Ψυχική ρήξη με τα στελέχη του ΠαΣοΚ προκάλεσε η απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου να παρουσιάσει σήμερα, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, μαζί με τον κ. Φ. Κουβέλη το βιβλίο της κυρίας Μαριλένας Κοππά στον Ιανό.

Ο κ. Ι. Μανιάτης στη συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής πήρε αποστάσεις από τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠαΣοΚ ενώ και ο κ. Λ. Γρηγοράκος, μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση, χαρακτήρισε πολιτικό λάθος αυτή την απόφαση και ζήτησε από τον κόμμα του να ξεκαθαρίσει τη σχέση του με τον κ. Παπανδρέου. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, πάντως, κατά την περιοδεία του στην Ήπειρο δεν θέλησε να οξύνει τα πνεύματα.

«Ο κ. Παπανδρέου», είπε όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση, «είναι βουλευτής του ΠαΣοΚ, είναι ένας από τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Άρα, ως εκ τούτου, διαδραματίζει έναν ρόλο που είναι αριθμητικά και θεσμικά κρίσιμος στη Βουλή. Και φαντάζομαι ότι ως πρώην Πρωθυπουργός της κρίσιμης περιόδου της ένταξης στο αρχικό μνημόνιο έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από κάθε άλλον Έλληνα να δει να πετυχαίνει αυτή η προσπάθεια».

Αλλά και όταν ρωτήθηκε ειδικά για την παρουσίαση του βιβλίου απάντησε: «Δεν έχω να πω τίποτα, άλλωστε τι μπορώ να πω; Δεν έχω να πω τίποτα και δε μπορώ και να πω τίποτα».

Στη σύσκεψη πουπραγματοποίησε στα Ιωάννινα με στελέχη του ΠαΣοΚ, η ατμόσφαιραήταν βαριά, και πολλοί από τους παρευρισκόμενους έθεσαν το ερώτημα πώς επιτρέπει ο κ. Παπανδρέου να εκμεταλλεύεται πολιτικά ο κ. Κουβέληςτην παρουσία του στο βιβλιο της κυρίαςΚοππά και δεν αντιδράαν όπως διαρρέουν οι συνεργάτες του δεν σκοπεύεινα συμπορευτεί με τη ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Βενιζέλος επισκέφθηκε την Αρτα και τα Ιωάννινα, όπου συνομίλησε με παραγωγικούς φορείς,έδωσε συνεντεύξεις καιέκανε ανοιχτή συγκέντρωση (στα Γιάννενα) χρησιμοποιώντας έναν τόνο ασυνήθιστο για πολιτικό αρχηγό σε προεκλογική περίοδο. Ενδεχομένως να τον βοήθησε σε αυτό και το πολύ διαφορετικό κλίμα που συνάντησε:οι συγκεντρώσεις ήταν σχεδόν διπλάσιες από εκείνες του 2012, με θερμότερη ατμόσφαιρακαι οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό είχαν συνείδηση του τι έχεισυμβεί στη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, επισήμανε στους συνομιλητές του ότι η διακυβέρνηση και η πορεία της χώρας δεν είναι ευθύνη μόνο των κομμάτων αλλά και των πολιτών. «Οσοι απευθύνεστε σε εμένα, με ευγένεια, και μου λέτε «θέλουμε να λύσετε αυτό το πρόβλημα, θέλουμε να λύσετε το άλλο πρόβλημα», έχετε υπόψη σας ότι το ΠαΣοΚ έχει αποδεκατιστεί, έχει κουραστεί, έχει εξουθενωθεί, έχει τιμωρηθεί. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να τιμωρηθεί το ΠαΣοΚ για τη μεταπολίτευση, αλλά η Ν.Δ. να διεκδικεί την πρώτη θέση και να παλεύει με ένα ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εκφράζει το παλαιό ΠαΣοΚ, αυτό το οποίο θέλουμε να ξεπεράσουμε», είπε. Η ΕΕ, συνέχισε, μας δίνει βοήθεια γιατί θέλει σε αντάλλαγμα μια ενιαία αγορά.

