Σε εξέλιξη βρίσκεται το πλάνο του μετασχηματισμού της INTRACOM HOLDINGS, η οποία αποχωρεί από την κατασκευή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και σύντομα, όπως όλα δείχνουν, και από την παροχή ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα, με στόχο να εστιάσει σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Αυτό τουλάχιστον προμηνύει, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το προσύμφωνο για την πώληση του ποσοστού 49% που διαθέτει ο όμιλος της INTRACOM TELECOM σε επενδυτές από το Ντουμπάι, «με ωφέλεια», ύψους 47 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι ποσοστό 48% της INTRACOM TELECOM ελέγχεται από την ρωσική Sitronics, ενώ μερίδιο 3% από το fund Rhydra Trading (3%), το οποίο, κατά πληροφορίες, ελέγχεται από την κινεζική Huawei.
Η ταυτότητα των αγοραστών καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για επενδυτή με στρατηγικό χαρακτήρα. Ας σημειωθεί ότι με την εταιρία έχει «φλερτάρει» έντονα η σουηδική Ericsson, η οποία έχει συνεργαστεί με την Intracom Telecom τόσο το 1987 όσο και μεταξύ 1997 – 2003 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αγοραστές από τα Εμιράτα δεν είναι τίποτε άλλο παρά εταιρία ειδικού σκοπού, πίσω από την οποία βρίσκονται οι πραγματικοί επενδυτές. Ένα σενάριο που διακινείται, μιλά για συνεργασία της μητρικής της Sintronics, Sistema με τον επίδοξο αγοραστή. Πάντως, έμπειρα στελέχη της αγοράς αποκλείουν την πιθανότητα να είναι αυτός η Ericsson, η οποία, όπως λένε, αγοράζει απ’ ευθείας και όχι μέσω ενδιάμεσων φορέων.
Πάντως, πηγές της INTRACOM HOLDINGS σημειώνουν ότι το «ντιλ» με το Ντουμπάι είναι πολύ καλό για την Παιανία, αφού το τίμημα αντιστοιχεί σχεδόν στο δεκαπλάσιο των προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κερδών (EBIDTA). Όπως αναφέρουν, η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το κλείσιμο του Α’ εξαμήνου του 2014.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της INTRACOM HOLDINGS κ. Κωνσταντίνο Κόκκαλη, η δημιουργία ρευστότητας θα επιτρέψει στον όμιλο να προχωρήσει σε έναν πιο εστιασμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Στελέχη της αγοράς μιλούν τόσο για στροφή σε υπηρεσίες έντασης γνώσης όσο και για ελάφρυνση από βάρη και υποχρεώσεις.
Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν σύντομα να κλείνει και τυπικά η πώληση της hellasonline στην Vodafone Ελλάδος -δεδομένης και της μεταβίβασης μεγάλου μέρους του προσωπικού της σε τρίτη εταιρία- που θα εγκαινιάσει την διαδικασία συγκέντρωσης της αγοράς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις που θα ακυρώσουν την διαδικασία, ο όμιλος της Intracom θα αποχωρήσει και από την σταθερή τηλεφωνία, στην οποία έγινε ο πρώτος εναλλακτικός πάροχος με κέρδη από την απελευθέρωση της αγοράς.
Έτσι, υπό αυτές τις συνθήκες, το χαρτοφυλάκιο του ομίλου που ίδρυσε το 1977 ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης θα περιοριστεί στην Άμυνα (INTRACOM DEFENSE ELECTRONICS), την Πληροφορική (INTRASOFT INTERNATIONAL) και τις κατασκευές (ΙNTRAKAT). Επίσης, ισχυρό ρόλο διαδραματίζει και η INTRALOT, συμφερόντων του κ. Κόκκαλη, που ναι μεν δεν συμμετέχει στον Όμιλο, αλλά αποτελεί παγκόσμιο «παίκτη».
Πάντως, στελέχη της αγοράς δεν άφησαν ασχολίαστο το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της πώλησης της INTRACOM TELECOM, αναφέρονται ως «ιστορικές στιγμές της εταιρείας … η συνεργασία με την Ericsson τη δεκαετία του 1980 και η συμμετοχή και αποφασιστική συμβολή στην επιτυχία του εγχειρήματος της Vodafone τη δεκαετία του 1990», σημειώνοντας ότι η αναφορά των δύο εταιριών ενδεχομένως να «προδίδει» στοιχεία από την επόμενη ημέρα της επιτυχημένης εταιρίας.