Προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία της παρουσίας του στο ίδιο πάνελ με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη (συμπαρουσίαζαν το βιβλίο της κυρίας Μαριλένας Κοππά) κατέβαλε ο κ. Γ. Παπανδρέου, έπειτα από τον σάλο που ξεσήκωσε στο εσωτερικό του ΠΑΣοΚ αυτή του η απόφαση.

«Έχω λάβει πολλές αντισυμβατικές αποφάσεις στη ζωή μου, ίσως επειδή συνηθίζω να δρω και να σκέφτομαι μη συμβατικά. Δεν περίμενα όμως η παρουσίαση ενός βιβλίου για τη σοσιαλδημοκρατία να θεωρηθεί αντισυμβατική κίνηση και μάλιστα να προκαλέσει τέτοια προσμονή αλλά και τόση ανησυχία σε κάποιους κύκλους», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠαΣοΚ στην αρχή της ομιλίας του.

Αυτά που προκάλεσαν συζητήσεις όμως ήταν όσα είπε στο τέλος της ομιλίας του.

«Το ΠαΣοΚ που χρειάζονται η Ελλάδα και οι Ελληνες, είναι το ΠαΣοΚ που πρωταγωνιστεί στην πρόοδο και την αλλαγή της χώρας. Πρωτοστατεί στο σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας για κυβερνητική σταθερότητα αλλά με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο. Ενώνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου απέναντι στη δεξιά και την αριστερή συντήρηση. Δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα κανενός. Καμίας δεξιάς ή αριστερής συντήρησης», τόνισε.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε ερωτήματα, για το αν τελικώς συμπλέει με την άποψη Κουβέλη για την ανασυγκρότηση της Κεντροαρισταράς, αλλά το επίσημο ΠαΣοΚ κράτησε χαμηλά τους τόνους. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, κατά την είσοδο του σε εκδήλωση του ΠαΣοΚ για την Υγεία, μιλώντας με δημοσιογράφους επέλεξε να απαντήσει μέσω του σουρεαλιστή ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου. «Τι ζητούσες στη Λάρισα εσύ ένας Υδραίος;», σχολίασε υπαινικτικά επαναλαμβάνοντας τον τελευταίο στίχο του ποιήματος Μπολιβάρ.

Αλλά και αργότερα, όταν έφευγε από την εκδήλωση σε συνολία που είχε με τους δημοσιογράφους είπε ότι συμφωνεί απολύτως με τον κ. Παπανδρέου και ότι προφανώς λέει τα ίδια που υποστηρίζει και εκείνος ότι δηλαδή θα πρέπει να ενισχυθεί ο προοδευτικός πόλος στην κυβέρνηση. «Εμείς, το ΠαΣοΚ, δεν είμαστε παρακολούθημα, είμαστε η κινητήριος δύναμη της κυβέρνησης χαράσσουμε στρατηγική», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν παρόλα αυτά τον ενόχλησαν όσα είπε ο κ. Παπανδρέου, απάντησε: «Τίποτα δεν με ενοχλεί. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το έθνος, ο τόπος, οι πολίτες, η οικονομία. Όλα τα άλλα είναι αστεία».

