Την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας επανόδου της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά έθεσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι δηλωτικές της εμπιστοσύνης των εταίρων μας, των διεθνών επενδυτών και των αγορών κεφαλαίου και χρήματος», τόνισε ο κ. Στουρνάρας για να υπογραμμίσει ότι «η δική μας υποχρέωση πλέον είναι: να επιταχύνουμε με κάθε τρόπο τη διαδικασία επανόδου σε αναπτυξιακή τροχιά, προς όφελος πρωτίστως των νεότερων γενεών της πατρίδας μας».

Όπως είπε, εξάλλου, «όσο η χώρα μας αποκτά σταδιακά δημοσιονομική αυτάρκεια, θα είναι σε θέση, με μεγαλύτερη πολυτέλεια χρόνου και μεγαλύτερη αυτονομία, να καθορίζει τις βασικές πτυχές του νέου αναπτυξιακού προτύπου της», το οποίο θα βασίζεται «στην εξωστρέφεια, στην ανταγωνιστικότητα και στην καινοτομία και θα χρηματοδοτείται από ένα από τα πιο αξιόπιστα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και του κόσμου».

Νωρίτερα ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Γλέζος είχε επικρίνει την κυβέρνηση ότι ενώ πλήττει τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ίδια στιγμή κάνει ότι μπορεί για να σώζει τις τράπεζες και τους τραπεζίτες. Απαντώντας στα πυρά Γλέζου ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι με το παρόν νομοσχέδιο «σαφώς και δεν σώζουμε τους τραπεζίτες».

«Τους αλλάζουμε όποτε θέλουμε εάν δεν κάνουν τη δουλειά τους καλά. Προσπαθούμε να σώσουμε τις καταθέσεις του κόσμου και να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η συζητούμενη οδηγία αποτελεί μέρος της δέσμης των νομοθετημάτων που θέσπισε η Ε.Ε., με βάση τα διδάγματα από την πρόσφατη κρίση, η οποία κατέδειξε ότι οι απώλειες στον χρηματοπιστωτικό τομέα μπορεί να είναι εξαιρετικά μεγάλες, όταν μιας περιόδου ύφεσης έχει προηγηθεί μία περίοδος υπερβολικής πιστωτικής επέκτασης».

Κληθείς δε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευ. Τσακαλώτο να απαντήσει εάν με το νομοσχέδιο αυτό εμποδίζεται μια νέα κρίση, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «θα ήταν υπερφίαλο να πούμε πως ναι, όμως προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της όποιας επόμενης κρίσης για να μην επηρεαστεί ο φτωχός κόσμος». Όπως εξήγησε δημιουργείται ένα δίχτυ ασφαλείας με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα της Ε.Ε. «ώστε να είναι σε καλύτερη θέση να απορροφήσει οικονομικούς κλυδωνισμούς, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να χρηματοδοτούν την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη».

Ονομαστική ΣΥΡΙΖΑ για τις μεταβιβάσεις τραπεζών

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει «παρών» για τις ρυθμίσεις που εισάγει η Οδηγία για τις τράπεζες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Λαφαζάνης εξαπέλυσε πυρά κατά του υπουργού Οικονομικών κατηγορώντας τον ότι με σειρά διατάξεων που έχουν προστεθεί είτε με άρθρα είτε με υπουργικές τροπολογίες «κάνετε όργια τα οποία συνιστούν πολύ μεγάλα σκάνδαλα και εγκλήματα σε βάρος του δημοσίου χρήματος».

Κάνοντας λόγο για «φωτογραφικές διατάξεις» με τις οποίες απαλλάσσονται από κάθε φόρο οι μεταβιβάσεις τραπεζών. Για το άρθρο αυτό μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Παράλληλα ο κ. Λαφαζάνης επιτέθηκε κατά της Τράπεζας της Ελλάδος λέγοντας ότι «δεν μπορεί να είναι κράτος εν κράτει και να κινείται πάνω από την κυβέρνηση χωρίς κανέναν έλεγχο».

Επίθεση εξαπέλυσε επίσης και για την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία, όπως είπε, αλλάζουν οι όροι διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα, διερωτώμενος «τι εκλογές οπερέτα δοκιμάζετε;».