Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο στρέφονται όλο και περισσότερο στους έμμεσους φόρους για να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών KPMG σε περίπου 130 χώρες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι μία στις δέκα χώρες αύξησε τους φορολογικούς συντελεστές στην κατανάλωση, τους τελευταίους 15 μήνες. Δεκατρείς χώρες αύξησαν τους συντελεστές έμμεσης φορολογίας από τον Ιανουάριο του 2013, ενώ καμία δεν τους μείωσε.

«Σε όλο τον κόσμο, οι χώρες έχουν στραφεί και συνεχίζουν να στρέφονται στην έμμεση παρά στην άμεση φορολογία για να αυξήσουν τα έσοδά τους» τονίζει η έκθεση που παρουσιάσθηκε σήμερα Δευτέρα από τους Financial Times. Οι συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων αυξήθηκαν σε εννέα χώρες μετά από μία δεκαετία μείωσής τους, αν και οι περισσότερες φορολογικές Αρχές προσπαθούν να αυξήσουν τα έσοδα με περισσότερους ελέγχους και έρευνες.

Στις χώρες που αύξησαν την έμμεση φορολογία περιλαμβάνονται η Κύπρος, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιαπωνία- η τελευταία αύξησε τον φορολογικό συντελεστή στην κατανάλωση από το 5% στο 8% τον τρέχοντα μήνα και πιθανόν να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξησή του στο 10% το επόμενο έτος, ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Η έκθεση σημειώνει: «Η αύξηση των συντελεστών έμμεσης φορολογίας αποτελεί εύλογα απόδειξη ότι αυτή καθίσταται η «προτιμώμενη φορολογία» των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο που επιδιώκουν την άντληση εσόδων που έχουν ανάγκη».

Στην ελκυστικότητα της έμμεσης φορολογίας συμβάλει και το χαμηλό κόστος άντλησης των εσόδων. Από τις χώρες που επιβάλουν έμμεση φορολογία, η Ουγγαρία είχε τον υψηλότερο συντελεστή 27%, ενώ η Αρούμπα που αποτελεί τμήμα των Ολλανδικών Αντιλλών, έχει τον χαμηλότερο συντελεστή 1,5%. Οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν, επειδή δεν επιβάλουν ΦΠΑ σε εθνικό επίπεδο, αλλά οι περισσότερες Πολιτείες της επιβάλουν φόρους στις πωλήσεις.

Τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις είχε το Μαυροβούνιο με 9%, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν τον υψηλότερο συντελεστή 55%, αν και η KPMG σημείωσε ότι «το να έχεις τον υψηλότερο συμβατικό συντελεστή δεν σημαίνει ότι πράγματι αυτός είναι που επιβάλλεται».

Στις χώρες που αύξησαν τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Χιλή, η Ινδία, το Ισραήλ και το Λουξεμβούργο, ενώ οι συντελεστές μειώθηκαν σε χώρες, όπως η Δανία, η Πορτογαλία, η Νότια Αφρική και η Βρετανία.

Η KPMG σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένους ελέγχους και αβεβαιότητα για το ύψος των φόρων τους, ως αποτέλεσμα της νέας εστίασης σε θέματα διαφάνειας και ηθικής. «Καθώς η αύξηση των ρυθμίσεων και των κανόνων για την αποφυγή καταχρήσεων λαμβάνει χώρα, ως αποτέλεσμα πιέσεων από την κοινή γνώμη και οικονομικών πιέσεων, η βελτιστοποίηση του φόρου θα γίνεται σταδιακά πιο δύσκολη», αναφέρει η έκθεση.

Η KPMG σημειώνει ότι οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση να αποκαλύπτουν στις φορολογικές Αρχές τα ποσά των καταβεβλημένων φόρων τους και πού τους έχουν πληρώσει. Όπως σημειώνει, η υποβολή στοιχείων από τις εταιρείες για τους φόρους που έχουν πληρώσει κατά χώρα, η οποία είναι ήδη υποχρεωτική στην ΕΕ όσον αφορά τις επιχειρήσεις στην εξορυκτική βιομηχανία και την τραπεζική βιομηχανία «θα αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο την επόμενη 10ετία».