Παγερά αδιάφορα τα ποντίκια στο… άρωμα γυναίκας

Δεν ξέρουμε για το αντίθετο φύλο, αλλά τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ποντίκια, η γυναικεία παρουσία περνά απαρατήρητη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Δεν ξέρουμε για το αντίθετο φύλο, αλλά τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ποντίκια, η γυναικεία παρουσία περνά απαρατήρητη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Καναδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκίλ, διαπίστωσαν ότι όταν τα ποντίκια οσφραίνονται την παρουσία ενός άνδρα στον χώρο, στρεσάρονται περισσότερο και «παγώνουν». Κάτι τέτοιο δεν παρατηρείτο όταν στον χώρο έμπαινε μια γυναίκα, καθώς τα τρωκτικά συμπεριφέρονταν σαν να μην συνέβαινε τίποτα.

Η ανδρική παρουσία «αλλάζει» τα αποτελέσματα πειραμάτων;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν ιδιαίτερα κατά τη διεξαγωγή πειραμάτων με ποντίκια σε εργαστήρια, καθώς η παρουσία ενός άνδρα ερευνητή ή μιας γυναίκας ερευνήτριας επηρεάζει τον τρόπο συμπεριφοράς των τρωκτικών και πολύ πιθανόν τα αποτελέσματα των πειραμάτων.

«Αρκετοί επιστήμονες αναφέρουν σε συναδέλφους σε συνέδρια, ότι τα πειραματόζωά τους αναγνωρίζουν την παρουσία τους στον χώρο και ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να επηρεάζει τα αποτελέσματα της μελέτης τους. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είχε ποτέ αποδειχθεί επιστημονικά μέχρι σήμερα» εξηγεί ο επικεφαλής της πρωτότυπης μελέτης δρ Τζέφρι Μόγκιλ.

«Θεωρώ ότι στις δημοσιευμένες μελέτες θα πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε αναφορά στο φύλο του ερευνητή που παρακολουθούσε τα τρωκτικά κατά τη διάρκεια των πειραμάτων» προσθέτει ο ίδιος.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πίσω από τον φόβο ή την τόλμη των ποντικιών αντίστοιχα, κρύβονται τα χημικά σήματα που παρατηρούνται τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Πρόκειται για υποσυνείδητους «διακόπτες» σεξουαλικής έλξης, οι οποίοι στο ζωικό βασίλειο χρησιμοποιούνται και για την οριοθέτηση του χώρου.

«Γητευτές» τρωκτικών οι γυναίκες

Οι άνδρες πιστεύεται ότι «γεννούν» πιο ισχυρά χημικά σήματα – γνωστά και ως φερομόνες – στα τρωκτικά, σε σχέση με τις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει κατά τους επιστήμονες, επειδή τα ποντίκια και οι αρουραίοι αντιλαμβάνονται τη μυρωδιά των ανδρών ως απειλή.

Στην παρουσία ενός αγνώστου άνδρα, τρωκτικά κλεισμένα σε ειδικά δοχεία για χρονικό διάστημα 15 λεπτών, εμφάνιζαν αυξημένα επίπεδα στρες, ενώ το ίδιο συνέβαινε και όταν τοποθετούνταν σε δοχείο με νερό και καλούνταν να κολυμπήσουν για περίπου τρία λεπτά. Ακόμα και η τοποθέτηση μιας μπλούζας η οποία προηγουμένως είχε φορεθεί από έναν άνδρα, κοντά στα ποντίκια αρκούσε, σύμφωνα με τους ερευνητές, για να τους προκαλέσει νευρικότητα.

Η παρουσία μιας άγνωστης γυναίκας πάλι, δεν φάνηκε να επηρεάζει καθόλου τη συμπεριφορά των πειραματόζωων.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των καναδών επιστημόνων παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση «Nature Methods».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk