Κλειστά κράτησε σήμερα, Τρίτη, τα χαρτιά του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης αναφορικά με το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα δοθεί πιλοτικά εντός του 2014 σε φτωχές οικογένειες με παιδιά.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας ρωτήθηκε επανειλημμένα για το ποιο θα είναι το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν θα μιλήσει για νούμερα καθώς το ζήτημα είναι «ευαίσθητο». Αρκέσθηκε να δηλώσει πως μετά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου εντός του 2014, θα ακολουθήσει η εφαρμογή του σε πανελλαδικό επίπεδο από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα η κυβέρνηση αντλεί τεχνογνωσία από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στις οποίες εφαρμόζονται αντίστοιχες παρεμβάσεις, ενώ είπε πως επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας είναι το επίδομα αυτό να μην αποτελέσει αντικίνητρο για την ομαλή επανένταξη του δικαιούχου στην οικονομική ζωή, κάτι που έχει παρατηρηθεί σε κάποιες χώρες.

Πάντως, με τις δηλώσεις του ο κ. Βρούτσης φάνηκε να παίρνει αποστάσεις από τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος με δηλώσεις του προ ημερών στο Mega ανέφερε πως για τον ορισμό των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα ληφθούν υπόψιν και περιουσιακά κριτήρια στη βάση της παγκόσμιας περιουσίας.

Ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που τοποθετούσαν στα 4.800 ευρώ το όριο για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και υποστήριζαν πως το επίδομα θα φτάνει στα 400 ευρώ το μήνα για φτωχές οικογένειες με δύο παιδιά.

Σημειώνεται πως σήμερα, Τρίτη, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για την Ισότητα, Νεολαία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θα συνεδριάσει με θέμα τη φτώχεια ως απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Tα μέλη της Επιτροπής θα ενημερώσουν η κ. Τίνα Παναγιώτου, Σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, η κ. Μόνικα Καραμαλάκου – Λάππα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Γεώργιος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη και η κ. Σοφία Τζιτζίκου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF.