Οι αυτονομιστές της Σλαβιάνσκ άφησαν ελεύθερο «για λόγους υγείας» έναν εκ των Ευρωπαίων στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούν στο αρχηγείο της πόλης. Το θρίλερ της ομηρίας των υπολοίπων συνεχίζεται, ενώ στα χέρια φιλορώσων έπεσαν επίσης τρεις άνδρες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στην Χορλίβκα.

Εκπρόσωπος του αυτοανακηρυχθέντος δημάρχου της Σλαβιάνσκ Βιάτσεσλαβ Πονομάριοφ δήλωσε ότι ο παρατηρητής που αφέθηκε ελεύθερος είναι Σουηδός υπήκοος. «Πάσχει από ελαφράς μορφής διαβήτη και αποφασίσαμε να τον αφήσουμε» δήλωσε η Στέλλα Χορόσεβα στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείσα εάν είναι ο μόνος εκ των παρατηρητών που απελευθερώνεται την Κυριακή, απάντησε καταφατικά.

Ανταποκριτής του Reuters έξω από το δημαρχείο της πόλης μετέδωσε ότι ο παρατηρητής εξήλθε συνοδεία τριών άοπλων ανδρών, επιβιβάστηκε σε άσπρο τζιπ του ΟΑΣΕ και απομακρύνθηκε.

Πυρετώδεις διπλωματικές κινήσεις λαμβάνουν χώρα για την απελευθέρωση των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούνται από τους φιλορώσους μαζί με πέντε άνδρες των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίοι συνόδευαν την αποστολή του ΟΑΣΕ.

Ομάδα διαμεσολαβητών πρόκειται να αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τους φιλορώσους, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τους παρατηρητές «αιχμαλώτους πολέμου» επιδιώκοντας να τους «ανταλλάξουν» με φιλορώσους που κρατούνται στο Κίεβο.

Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος «εμφάνισε» τους παρατηρητές σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, όχι όμως και τα πέντε μέλη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Γερμανός συνταγματάρχης ‘Αξελ Σνάιντερ υπεραμύνθηκε της αποστολής του ΟΑΣΕ στην ανατολική Ουκρανία, λέγοντας πως είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί του δημάρχου πως είναι «κατάσκοποι του ΝΑΤΟ».

«Δεν είμαστε το ΝΑΤΟ. Η αποστολή μας ήταν διαφανής. Όλα τα μέλη του ΟΑΣΕ, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, το γνώριζαν» δήλωσε.

Ο Γερμανός συνταγματάρχης επισήμανε ότι οι παρατηρητές είναι καλά στην υγεία τους και δεν έχουν υποστεί κακοποίηση.

«Δεν μπορώ όμως να φύγω» δήλωσε από την αίθουσα του δημαρχείου -όπου είχε μπει νωρίτερα ο Βιάτσελαβ Πονομάριοφ, συνοδεία δύο οπλισμένων σωματοφυλάκων, για να δηλώσει ότι οι παρατηρητές «δεν είναι όμηροι, αλλά φιλοξενούμενοι»…

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη προέρχονται από τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Τσεχία.

Στα χέρια φιλορώσων βρίσκονται επίσης τρεις άνδρες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων «Άλφα», τους οποίες συνέλαβαν στην Χορλίβκα, σε απόσταση περίπου 80 χιλιόμετρων από την πόλη Σλαβιάνσκ.

Οι αυτονομιστές εξακολουθούν να σφίγγουν τον κλοιό στην ανατολική Ουκρανία με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι κατέλαβαν την έδρα τη τοπικής τηλεόρασης στο Ντονέτσκ.

Αυτονομιστές που φορούν μάσκες και κρατούν ασπίδες ελέγχουν την πρόσβαση στην είσοδο του κτιρίου, ενώ πολλοί άλλοι άνδρες με στολές παραλλαγής έχουν εισέλθει στο εσωτερικό του τηλεοπτικού δικτύου.