Σωτήριον έτος 1074: έξι ιππότες αποκηρύσσουν το βίαιο παρελθόν τους και αποφασίζουν να γίνουν μοναχοί στο τάγμα του Αγίου Βενέδικτου. Ιδρύουν το Αβαείο του Αφλιγκεμ και αφοσιωμένοι σε ένα βίο αγνότητας μεταξύ των προσευχών τους ασκούν και την τέχνη της ζυθοποίησης, δημιουργώντας την μπύρα Affligem.

Η γνωστή αυτή βελγική, μοναστηριακή μπίρα «επιβίωσε» ανά τους αιώνες και φτάνει ακόμα και σήμερα στο ποτήρι μας, με την ίδια ακριβώς συνταγή, εκείνη που οι μοναχοί ονόμαζαν «formula antiqua renovata».

Για την παρασκευή της χρησιμοποιούνται τρεις ποικιλίες λυκίσκων της Ευρώπης: saaz, spalte και savinski golding. Τελικά, όμως η «ουσία» της βρίσκεται στην επιλεγμένη μαγιά της, η οποία σε συνδυασμό με τη διαδικασία ζυθοποίησης «διπλής ζύμωσης» της χαρίζουν αυτή την χαρακτηριστική σπιρτάδα στη γεύση. Οταν πέφτει στο ποτήρι το «σώμα» της ξεχωρίζει από την «ψυχή» της: τουτέστιν η μαγιά συγκεντρώνεται στο κάτω μέρος του μπουκαλιού. Μάλιστα, οι μύστες προτιμούν να απολαμβάνουν αυτό το μέρος σε ξεχωριστό ποτήρι, καθώς έχει την πιο έντονη γεύση, με νότες φρούτων και μπαχαρικών.

Σήμερα, η Affligem αποτελεί μία σύγχρονη πρόταση μπίρας και κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Θα τη βρείτε σε δύο γεύσεις: την Affligem Blonde με το λαμπερό, χρυσό χρώμα και την Affligem Double, την βαθυκόκκινη εκδοχή της.