, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να υποτιμηθούν τόσο η σταθερότατη εφέτος ομάδα του Περιστερίου όσο και ο επικίνδυνος αρκαδικός σύλλογος.
Τα πλέι οφ αρχίζουν σήμερα με τις αναμετρήσεις του Ατρομήτου με τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο του Περιστερίου (17.00) και του ΠΑΟΚ με τον Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα (19.15). Κι αν μη τι άλλο, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφενός για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν το αποτέλεσμα του τελικού ο κυπελλούχος ΠΑΟ και ο πληγωμένος φιναλίστ ΠΑΟΚ, αφετέρου για την αγωνιστική κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται οι έτεροι συνδιεκδικητές που βρίσκονται σε αγωνιστική απραξία τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω της λήξης της κανονικής περιόδου.
Μία από τις βασικές προτεραιότητες του τεχνικού των Πρασίνων Γιάννη Αναστασίου είναι η «προσγείωση» των ποδοσφαιριστών του μετά τον θρίαμβο στο Κύπελλο, ενώ στον Δικέφαλο προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ της συντριβής αλλά και από τους κραδασμούς που υπήρξαν στη συνέχεια με την επίσκεψη οπαδών στην προπόνηση της ομάδας και τις απειλές προς ποδοσφαιριστές και (λιγότερο) προς τον υπηρεσιακό προπονητή της ομάδας κ. Γιώργο Γεωργιάδη. Από την πλευρά του, ο κόουτς των Περιστεριωτών Γιώργος Παράσχος, μολονότι το κίνητρο των ποδοσφαιριστών του είναι δεδομένο λόγω της ευκαιρίας που έχουν για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, προσπαθεί να διατηρήσει φορμαρισμένη την ομάδα του, ενώ ο προπονητής του Αστέρα Στάικος Βεργέτης ψάχνει τρόπους για να πείσει τους παίκτες του ότι μπορούν να κάνουν την υπέρβαση.
Σημειωτέον ότι η κατάκτηση της πρώτης θέσης στα πλέι οφ θα εξασφαλίσει στον νικητή μια θέση στον γ’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και την προοπτική εσόδων άνω των 5 εκατ. ευρώ σε περίπτωση πρόκρισης στα πλέι οφ της διοργάνωσης (δ’ γύρος) και άνω των 15 εκατ. ευρώ εφόσον βεβαίως προκύψει είσοδος στους ομίλους. Αντιθέτως, ο δεύτερος στην κατάταξη δεν θα πάρει το «καλό» εισιτήριο για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ (όπου ο τυχερός θα δώσει μόλις έναν προκριματικό γύρο), το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει ο Κυπελλούχος Παναθηναϊκός (ανεξάρτητα από τη θέση που θα καταλάβει στα πλέι οφ).
Ως εκ τούτου ο δεύτερος των ελληνικών πλέι οφ θα συμμετάσχει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ (οι πρώτοι αγώνες δίνονται περί τα τέλη Ιουλίου), ενώ ακόμη πιο βαρύ έργο θα έχει ο τελευταίος της βαθμολογίας, ο οποίος θα μπει πολύ νωρίς στον β’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ περίπου στα μέσα Ιουλίου.


HeliosPlus