Αν η χώρα ακολουθήσει την επιλογή της εξόδου από την κρίση που προτείνει η κυβέρνηση ή μια άλλη επιλογή και μπει σε μια περιδίνηση του ποιος έχει δίκιο, ποιος έχει την εξουσία, ποιος έχει τη νομιμοποίηση, τι λέει η δημοκρατία, τότε να πει ο λαός τι θέλει. Να έρθει να μας πει τι θέλει ακριβώς και να πάρει την ευθύνη των πράξεών του, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας», πρόσθεσε. «Κάποιοι θα επιδιώξουν την επομένη των εκλογών, τη νύχτα των εκλογών, ιδίως των ευρωεκλογών, να αντλήσουν συμπεράσματα. Κάποιοι βιάστηκαν να ζητήσουν μετατροπή των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα. Μετάνιωσαν. Η στρατηγική της εφόδου φαίνεται να αποτυγχάνει εξ ορισμού από τα αποδυτήρια.

Ο συσχετισμός των δυνάμεων στους δήμους και τις περιφέρειες, είναι τέτοιος που δείχνει ότι χωρίς ρίζες παραταξιακές και χωρίς στενούς δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες δεν μπορείς να έχεις ισχυρή πολιτική παρουσία. Αλλά μέσα από το συνδυαστικό αποτέλεσμα όλων αυτών των εκλογικών αναμετρήσεων, κάποιοι θα επιδιώξουν να θέσουν πολιτικά ζητήματα.

Άρα υπάρχει ένα δίλημμα που τίθεται ενώπιον του ελληνικού λαού σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Η χώρα θα πορευθεί σταθερά με κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα και στρατηγική σταθερότητα σε σχέση με τον προσανατολισμό της, θα ολοκληρώσουμε όλοι μαζί οι Έλληνες αυτό το στόχο που έχουμε θέσει να ξανακάνουμε τη χώρα μας μια φυσιολογική, κανονική ευρωπαϊκή χώρα, αυτοδύναμη, ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη; Ή θα τα θέσουμε όλα αυτά υπό αμφισβήτηση και υπό διακινδύνευση; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα.

Το μεγάλο στοίχημα είναι λοιπόν η κυβερνητική σταθερότητα και η ολοκλήρωση της εθνικής στρατηγικής, που δικαιούμαστε να πούμε ότι είναι μια στρατηγική που το ΠαΣοΚ χάραξε με πολύ κόπο. Κάποιοι μας χτύπησαν, μεταξύ αυτών και η Ν.Δ. στην αρχή.

Μετά όμως κάποιοι κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή και στρατεύθηκαν μαζί μας. Θα θέλαμε να είναι στρατευμένος όλος ο ελληνικός λαός, όλο το πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς κάποιοι κάνουν εύκολα παιχνίδια δημαγωγίας ή συμπάθειας στις πλάτες μας, γιατί εμείς παίρνουμε τις δύσκολες αποφάσεις», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Επισήμανε επίσης ότι το κρίσιμο για τη χώρα δεν είναι αν θα είναι πρώτη η ΝΔ ή πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι η Ελιά και το ΠαΣοΚ. Η κεντροαριστερά, ο προοδευτικός πόλος. Ισχυρό ΠαΣοΚ, ισχυρή Ελιά, ισχυρός προοδευτικός πόλος σημαίνει ότι έχουμε σταθερότητα κυβερνητική, έχουμε σταθερότητα πολιτική, έχουμε σταθερότητα στρατηγική σε σχέση με τον προσανατολισμό της χώρας και έχουμε και ένα καλό οιωνό για το μέλλον της ευρύτερης κεντροαριστεράς ευθύνης.

Γιατί κάποιοι νομίζουν ίσως ότι δεν πειράζει ψηφίζουμε ό,τι να ‘ναι και είμαστε όλοι αγαπημένοι. Πάλι φίλοι θα είμαστε, βλέπουμε μετά τις εκλογές. Όχι. Η ερμηνεία του αποτελέσματος είναι σκληρή. Άρα υπάρχει θέμα, υπάρχει δίλημμα και πρέπει να υπάρξει απάντηση. Ή θα πορευτεί η χώρα με σταθερότητα, ευθύνη και ασφάλεια και θα ολοκληρώσει αυτό που έχουμε αρχίσει και θα τιμήσει και θα προστατεύσει τις θυσίες των πολιτών, ή θα τεθούν κάποια πράγματα πολύ σημαντικά υπό αμφισβήτηση. Τα πράγματα είναι πολύ απλά», τόνισε.