«Ντέρμπι» εντυπώσεων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι ταυτόχρονες παρουσιάσεις, σήμερα Δευτέρα στις 19.00, των υποψήφιων δημάρχων Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου(που έχει τη στήριξη τουΑντώνη Σαμαρά) και του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και προέδρου της Super League κ. Γιάννη Μώραλη.

Οι εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) –«έδρα» της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού– για τον συνδυασμό του κ. Μιχαλολιάκου και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) για τον συνδυασμό του κ. Μώραλη.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία καταμέτρηση δυνάμεων, καθώς τα επιτελεία των δύο υποψηφίων επικεντρώνουν στο ποια από τις δύο εκδηλώσεις θα συγκεντρώσει μεγαλύτερο κομμάτι του πειραϊκού λαού.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος στην εκδήλωση παρουσίασης του συνδυασμού του κ. Ι. ΜώραληΟ υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος εκλέγεται βουλευτής στην Α’ Πειραιώς, αφίχθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ, ενώ έχει εμφανιστεί στις ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων και των δύο υποψηφίων για τη δημαρχία, προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση του κ. Μιχαλολιάκου.

Και οι βουλευτές της ΝΔ κ. Γεράσιμου Γιακουμάτου (Β’ Αθηνών) και Λευτέρης Αυγενάκης (Ηρακλείου) προσήλθαν στη εκδήλωση. Παρών και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Παναγιώτης Μελάς, οι ανεξάρτητοι βουλευτές κκ. Ανδρέας Λοβέρδος και Βύρων Πολύδωρας, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστής και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πειραιάς νικητής» κ. Ευάγγελος Μαρινάκης, ο επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού κ. Σωκράτης Κόκακλης, ο γιος του επίσης επιχειρηματίας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος κ. Πέτρος Κόκκαλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης, ο πρώην βουλευτής και γραμματέας Επικοινωνίας του ΠαΣοΚ κ. Δημήτρης Καρύδης, ο πρώην νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Γιάννης Διαμαντίδης, ο πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ και πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού κ. Γιώργος Ανατολάκης, ο πρώην βουλευτής κ. Πέτρος Μαντούβαλος, ο ηθοποιός Θάνος Καληώρας.

Στον ΟΛΠ βρέθηκαν πρώην και νυν στελέχη της ομάδας ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού, όπως ο Αντώνης Νικοπολίδης, ο Ανδρέας Νινιάδης, ο Αντώνης Γλύκας, το μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ κ. Σάββας Θεοδωρίδης, οι ποδοσφιαριστές Ανδρέας Σάμαρης, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Τάσος Παπάζογλου και ο ισπανός προπονητής της ομάδας Μίτσελ. Παρών επίσης και ο γνωστός «Εθνικάρας», ο πιο πιστός φίλαθλος του Εθνικού, Γιάννης Ματζουράνης.

Ο κ. Γιάννης Μώραλης στο βήμα της εκδήλωσηςΛίγο πριν από τις 19.45 ξεκίνησε η ομιλία του κ. Μώραλη ο οποίος παρουσίασε και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους αλλά και τους διαμερισματικούς συμβούλους του συνδυασμού του.

Με σαφείς αιχμές προς τον νυν δήμαρχο η ομιλία του: «Και θέλω να ξεκαθαρίσω μια για πάντα τη διαφορά του κομματάρχη από τον πολίτη με ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα […] Και εδώ στον Πειραιά έχουμε το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα κομματάρχη: Τον κ. Μιχαλολιάκο. Πώς αλλιώς μπορεί να αναγνωστεί η δήλωσή του στις αρχές του Μάρτη ότι έχει καταθέσει την κομματική του ταυτότητα; Και μια εβδομάδα μετά δηλώνει ότι υπηρετεί τη μεγάλη Νέα Δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης.

Σε ένα άλλο σημείο επισήμανε: «Το λιμάνι είναι πειραιώτικο και έτσι θα παραμείνει. Δεν πωλείται. Δεν πουλάμε το λιμάνι της καρδιάς μας».