Νωρίτερα, στην ομιλία του προς τους ιατρούς και παράγοντες της υγείας, παρατήρησε ότι το ΠαΣοΚ τον Νοέμβριο του 2011 συνεργάστηκε με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, ενώ τον Ιούνιο του 2012 με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ. «Φανταστείτε πόσο πιο καθαρό, πόσο πιο προοδευτικό από πλευράς προσήμου και κατεύθυνσης ήταν το σχήμα που διαμορφώθηκε τον Ιούνιο του 2012 με το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τη ΝΔ σε σχέση με το σχήμα του Νοεμβρίου του 2011 και όλα αυτά γιατί είχαμε κάνει την, κατά τη γνώμη μου, εσφαλμένη επιλογή την άνοιξη του 2010 να σηκώσουμε μόνοι ως ΠΑΣΟΚ το κάρο της κρίσης, να σηκώσουμε μόνοι μας το δυσανάλογο βάρος της ένταξης στο μνημόνιο. Θυμίζω ότι η πρότασή μου να ζητήσουμε πλειοψηφία 180 Βουλευτών στη Βουλή, θα έβαζε τον καθέναν ενώπιον των ευθυνών του», τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι το στοίχημα των εκλογών είναι η κυβερνητική σταθερότητα και το στοίχημα της κυβερνητικής σταθερότητας «είναι η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη, το ΠαΣοΚ που μετέχει στην Ελιά. Μετέχει, αγωνίζεται. Ούτε κρύβεται, ούτε υποστέλλει τις σημαίες του. Απλώς συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις και διαμορφώνει μια πλατφόρμα ακόμη μεγαλύτερης συσπείρωσης με δυναμική, στην οποία πρέπει αν όχι να πεισθούν, πάντως να πιεσθούν, να ενταχθούν όλοι όσοι ισχυρίζονται και πιστεύουν ότι ανήκουν στο χώρο του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας», είπε με εμφανή αναφορά στη ΔΗΜΑΡ. Και στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Αρα το στοίχημα της χώρας είναι, της σταθερότητας, της συνέχειας, της ολοκλήρωσης της εθνικής στρατηγικής κρίνεται στην Ελιά στο ΠαΣοκ στη Δημοκρατική Παράταξη. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό δεν έχει αίσθηση των συσχετισμών και των ρόλων».


Η ατμόσφαιρα στο ΠαΣοΚ είναι εύφλεκτη. Βουλευτές και στελέχη εμφανίζονται σφοδρά δυσαρεστημένα με την στάση του κ. Παπανδρέου και κρταούν αποστάσεις από τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος. Ο βουλευτής Μιχ. Κασσής χαρακτήρισε (Βήμα FM) προδότη τον κ. Παπανδρέου και ζήτησε να παραδώσει την έδρα του. Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ κ.Π. Ρήγας και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Κυρ. Πιερρακάκης επέκριναν τον πρώην πρόεδρο του κόμματος για το διαφαινόμενο φλερτ με τη ΔΗΜΑΡ. Αλλά και στην Αγ. Κωνσταντίνου υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τη σύμπλευση με τον κ. Παπανδρέου. Ήταν χαρακτηριστική η αντίδραση του κ. Σπ. Λυκούδη, ο οποίος μιλώντας στον 9,84 είπε δεν γνωρίζει να υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός ώστε να δεχθεί η ΔΗΜΑΡ στήριξη από τον πρώην πρωθυπουργό. «Ειλικρινά δεν ξέρω αν υπάρχει γενικότερος σχεδιασμός, δεν ξέρω αν υπάρχουν γενικότερες πολιτικές σκέψεις στο κόμμα μου ή άλλοι σχεδιασμοί», πρόσθεσε, αλλά παράλληλα δεν αρνήθηκε τον πολιτικό συμβολισμό της εκδήλωσης.
Το πατάρι του Ιανού, όπου παρουσιαζόταν το βιβλίο της κυρίας Κοππά, ήταν γεμάτο από οπαδούς του κ. Παπανδρέου οι οποίοι τον επεφημούσαν και τον χειροκρότησαν θερμά σε αρκετά σημεία της ομιλίας του. Ο πρώην πρωθυπουργός, δεν περιορίστηκε σε μια βιβλιοπαρουσίαση αλλά έκανε μια πολιτική ομιλία, αναλύοντας τα αίτια της κρίσης και απαντώντας σε αρκετές από τις επικρίσεις που δέχτηκε το τελευταίο διάστημα.

Άσκησε κριτική στην ΕΕ, η οποία όπως είπε αντέδρασε φοβικά στην κρίση -σε αντίθεση με τις ΗΠΑ- ότι κυριάρχησαν τα στερεότυπα, «οι κακοί μαθητές του Νότου. Κατ΄αυτούς δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο πρόβλημα – είμασταν το πρόβλημα», είπε. Και πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει τεράστια ευθύνη για τον αυξανόμενο πανικό που καλλιεργήθηκε στις αγορές ομολόγων. «Αποτέλεσμα; Να κερδοκοπούν αναλυτές με την απειλή της διάλυσης του ευρώ και με πρώτο θύμα την Ελλάδα».

Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι το δίλλημα «μνημόνιο ή όχι» επισκίασε τις αιτίες της κρίσης. «Το μνημόνιο τελειώνει. και όσοι έκτισαν τον πολιτικό τους λόγο βλέποντας απέναντι μόνο το μνημόνιο θα αναρωτιούνται: και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους;», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η αδυναμία ή η άρνηση κατανόησης του προβλήματος της χώρας υπονομεύει τις δυνατότητες για προοδευτικές λύσεις: «Τι μέλλον υποσχόμαστε στον ελληνικό λαό; Προοδευτικές λύσεις ή παραμύθι χωρίς αρχή μέση και τέλος;», διερωτήθηκε. «Αν αυτοί που θα έσκιζαν το μνημόνιο και τώρα μιλούν για δημοσψήφισμα και οι άλλοι που πρότειναν Ζάππεια, επαναδιαπραγματεύσεις και 18 δισ. ευρώ ισοδύναμα μέτρα, είχαν το 2010 τη στάση που σήμερα έχουν υιοθετήσει, οι Έλληνες θα είχαν γλιτώσει πολύ πόνο, κόπο και κόστος», τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε το ΠαΣοΚ, τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές του λέγοντας το ΠαΣοΚ από τον Οκτώβριο του 2009 ήρθε αντιμέτωπο με μια από τις κρισιμότερες στιγμές στην Ιστορία της χώρας και στάθηκε περήφανο απέναντί της, έκανε το καθήκον του στην Ελλάδα, στις Βρυξέλλες και στην Ευρωβουλή. Επίσης, έκανε θετική αναφορά στον κ. Ευ. Βενιζέλο για την «μεγαλύτερη διαγραφή χρέους που έγινε ποτέ» αλλά και για τις αναφορές του στο γεγονός ότι επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ έγινε το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής πάνω από 90%.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης, αποκάλεσε τον Γ.Παπανδρέου «φίλο», ενώ νωρίτερα και ο πρώην πρωθυπουργός είχε απευθυνθεί σε εκείνον με την προσφώνηση «Φώτη μου».

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι η ΔΗΜΑΡ συνέβαλε στη σταθεροποίηση της χώρας και στην αποφυγή εξόδου από το ευρώ ασκώντας εξ’ αρχής υπεύθυνη κριτική στον «τρόπο» και τη «συνταγή» αντιμετώπισης της κρίσης. Επισήαμνε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη χρειάζονται ένα άλλο σχέδιο. «Οι κομιστές του υποτιθέμενου «καινούργιου
επιμένουν πως δεν υπάρχουν δεξιές και αριστερές λύσεις, παρά μόνο λύσεις. Με καθυστέρηση δεκαετίας, ξαναζεσταίνουν τον καθόλου νέο «τρίτο δρόμο» του Μπλερ, που αποδόμησε την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και επιχειρούν να τον μεταφυτεύσουν στην Ελλάδα». «Οι λύσεις δεν είναι ποτέ άχρωμες ή ουδέτερες. Εχουν στγκεκριμένο πρόσημο», πρόσθεσε. Η Κεντροαριστερά, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ως πόλος συσπείρωσης και έκφρασης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού της σοσιαλδημοκρατίας , της πολιτικής οικολογίας των προοδευτικών πολιτών , ή θα είναι προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει. «Δεν θα υπάρξει ούτε ως Κεντροαριστερά γενικών καθηκόντων , ούτε ως συμπλήρωμα συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών», τόνισε.

«Δε νιώθω γεφυροποιός, δε νιώθω την ανάγκη να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν, κάλεσα στο βιβλίο μου τρεις ανθρώπους με τους οποίους με συνδέουν στενοί δεσμοί» δήλωσε η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.

Στην παρουσίαση δεν παρευρέθηκε κανένας βουλευτής του ΠαΣοΚ, ήταν όμως παρόντες οι: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αννα Νταλάρα, Χάρης Παμπούκης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Ντίνα Λάζαρη, Μαρία Καρακλιούμη, Κατερίνα Διαμαντοπούλου, Μαρία Ρεπούση, Ηλ. Κικίλιας, Ανδρ.Παπαδόπουλος, Θ. Μαργαρίτης, Γ. Σιακαντάρης, Παν. Παναγιώτου, Γρ. Βαλλιανάτος, κ.α.