Την επιστροφή τους στους τίτλους διεκδικούν έπειτα από χρόνια… λειψυδρίας ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός στον σαββατιάτικο (26 Απριλίου, 20.00, OTESport1) τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Δικέφαλος παραμένει δίχως τίτλο από το 2003 και ο Παναθηναϊκός από το 2010. Κοινό σημείο; Ο τελικός του Κυπέλλου και ο τελευταίος τους αντίπαλος, καθώς αμφότεροι είχαν επικρατήσει 1-0 του Αρη.
Και αν ο γκολτζής του νικητήριου τέρματος των Πρασίνων Σεμπάστιαν Λέτο έχει πια αποχωρήσει συνεχίζοντας την καριέρα του στα γήπεδα του Καμπιονάτο, ο «χρυσός» σκόρερ των Ασπρόμαυρων Γιώργος Γεωργιάδης θα βρίσκεται στον πάγκο των Θεσσαλονικέων εκτελώντας χρέη υπηρεσιακού προπονητή προσπαθώντας να μεταφέρει λίγη από την… αύρα του στους παίκτες του ΠΑΟΚ. Μπορεί ως προπονητής να είναι πρωτάρης και να διεκδικεί το πρώτο του τρόπαιο, αλλά ως παίκτης έγραψε τη δική του μεγάλη ιστορία στον θεσμό με έξι κατακτήσεις (με ΠΑΟ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό) και οκτώ συμμετοχές σε τελικούς!
Εξίσου πρωτάρης είναι και ο νεοκόπος προπονητής του Παναθηναϊκού Γιάννης Αναστασίου, ο οποίος στην παρθενική σεζόν του στον πάγκο των Πρασίνων διεκδικεί έναν τίτλο που κατά το παρελθόν ποτέ δεν πανηγύρισε στα ελληνικά γήπεδα παρά μόνο στο Βέλγιο και στην Ολλανδία με τις φανέλες της Αντερλεχτ και του Αγιαξ αντιστοίχως.
Το ίδιο ισχύει και για την πλειονότητα των παικτών του Τριφυλλιού καθώς, πέραν του βετεράνου γκολκίπερ Στέφανου Κοτσόλη (θα αγωνιστεί ως βασικός) που έχει δύο κατακτήσεις στο ενεργητικό του ως αναπληρωματικός στον ΠΑΟ το 2004 και ως βασικός στη Λάρισα το 2007, ουδείς άλλος έχει πιάσει στα χέρια του το ελληνικό Κύπελλο. Και οι παίκτες του ΠΑΟΚ πάντως που έχουν γευθεί τη χαρά της νίκης σε τελικό την τελευταία φορά που τα κατάφεραν ήταν με τον Παναθηναϊκό το 2010, καθώς τότε οι Σαλπιγγίδης, Κατσουράνης, Νίνης και Σπυρόπουλος αγωνίζονταν στους Πράσινους.
Το αξιοπερίεργο είναι πως, παρά τη μακρά παράδοση που έχουν σε τελικούς και οι δύο αντίπαλοι (28 ο Παναθηναϊκός και 16 ο ΠΑΟΚ), μόλις τρεις φορές έχουν τεθεί αντιμέτωποι κατά το παρελθόν. Η πρώτη ήταν το 1954-55, όταν οι Πράσινοι επικράτησαν 2-0 του Δικεφάλου στο γήπεδο της Λεωφόρου, η δεύτερη όταν οι Θεσσαλονικείς νίκησαν 2-1 το 1971-72 στο Στάδιο Καραϊσκάκη και η τρίτη όταν ο ΠΑΟΚ κέρδισε 2-1 τη σεζόν 1976-77, και πάλι στο Καραϊσκάκη.
Οσον αφορά το αγωνιστικό σκέλος του τελικού, ο ΠΑΟΚ έχει να αντιμετωπίσει σαφώς πιο σοβαρά προβλήματα καθώς δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον τελικό λόγω τιμωρίας ο Αθανασιάδης, ο Νάτχο και ο Κατσουράνης, ενώ αντιθέτως στον Παναθηναϊκό άπαντες έχουν τεθεί στη διάθεση του κόουτς Αναστασίου.