Και αναφερόμενος στον συνδετικό κρίκο που απηχεί ο συνδυασμός του είπε: «Είμαστε όλοι εδώ αποφασισμένοι να ενώσουμε δυνάμεις για τον τόπο που γέννησε τον Ολυμπιακό».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Μαρινάκης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πάμε να νικήσουμε. Να κάνουμε έργα. Με πράξεις, όχι με λόγια. Τα ψέματα τελειώνουν. Φτάνει η μιζέρια, η ανεργία και η υποβάθμιση. Αλλάζουμε τον Πειραιά, το λιμάνι της καρδιάς μας. Να αισθανθούμε ξανά περήφανοι Πειραιώτες. Εδώ από το λιμάνι ξεκινάει η μεγάλη ανατροπή. Πάμε δυνατά. Πάμε πειραιώτικα. Ζήτω ο Πειραιάς».

Κατά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων τα περισσότερα χειροκροτήματα συγκέντρωσαν οι κκ. Κόκκαλης, Μαρινάκης και Νικοπολίδης.

«Φουρτούνες» εν τω μεταξύ προκάλεσε στα επιτελεία των δύο υποψηφίων και πρόσφατη «ισορροπημένη» δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τους δύο υποψηφίους δημάρχους, η οποία ερμηνεύτηκε ως έμμεση στήριξη στην υποψηφιότητα του κ. Μώραλη.

Έντονο ερυθρόλευκο χρώμα


Τα επιτελεία των κ.κ. Μιχαλολιάκου και Μώραλη δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο ερυθρόλευκο κοινό του Πειραιά, γεγονός το οποίο αναμένεται να αντικατοπτρίζεται και στα ψηφοδέλτιά τους.

Από την πλευρά του κ. Μώραλη, το «βαρύ πυροβολικό» αποτελούν τα ονόματα του επιχειρηματία κ. Π. Κόκκαληκαι του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Μαρινάκη. Επίσης, υποψηφιότητα –διέρρευσε το Σάββατο και επαληθεύτηκε– έχει θέσει και ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού και της Εθνικής κ. Νικοπολίδης.
Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Μώραλη είναι και η Ειρήνη Νταϊφά, κόρη του προσφάτως εκλιπόντος πρώην προέδρου του Ολυμπιακού Σταύρου Νταϊφά.

Μεταξύ άλλων, στο ψηφοδέλτιο «Πειραιάς νικητής» συμμετέχουν γνωστά ονόματα, όπως ο πρώην δήμαρχος Πειραιά κ. Χρήστος Αγραπίδης, η πρωταθλήτρια του πόλο κυρία Σταυρούλα Αντωνάκου, η πρωταθλήτρια ξιφασκίας κυρία Βάσω Βουγιούκα, ο ομοσπονδιακός προπονητής κολύμβησης κ. Νίκος Γέμελος, ο μάνατζερ της ομάδας βολεϊ του Ολυμπιακού κ. Νίκος Μαντούβαλος, ο πρώην μάνατζερ της ομάδας μπάσκετ και πρώην καλαθοσφαιριστής κ. Σταύρος Ελληνιάδης, ο ποδοσφαιριστής του Εθνικού και επιχειρηματίας κ. Παναγιώτης Σκαφτούρος, η τραγουδίστρια κυρία Πόπη Αστεριάδη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Ευάγγελος Φούντας, ο πρώην πρόεδρος των απανταχού Μανιατών κ. Νίκος Πηρούνιας, ο μουσικός Μάνος Μουντάκης και γιος του λυράρη Κώστα Μουντάκη, αλλά και πολλοί πρώην αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Στο ψηφοδέλτιο, σε σύνολο 98 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, οι 19 είναι γυναίκες, ενώ το 61% κατεβαίνει για πρώτη φορά στις εκλογές.

Β. Μιχαλολιάκος: Ανατρέψαμε τη ρότα που οδηγούσε στην ξέρα

«Οι εκλογές δεν είναι μια εμπόλεμη διαδικασία, είναι γιορτή, είναι γιορτή της δημοκρατίας, είναι η ώρα του πολίτη, είναι η ώρα του λαού» τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Πειραιά κ. Μιχαλολιάκος και απευθυνόμενος στον συνυποψήφιό του τόνισε: «Σε αυτήν την εκλογική μάχη δεν έχω κανέναν αντίπαλο, κανένα κόμμα, κανέναν βουλευτή, κανέναν πρόεδρο σωματείου, κανέναν υποψήφιο δήμαρχο προπαντός».

