Αντιμέτωπος με το πρόβλημα των σωρευμένων επιπόλαιων χειρισμών των υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ και των επιλογών που προκαλούν αναταράξεις εν όψει εκλογών, αναμένεται να βρεθεί το πρωί της Πέμπτης ο κ. Αλ. Τσίπρας.

Επιστρέφοντας από την περιοδεία του στην Κρήτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα των υποψηφιοτήτων και των σπασμωδικών χειρισμών που έγιναν στην περίπτωση της υποψήφιας ευρωβουλευτού, κυρίας Σαμπιχά Σουλεϊμάν, αλλά και της χιονοστιβάδας εξελίξεων που προξενήθηκε.
Επισήμως πάντως, θέμα της συνεδρίασης είναι η οριστικοποίηση των συνδυασμών στις αυτοδιοικητικές εκλογές και υπό αυτήν την έννοια, μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις που αφορούν και σε αυτό το πεδίο την περιοχή της Θράκης.
Πιο συγκεκριμένα, από το απόγευμα της Τετάρτης αναμενόταν η επίσημη παραίτηση του κ. Αχμέτ Κουρτ, υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου με τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.
Ο συγκεκριμένος υποψήφιος είναι πρόεδρος της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης», στοιχείο γνωστό στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την διαδικασία επιλογής του. Προσφάτως όμως έχει εκδηλώσει τον θαυμασμό του για την αναβίωση του κόμματος DEB (είχε ιδρυθεί από τον Αχμετ Σαδίκ) και την πρόθεσή του να κατέβει στις ευρωεκλογές.
Παράλληλα, είχε φωτογραφηθεί με την ηγεσία των «Γκρίζων Λύκων» κατά τη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού του στην Τουρκία.
Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό και με την απόσυρση της υποψηφιότητας της κυρίας Σαμπιχά Σουλεϊμάν προκάλεσαν αναταραχή στην Κουμουνδούρου. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησαν με τον υποψήφιο του συνδυασμού και σύμφωνα με πληροφορίες η παραίτησή του θεωρήθηκε επιβεβλημένη από κάποιους.
Πέραν αυτών, η απόσυρνση της υποψηφιότητας της εκπροσώπου των Ρομά, άνοιξε ένα νέο κύκλο συζητήσεων και προβληματισμού και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των όσων έσπευσε να δηλώσει έτερος υποψήφιος του κόμματος στις ευρωεκλογές, καθηγητής κ. Δ. Χριστόπουλος.
Με δημόσιες τοποθετήσεις του ο καθηγητής του Παντείου είχε κατηγορήσει εμμέσως πλην σαφώς την κυρία Σαμπιχά Σουλεϊμάν για εξυπηρέτηση συμφερόντων ελληνικών εθνικιστικών κέντρων, ενώ είχε ανοίξει θέμα αυτοδιάθεσης και εθνικού αυτοπροσδιορισμού της μουσουλμανικής μειονότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλήθηκαν ιδιαιτέρως από τις δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή.
Θεωρείται δε εξαιρετικά πιθανό ότι στην συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί ζήτημα απόσυρσης και της υποψηφιότητας του κ. Χριστόπουλου.
Πάντως το γεγονός ότι η ΝΔ έσπευσε δια της εκπροσώπου της κυρίας Αννας Ασημακοπούλου να ζητήσει κάτι τέτοιο, πιθανώς και να επιδράσει αρνητικά στην όποια σκέψη μπορεί να εξεταστεί σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Ι. Μιχελογιαννανάκης

Εν όψει της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και εν μέσω της εσωκομματικής αναταραχής που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην Θράκη, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ι. Μιχελογιαννάκης δημοσιοποίησε το βράδυ της Τετάρτης τις επιφυλάξεις του για τις παρεμβάσεις του κ. Χριστόπουλου, ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί σε μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ο καθηγητής του Παντείου και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

«Απαντώντας σε μια σειρά παρεμβάσεων του συντρόφου Χριστόπουλου, θέλω να διευκρινίσω τα κάτωθι», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μιχελογιαννάκης και σημειώνει:

«1. Δεν είναι το ίδιο οι Πομάκοι, οι Ρομά και οι τουρκογενείς.
2. Δεν είναι η μειονότητα ενιαίο, συμπαγές, τούρκικο μόρφωμα.
3. Η επιβίωση των παραδοσιακών φαινομένων και της πολιτισμικής ετερότητας στην ελληνική επικράτεια, σε συνδυασμό με την ριζοσπαστικοποίηση ενός σημαντικού τμήματος τους, στη Θράκη και την δυτική Μακεδονία, είναι μερικά από τα πιο ενδεικτικά δείγματα της επικαιρότητας που επιτάσσει μια ιδιαίτερα σύνθετη επαγρύπνηση για τα δικαιώματα των ανθρώπων.
Τα παραπάνω σημαίνουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθησία και ανάλυση».