Τέταρτος τελικός για Κάκο

Διαιτητής του τελικού ορίστηκε ο πολύπειρος Τάσος Κάκος. Ο κερκυραίος ρέφερι που οδεύει προς το φινάλε της καριέρας του (συμπληρώνει το ανώτατο όριο ηλικίας) θα σφυρίξει για τέταρτη φορά έναν τελικό Κυπέλλου καθώς υπήρξε ο άρχων του αγώνα επί τρία συναπτά έτη (2009, 2010 και 2011).
Βοηθοί του θα είναι ο Μιχάλης Καρσιώτης από τον Σύνδεσμο Κορινθίας και ο Δαμιανός Ευθυμιάδης από τον Σύνδεσμο Πιερίας, ενώ τέταρτος ορίστηκε ο Σταύρος Τριτσώνης του Συνδέσμου Αθηνών. Επιπρόσθετοι βοηθοί θα είναι οι Τάσος Σιδηρόπουλος και Ανδρέας Παππάς και παρατηρητής διαιτησίας ο Αντώνης Σίπκας.


Ο αρχισκόρερ Σιδέρης

Ο Γιώργος Σιδέρης είναι ο παίκτης που έχει σκοράρει τα περισσότερα γκολ σε τελικούς Κυπέλλου. Ο «Φόντακας» έχει πετύχει έξι τέρματα (όλα με τη φανέλα του Ολυμπιακού), ενώ ακολουθούν οι επίσης «ερυθρόλευκοι» Γιώργος Δαρίβας και Κώστας Πολυχρονίου με πέντε γκολ, όσα έχει και ο «πράσινος» και σημερινός επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού Δημήτρης Σαραβάκος. Από τέσσερα τέρματα έχουν οι Νίκος Κίτσος (Αρης), Μπάμπης Δρόσος, Γιώτης Τσαλουχίδης (Ολυμπιακός) και Κριστόφ Βαζέχα (Παναθηναϊκός).


Οι πολυνίκες και το «φάντομ»

Ο Θανάσης Μπέμπης είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικούς Κυπέλλου, ενώ είναι και εκείνος που έχει κατακτήσει τα περισσότερα Κύπελλα από οποιονδήποτε άλλον παίκτη. Ο παλαίμαχος άσος του Ολυμπιακού αγωνίστηκε σε εννέα τελικούς και πανηγύρισε σε οκτώ εξ αυτών! Σε εννέα τελικούς έχει αγωνιστεί και ο Γιώργος Κούδας με τον ΠΑΟΚ, έχοντας όμως κατακτήσει μόλις δύο τρόπαια. Από οκτώ συμμετοχές έχουν οι «ερυθρόλευκοι» Ηλίας Ρωσίδης, Κώστας Πολυχρονίου και Πέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο Στράτος Αποστολάκης που έπαιξε τόσο στον ΟΣΦΠ όσο και στον Παναθηναϊκό, ο Μίμης Δομάζος με τις φανέλες του ΠΑΟ και της ΑΕΚ και ο Γιώργος Γεωργιάδης με Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Πάντως, μοναδική είναι η επίδοση του Νίκου Σαργκάνη που έχει αγωνιστεί σε τελικό Κυπέλλου με τέσσερις διαφορετικές ομάδες. Το «φάντομ» κατέκτησε το τρόπαιο με την Καστοριά, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, ενώ ηττήθηκε ως γκολκίπερ του Αθηναϊκού.


Οι τροπαιούχοι

Ο Ολυμπιακός, που κατέκτησε το Κύπελλο την τελευταία διετία με αντιπάλους τον Ατρόμητο (2012) και τον Αστέρα Τρίπολης (2013), είναι ο πολυνίκης του θεσμού καθώς έχει πανηγυρίσει 26 φορές. Ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 17 κατακτήσεις, η ΑΕΚ με 14, ο ΠΑΟΚ με 4, η Λάρισα και ο Πανιώνιος με δύο και οι Αρης, Εθνικός, Ηρακλής, Καστοριά και ΟΦΗ με μία.

HeliosPlus