Μπορεί η Ελλάδα να παρουσιάζει τελευταία επιτυχίες στον οικονομικό τομέα, όπως την έξοδο στις διεθνείς αγορές και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό δεν σημαίνει όμως, σύμφωνα με τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, ότι δεν θα χρειαστεί νέο «κούρεμα» του χρέους της.

«Έκανα ολόκληρες νύχτες διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των τραπεζών και των διεθνών δανειστών για την αναδιάρθρωση του χρέους» δηλώνει στη σημερινή «Stuttgarter Zeitung» ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup αναφερόμενος στο (πρώτο) «κούρεμα» ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ του 2012 που έπληξε τους ιδιώτες επενδυτές. «Δεν θα ευχόμουν σε κανένα πρόεδρο του Eurogroup να ξανακάνει το ίδιο, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω εντελώς».

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου παραδέχεται, ότι τα προγράμματα βοήθειας που εφαρμόστηκαν στις υπερχρεωμένες χώρες δεν ήταν άμοιρα λαθών.

«Τέτοια προγράμματα συνοδεύονταν από υπερβολική κοινωνική σκληρότητα, επειδή δεν είχαμε ασχοληθεί προηγουμένως εντατικά με τις επί τόπου καταστάσεις» λέει. «Ως πρόεδρος της Κομισιόν θα φροντίσω να υπάρχει και μια μελέτη για τις κοινωνικές επιπτώσεις των μελλοντικών προγραμμάτων».

Από την άλλη ωστόσο, πρόσθεσε, τα ήδη εφαρμοζόμενα προγράμματα παρέχουν και θετικά αποτελέσματα. «Το πρόβλημα των τραπεζών στην Ισπανία λύθηκε. Η Πορτογαλία εγκαταλείπει την ομπρέλα προστασίας, όπως το έκανε ήδη και η Ιρλανδία» είπε. «Και η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Η δήλωση του κ.Γιούγκερ περί ενδεχομένου «κουρέματος» έρχεται πάντως σε αντίθεση με την άποψη της μεγάλης πλειοψηφίας των γερμανών πολιτικών από όλο το κομματικό φάσμα, πολλοί εκ των οποίων δεν θέλουν καν να ακούσουν για επιπλέον διευκολύνσεις για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

«Δεν επιτρέπεται να δοθεί τρίτο πακέτο βοήθειας» δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας της γερμανικής Βουλής Πέτερ Ραμσάουερ παραπέμποντας στο γεγονός ότι η πτώση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται και ότι επομένως το πρόγραμμα δεν θα πιάσει πραγματικά «τόπο».

«Είμαστε εναντίον του να ρίξουμε επιπλέον χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, ιδίως, όταν αυτά τα χρήματα καταλήγουν στις τράπεζες και τους εκατομμυριούχους» πρόσθεσε και επαύξησε η αριστερή πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της ίδιας Βουλής Γκεζίνε Λετς.

Το ελληνικό χρέος παραμένει λοιπόν ψηλά στην ατζέντα των ευρωεκλογών της 25ης Μαίου. Και το ίδιο θα ισχύει, όπως όλα δείχνουν, και μετά τη διεξαγωγή τους, ανεξάρτητα από το αν ο νικητής θα είναι ο κ.Γιούνγκερ (προηγείται ελαφρά στις δημοσκοπήσεις), ή ο κύριος αντίπαλός του, ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς.