Επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Ιλίρ Μέτα. Μετά τη συνάντηση τους, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι «ένας απο τους στόχους της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ είναι η Αλβανία να λάβει το καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο».

«Όπως στηρίξαμε την Αλβανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με περισσότερη δύναμη και επιθυμία κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν θα στηρίξουμε στο να χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ εντός της προεδρίας μας»
, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κ. Μεϊμαράκης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει δείξει με έργα την πρόθεσή της να ενσωματωθεί η περιοχή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κατι που όπως τόνισε θα βοηθήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην περιοχή, προς το συμφέρον των πολιτών.

Τόνισε, επίσης, ότι η επίσκεψη του στα Τίρανα, αποτέλεσε μήνυμα αισιοδοξίας για τις καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

«Με την επίσκεψη αυτή να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι οι σχέσεις μας είναι άριστες και χαρακτηρίζονται ως στρατηγικής σημασίας» δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Από την πλευρά του, ο Αλβανός ομόλογός του Ιλίρ Μέτα δήλωσε ότι «την Αλβανία και την Ελλάδα ενώνει μια εξαιρετική γέφυρα φιλίας και συνεργασίας που ενσαρκώνεται από την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας και την αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα».

Ο κ. Μέτα είπε ότι «η Αλβανία και η Ελλάδα έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή» και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο κ. Μεϊμαράκης, συναντήθηκε το απόγευμα και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Βούγιαρ Νισάνι, τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ραμα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλεζιμ Μπάσα.

Τη Δευτέρα ο κ. Μεϊμαράκης θα συμμετάσχει στην 112η Διάσκεψη της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου, την προεδρία της οποίας από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, έχει η Αλβανία.