Πρόσθεσε επίσης ότι μοναδικός του αντίπαλος είναι η ηττοπάθεια και τα προβλήματα του Πειραιά ενώ σημείωσε ότι η δημοτική αρχή πέτυχε σε συνθήκες εθνικής χρεοκοπίας και με τη συμμαχία των εργαζομένων να μειώσει το χρέος του δήμου, να πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι στην ώρα τους και να απαλλάξει την πόλη απο τα σκουπίδια, στα οποία ήταν στην κυριολεξία πνιγμένη.

«Ανατρέψαμε, όπως λένε οι ναυτικοί, τη ρότα που οδηγούσε στην ξέρα. Χαράξαμε τη νέα ρότα του Πειραιά που τη διασχίζουμε όλοι μαζί από την πρώτη ημέρα χωρίς κομματικά λάβαρα, χωρίς μικρά και μεγάλα συμφέροντα, χωρίς παρωπίδες» υπογράμμισε ο κ. Μιχαλολιάκος.

«Αναπλάσαμε 11 πλατείες ενισχύοντας την κοινωνική αλλά και εμπορική ζωή της πόλης. Δημιουργήσαμε τέσσερα νέα πάρκα για τη γυμναστική, τη βόλτα ,το παιχνίδι. Ανακαινίσαμε 33 παιδικές χαρές κατεστραμμένες. Δημιουργήσαμε εκ του μηδενός 18 καινούργιες δημοτικές χαρές» είπε ο κ. Μιχαλολιάκος κάνοντας έναν μίνι απολογισμό έργων επί δημαρχίας του.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Α’ Πειραιά της Ν∆ κ. Κώστας Κατσαφάδος, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά,ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά κ. Κώστας Κούβαρης, ο διοικητής του νοσοκομείου Μεταξά κ. Νίκος Βλαχάκος, η διοικήτρια του νοσοκομείου Αττικόν κυρία Λίτσα Γιαννακάκου, ο α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Δημήτρης Μαθιός, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Μανεσιώτης, ο υποψήφιος δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Γιάννης Διάκος, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Κυριάκος Καλογεράκος, ο πρόεδρος του ΝΑΤ κ. Γεώργιος Ν. Θεοτοκάς, ο δήμαρχος Κυθήρων κ. Θοδωρής Κουκούλης, πρόεδροι σωματείων εργαζομένων του Δήμου Πειραιά και άλλοι.

Από το «στρατόπεδο» του κ. Μιχαλολιάκου αναμένεται να επιστρατευτούν επίσης γνωστοί αθλητές του Ολυμπιακού. Μεταξύ αυτών είναι ο πρώην καλαθοσφαιριστήςΓιώργος Σιγάλαςκαι ο παλαίμαχος τερματοφύλακας κ. Χρήστος Αρβανίτης. Ο νυν δήμαρχος θα επιχειρήσει επίσης να βάλει… γκολ στην προεκλογική εκστρατεία, έχοντας στο συνδυασμό του τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή κ. Τάσο Μητρόπουλο.

Στην Κεντροαριστερά

Συνεχίζονται στο μεταξύ οι αναταράξεις από την απόφαση του κ. Ηλία Τζανετουλάκου– μέχρι προσφάτως υποψήφιος δήμαρχος με την στήριξη της ΔΗΜΑΡ – να ενταχθεί στον συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θοδωρή Δρίτσακαι να συμμετάσχει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Υποστηρικτές της ΔΗΜΑΡ δεν κρύβουν την δυσαρέσκεια τους από την κίνηση αυτή και παραπέμπουν με νόημα σε συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέληςστην «Εφημερίδα των Συντακτών» το Σάββατο και στην οποία επεσήμανε πως«αλίμονο αν η μετακίνηση του πολιτικού άξονα σε προοδευτική κατεύθυνση μεταφραζόταν σε εκλογική υποστήριξη ενός ψηφοδελτίου με έντονα κομματικό χαρακτήρα , όπως είναι αυτό που προτείνει στον Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής του οποίου είναι μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του συγκεκριμένου κόμματος… Σε κάθε περίπτωση, πάντως δεν στηρίζουμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων κομμάτων».

Την Τρίτη στις 14.00 παρουσιάζει τους δικούς του υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας» κ. Δρίτσας.