Ελεύθερος αφέθηκε ο Γιάννης Βούρος που συνελήφθη για χρέη του ΚΘΒΕ

Σε δίκη που ορίστηκε για την 1η Σεπτεμβρίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), Γιάννης Βούρος, ο οποίος συνελήφθη, το πρωί της Δευτέρας, κατηγορούμενος για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, του ΚΘΒΕ προς το ΙΚΑ. Το ΚΘΒΕ κάνει λόγο για παρεξήγηση και τονίζει ότι η οφειλή έχει τακτοποιηθεί.

Σε τακτική δικάσιμο που ορίστηκε για την 1η Σεπτεμβρίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), Γιάννης Βούρος, ο οποίος συνελήφθη, το πρωί της Δευτέρας, κατηγορούμενος για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, του ΚΘΒΕ προς το ΙΚΑ.

Σύμφωνα, πάντως, με νομικό σύμβουλο του ΚΘΒΕ η οφειλή αυτή (αφορά τον Νοέμβριο του 2013) έχει τακτοποιηθεί προ ημερών και επομένως «δεν υπάρχει κανένα χρέος».

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν», εξηγώντας ότι το επίμαχο ποσό ήδη παρακρατήθηκε από το ΙΚΑ.

Όπως ανέφερε, πριν από δύο εβδομάδες το ΚΘΒΕ έλαβε δόση που δικαιούται από την κρατική επιχορήγηση, από την οποία είχε ήδη παρακρατηθεί το ποσό που προοριζόταν για το Ίδρυμα.

Οι άνθρωποι του ΚΘΒΕ αποδίδουν την εξέλιξη αυτή σε παράλειψη από πλευράς υπηρεσιακών παραγόντων είτε του υπουργείου Πολιτισμού είτε του ΙΚΑ.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΘΒΕ κάνει λόγο για παρεξήγηση μεταξύ των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, αναφέροντας ότι «το ζήτημα προκλήθηκε παρά το γεγονός ότι όλες οι δόσεις του ΚΘΒΕ τακτοποιούνται κανονικά, εμπρόθεσμα, λόγω κακής συνεννόησης μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του ΙΚΑ».

Ο Γ. Βούρος οδηγήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Καρανίκα, η οποία, με βάση τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, η οποία τον συνέλαβε, απήγγειλε την προβλεπόμενη ποινική δίωξη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΘΒΕ, «αφού δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και στάλθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα προς την εισαγγελία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του ΙΚΑ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ αποχώρησε από τα δικαστήρια και ορίστηκε δικάσιμος».

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, ο Γ. Βούρος έκανε την εξής δήλωση: «Το θέμα δεν είναι μόνο η προσωπική μου ταλαιπωρία, η άνευ λόγου ταλαιπωρία ενός πολίτη. Το θέμα είναι τα βραδυφλεγή αντανακλαστικά και οι σκουριασμένοι μηχανισμοί του Δημοσίου που δεν είναι σε θέση να συνεννοηθούν μεταξύ τους.


» Είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας ως ΚΘΒΕ. Πορευόμαστε με συνέπεια και ευθύνη. Ως διοίκηση και ως διεύθυνση του ΚΘΒΕ είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε μοχλό πίεσης προς το ΥΠΠΟΤ και το ΥΠΟΙΚ ώστε να απαλειφθούν τα χρέη προηγουμένων ετών που ταλανίζουν το ΚΘΒΕ, τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές.


» Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που ρυθμίζονται χρέη εκατομμυρίων ευρώ για άλλους φορείς το Κρατικό Θέατρο να ταλαιπωρείται από ένα λάθος και να αφήνεται στο έλεος παλαιοτέρων χρεών, που η σημερινή διοίκηση και διεύθυνση καμία σχέση δεν έχουν. Δεν θα επιτρέψουμε να αμαυρώνεται η εικόνα του ΚΘΒΕ σε μια χρονιά που τα αποτελέσματα (αύξηση των θεατών κατά 39% και των εσόδων κατά 34% σε εποχή οικονομικής κρίσης) δικαιώνουν την προσπάθεια εργαζομένων, διοίκησης και διεύθυνσης, που για πρώτη ίσως φορά προχωράμε με τέτοια σύμπνοια όλοι μαζί και μάλιστα σε καιρούς δύσκολους».

Την υποστήριξή τους εκφράζουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ

Με την παρακάτω ανακοίνωσή τους, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ εκφράζουν την υποστήριξή τους στον καλλιτεχνικό διευθυντή, μετά το περιστατικό της (χθεσινής) σύλληψης του Γιάννη Βούρου για χρέη του Κρατικού στο ΙΚΑ.

«Αυτή την περίοδο που η κρίση ισοπεδώνει τα πάντα, όλη η κοινωνία των εργαζομένων στο ΚΘΒΕ αντιστέκεται, συσπειρώνεται, δημιουργεί, αγκαλιάζει και αγκαλιάζεται απ’ όλη την πόλη. Τα στατιστικά μεγέθη το αποδεικνύουν. Οι συμπολίτες μας αγαπούν το ΚΘΒΕ και το στηρίζουν. Οι κρατικοί φορείς όμως το στοχοποιούν και συλλαμβάνουν αναίτια τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Βούρο. Ασυνεννοησία μεταξύ Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και ΙΚΑ είχε σαν αποτέλεσμα τη σύλληψή του.

Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ καταγγέλλουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τέτοιες πρακτικές και θεωρούμε ότι οι κρατικοί φορείς θα έπρεπε να επιδείξουν ανάλογο ζήλο όταν αναίτια καθυστερεί η χρηματοδότηση, περικόπτεται η επιχορήγηση και μεταφέρεται στο θέατρο χρέος εκατομμυρίων άλλου φορέα (Όπερα Θεσσαλονίκης). Για όλες αυτές τις «παρατυπίες» όμως, δεν διώκεται κανείς. Αυτοί που διώκονται είναι οι εργαζόμενοι στο ΚΘΒΕ, εξαιτίας της κρατικής αναλγησίας.

Σε όλες αυτές τις ενέργειες που μεθοδεύουν τη συρρίκνωση της δραστηριότητας του θεάτρου, απαντάμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο:

Οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ ενωμένοι, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μπορεί το θέατρο να επιτελεί τον ιστορικό πολιτιστικό του ρόλο».

Δείτε επίσης
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk